Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden göreve geldiklerinde fahiş kira artışı yapanların “ümüğünü sıkacağız” diyerek, “Bu tabloyu kabul edemeyiz” açıklamasında bulunurken, Erdoğan’ın talimatı ile başlatılan çalışmanın çerçevesi ortaya çıktı.
Türk Ceza Kanunu’nda yapılacak düzenlemeyle fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak. Konutların yaşı, büyüklüğü, niteliğine göre bölge değeri belirlenecek.
Sabah’ta yer alan habere göre; AK Parti strateji ekibinin tespitlerine göre başta büyükşehirlerde olmak üzere seçmenlerin en çok dile getirdiği sorunların başında yüksek kiralar geliyor.
Kira harcamalarının düşürülmesi için Çevre, Adalet, Ticaret Bakanlıkları ve ilgili kurumlar çok yönlü bir çalışma yürütüyor. Konutlarda kira artış oranlarına getirilen yüzde 25’lik sınır 11 Haziran 2002-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerini kapsıyor. 1 Temmuz tarihine kadar yenilenen kira dönemlerinde yüzde 25’lik sınır uygulanmaya devam edecek.
Büyükşehirlerde memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı verilecek. Destekten kamuda çalışan kadrolu, sözleşmeli memur ve kamu işçilerinin faydalanması bekleniyor. Ortalama kiralar ve yaşanılan bölgedeki diğer fiyatlar değerlendirilerek geçinme endeksi oluşturulacak. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere kira tutarları değerlendirilerek harcamaları düşürecek, yaşamı kolaylaştıracak tutarlar belirlenecek.
Kira artışına yasal fren çalışması Adalet Bakanlığı koordinasyonunda yürütülüyor. Yapılacak yasal düzenlemeyle “hapis, adli para ya da para cezası” olmak üzere 3 alternatif üzerinde çalışılıyor. Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınarak bölge değerleri belirlenecek.
Devam eden kiracı ev sahibi sorunları nedeniyle 1 Eylül’den itibaren arabulucuya gidilmesi zorunlu hale geliyor. Bu tarihte kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda olup daha sonra dava açılabilecek. Bu davada kira bedeli yüzde 25 sınırı uygulanmadan belirlenecek. Kira bedeli belirlenirken TÜFE12 aylık ortalamaya göre değişim oranı, kiralanan konutun emsal bedeli esas alınıyor.
EV sahibi 10 yıllık sürenin sonunda belirli süreli kira sözleşmenin bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla kontrata son verebilir. Sözleşme belirsiz süreliyse kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra fesih bildirimiyle kontratı sona erdirebilir. Ev sahibinin bildirimine karşın konutu boşaltmayan kiracılar hakkında tahliye davası açılabilir.
Konut kiralarını yüzde 25’le sınırlayan düzenlemenin süresi 1 Temmuz’da sona erecek. Geçen yıl haziranda getirilen bu uygulamanın 1 yıl daha uzatılması öngörülüyor. Bu tarihe kadar yenilenen sözleşmelerde yüzde 25’lik sınır uygulanmak zorunda olup düzenleme 5 yılı geçen sözleşmeleri ise kapsamıyor. Beşinci yılını dolduran ev sahibi kiracıyla anlaşamazsa kira tespit davası açma hakkına sahip bulunuyor.