Maui bölge yönetimi yetkilileri, yangınlardan etkilenen alanın yüzde 32’sinde arama çalışmalarının bittiğini belirterek hayatını kaybedenlerle ilgili detayları kamuoyuyla paylaştı.
Yetkililer, Büyük Ada ve Maui Adası’nda devam eden ve tarihi Lahaina kasabasını kül eden orman yangınları nedeniyle ölenlerin sayısının 106’ya yükseldiğini aktarırken Maui’de kimlik tespit çalışmalarına başladıklarını açıkladı.
Yangınlarda hayatını kaybeden Lahaina sakinlerinden Robert Dyckman ve Buddy Jantoc’un kimliğinin tespit edildiğini kaydeden yetkililer, ayrıca, üç kişinin daha kimliğinin belirlendiğini aktardı.
ABD Sağlık Bakanlığı’ndan Jonathan Greene adli tabip, patolog ve teknisyenlerden oluşan bir ekibin yanı sıra muayene masaları, röntgen üniteleri ve diğer ekipmanların, yangında yaşamını yitirenlerin kimliklerinin belirlenmesi için bölgeye gönderildiğini belirtti.
Greene, çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle kimlik tespitinin uzun süreceğini ve bu konuda sabırlı olunması gerektiğini vurgulayarak “Bu çok, çok zor bir görev olacak.” ifadesini kullandı.
“GÜNDE 10 İLA 20’YE YAKIN CESET BULUNABİLİR”
Hawaii Valisi Josh Green açıklamasında, bölgede arama kurtarma ekiplerinin devam eden çalışmaları esnasında “günde 10 ila 20’ye yakın ceset bulabileceklerini” kaydederek toplam ölü sayısının belirlenmesinin 10 günü bulabileceğini belirtmişti.
Yangınlar nedeniyle yeri tespit edilemeyen 1300 kişinin hala arandığını aktaran Green, 402 otel odası da dahil olmak üzere 2 bin kadar konutun, evlerini kaybeden kişiler için hazır hale getirildiğini kaydetmişti.
ABD’DE SON 100 YILDA EN ÇOK CAN KAYBININ YAŞANDIĞI ORMAN YANGINI
Hawaii’deki can kaybının 2018’de California’da 85 kişinin yaşamını yitirdiği yangınları geçtiği belirtilmişti. Bu sebepten ötürü Hawaii’deki yangınlar, ABD’de son 100 yılda en çok can kaybının olduğu orman yangınları olarak kayda geçmişti.
ABD Başkanı Joe Biden da Maui Adası’nı yangın dolayısıyla “felaket bölgesi” ilan etmişti.