AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı için yatırım yoluyla oturma izni ve vatandaşlık hakkına sahip olma programı olarak nitelendirilen Golden Visa’da geçtiğimiz hafta önemli bir karar alındı. İspanya, Yunanistan ve Malta ile birlikte program kapsamındaki dört ülkeden biri olan Portekiz, geçtiğimiz hafta Portekiz Parlamentosu’nda gayrimenkul yatırımlarının programdan kaldırılmasını oy çokluğu ile kabul etti.
Ağustos ayının tatil dönemi olması sebebi ile yasanın en erken eylül ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Eylül ayında Cumhurbaşkanı’nın doğrudan onay vermesi halinde yasa resmi gazetede yayınlandıktan sonraki gün yürürlüğe girecek.
Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, Golden Visa almak isteyenleri yakından ilgilendiren bu gelişmeyle ilgili, “Konut yasası, birçok kapsamlı değişiklik içerdiği için Cumhurbaşkanı doğrudan onay vermeden tekrar görüşülmesi için meclise geri gönderebilir veya Anayasa Mahkemesi’nden değerlendirme isteyebilir. Yasanın yürürlüğe gireceği güne kadar yapılan tüm başvurular eksiksiz olarak işleme konulacak ve yenileme hakları da güvence altına alınacak. Bu nedenle Portekiz Golden Visa Yatırımı yapmak için hala vakit var. Hukuki ve finansal süreçlerin zaman alması nedeniyle Portekiz Golden Visa yatırımı yapmayı planlayan herkesin gecikmeden harekete geçmesini öneriyoruz” diyor.
150’den fazla ülkeye vizesiz seyahat imkanı
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gayrimenkul yatırımcılarının en çok ilgilendiği program olan Golden Visa ile İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Malta’da gayrimenkul yatırımı yapan bireyler oturma izni ve vatandaşlık alabiliyor. Program sadece AB ülkelerine değil, 150’den fazla ülkeye vizesiz seyahat imkanı tanıyor.
Gayrimenkul yatırımıyla Euro bazlı kira elde etme imkanının yanı sıra AB ülkelerinde ticaret ve çalışma hakkı elde edilebildiğini ifade eden Teuta Narazan, “Golden Visa’nın sunduğu haklardan yatırımcının eşi, 21 yaşına kadar veya okuyan çocukları ile bakmakla yükümlü oldukları ebeveynleri de faydalanabiliyor. Çocuklar ayrıca AB ülkelerinde diğer ülke vatandaşlarına göre daha ekonomik koşullarda eğitim alabiliyor. Portekiz’de yapılan yasa değişikliği kapsamında Golden Visa’ya aile üyelerinin eklenmesine ilişkin yasada herhangi bir değişiklik uygulanmayacak. Yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra bile yeni aile üyeleri eklenebilecek. Vatandaşlığa erişim ve daimi oturma izni ile ilgili hiçbir değişiklik de söz konusu değil” diyor.
Yeni yatırım koşulları
Nazaran, yeni yasa hayata geçtikten sonra Golden Visa programı kapsamında yatırımların hangi koşullarda yapılacağını da şöyle paylaşıyor: “Özel veya kamuya ait bilim ve teknoloji araştırma kuruluşlarına yapılan yatırımların bütçesi minimum 500 bin Euro olacak. Özel vakıflar veya kamu kültür dernekleri aracılığı ile ulusal kültürel mirasın geri kazanımı/bakımı veya sanatsal üretim desteği yapılan yatırımların minimum 250 bin Euro olması kararlaştırıldı. Vadesi en az beş yıl olan ve ticari şirketlere yatırım yapan Portekiz yatırım fonu veya risk sermayesi fonuna yapılan yatırımlarda minimum sınır 500 bin Euro. Yeni bir şirket kuruluşu veya mevcut Portekiz menşeli bir şirkete yapılan yatırım ile 3 yıl boyunca en az 5 yeni istihdam yaratılması için yapılan yatırımlar da yine minimum 500 bin Euro olmalı.”