Günümüzün önemli mimarlık etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergilerinin 18’incisi, 20 Mayıs’ta açılacak. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’nda bu yıl, küratörlüğünü Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın üstlendiği ‘Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi’ adlı projesi sergilenecek.
Kahramanmaraş’tan deprem sonrası enkazdan beton örneği. Betonun dayanıksız olmasına yol açan iri agregalar normalden çok büyük, neredeyse 8-9 santim.
Nasıl dönüştürürüz?
Odağına mevcut olanı anlamayı ve dönüştürmeyi alan proje, binalarla ilgili kanıksanmış imgeleri ve yaklaşımları sorgulayarak, daha gösterişli, başarılı örneklere odaklanmak yerine terk edilmiş binaların hikâyelerini dinlemeyi ve anlamayı öneriyor. Küratörler, Türkiye genelinde çok sayıda âtıl kalmış binaları Lesley Lokko’nun bienal için önerdiği tema olan “geleceğin laboratuvarı” olarak ele alınabileceğini, yıkmak ya da kaderine terk etmek yerine mimarlık dünyasındaki köklü değişimler, yapay zekâ, robotlar gibi yeni teknolojilerin de yardımıyla nasıl dönüştürebileceğimize dair araştırmaları sergiliyor, umut dolu öneriler getiriyor.
26 Kasım’a kadar bienalin ana mekânlarından Arsenale’de yer alacak olan Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu, İKSV koordinasyonunda, TC Dışişleri Bakanlığı’nın himayesinde, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştiriliyor.