İnşaat ve gayrimenkul sektöründen 70 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen fuarın açılış törenine; TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli ile belediye başkanları, mimar ve mühendis odalarının başkanları ile çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcisi katıldı.
İnşaat malzemeleri, yapı teknolojileri, iş ve inşaat makinelerine ilişkin ürün ve hizmetlerin geniş bir yelpazede sergilendiği fuarın, sektörün nabzını tutarak ortaya çıkacak iş hacmi ile gerek inşaat sektörüne, gerekse bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayarak, bölge yatırımlarının gelişmesine katkı sunması bekleniyor. İnşaat sektörüne yönelik tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek ve sektörün gelişimine ve çağdaş kentleşme sürecine olumlu katkılar sağlayacak olan fuar, ürün ve hizmetlerin tek çatı altında sergileneceği bir platform olacak.
17 Kasım’a kadar devam edecek olan fuarda, Eskişehir Ticaret Odası’nın organizasyonu ile Bulgaristan’dan gelecek yurtdışı alım heyeti katılımcı firmalarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirecek. Ayrıca Kütahya, Afyon, Bilecik, Bursa ve Isparta başta olmak üzere ülke genelinden gelecek olan inşaat mühendisleri, makine mühendisleri, mimarlar, müteahhitler ve iş adamları katılımcı firmalarla iş bağlantıları kuracak.
Etkinlikler 4 gün boyunca sürecek
Eskişehir İnşaat Fuarı’nda 4 gün boyunca bir dizi etkinlik düzenlenecek. TMMOB Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi’nin gerçekleştireceği Eskişehir BIM Kongresi 16 Kasım Cumartesi gün fuar ile aynı yerleşkede yer alan Vehbi Koç Kongre Merkezi’nde yapılacak. Amerika, Hollanda ve İspanya’dan önemli uzmanların konuşmacı olacağı “Yapı Sektörünün Evrimi / BIM ve Ötesi” konulu kongrede uluslararası standartlardaki projeler için önem arz eden ve Endüstri 4.0 bağlamında sektöre yön veren BIM “Building Information Modelling” / Yapı Bilgi Modellemesi’nin nasıl ortaya çıktığı, nasıl geliştiği, geldiği son noktada sahaya nasıl yansıdığı, faydaları ve gelecekte nereye gittiği, ülkemizde ve dünyada ne kadar ve nasıl kullanılan bir yöntem olduğu üzerine konferanslar verilecek. Kongre Tüm Türkiye’den gelecek olan 500’e yakın mimar ve mühendisleri buluşturan dev bir platform olacak.
Fuarda ana teması deprem ve inşaat olan etkinliklere de yer verilecek. Türkiye’de son aylarda gündeme oturan deprem konusunda Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden akademisyenler konferans ve panellerde konuşmacı olacak. Eskişehir Teknik Üniversitesi işbirliği ile “ Sismik İzolatör”; “ İklim Haritalarının İnşaat Mühendislik Yapıları Üzerine Uygulamaları”; “ Deprem Acil Müdahale Sistemi” ve “ Manşonlu Birleşimler ve TBDY 2019” konularında seminerler düzenlenecek. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından “ Eskişehir’deki Yapıların Deprem Dayanımına Genel Bakış” ; “ Eskişehir Zemin Yapısının Depremselliği” ve “ Eskişehir Ulaşım Planlaması” panelleri gerçekleştirilecek. Ayrıca TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi “ 10 KW ve Altı Çatı ve Cephe Uygulamalı Güneş Elektrik Üretim Tesisleri” konulu toplantı düzenleyecek.