Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlar geçen ay arttı, ancak düşük bazdaki artış dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki büyüme beklentilerine ilişkin şüpheleri gidermede başarısız oldu.
Cuma günkü veriler, sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 6,6’le analistlerin beklentilerinin üzerinde arttığını gösterdi. Perakende satışlar beklentilerin altında kalarak yüzde 10,1 arttı. Özel sektör sabit sermaye yatırımları yılın ilk 11 ayında Çin için durgunluk sayılacak yüzde 2,9 temposunda arttı.
Kasım ayının ekonomik verileri, ülkenin Kovid nedeniyle tümden kapanmasının son aşamalarında olduğu önceki yılın zayıf rakamlardan yararlandı.
2024’ün en kritik sorusu: Çin ekonomisi toparlanacak mı?
Pekin’deki politika yapıcılar emlak sektöründeki yavaşlama ve kötüleşen deflasyon da dahil olmak üzere bir dizi pandemi sonrası zorlukla boğuşurken, dünya ekonomisinin seyri ve Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar’a yatırım açısından ekonomik veriler yakından izleniyor.
Cumartesi günkü resmi veriler, tüketici fiyatlarının kasım ayında yıllık bazda yüzde 0,5 düştüğünü gösterdi. Bu, son üç yılın en sert düşüşü oldu. Çin Temmuz ayında deflasyona girdi ve çıkması da kolay olmayacak.
Pekin, 2023 için son yılların en düşük yıllık ekonomik büyüme hedefini yüzde 5 olarak belirlemişti. Kredi faiz indirimleri ve bilumum diğer parça parça açıklanan teşvik önlemleri, kritik önem taşıyan inşaat-emlak sektöründeki yaraya çare olamadı. Hükümetin yılın ikinci yarısında desteği artırması da halihazırda ekonomik faaliyetteki bozulmayı tersine çeviremedi.
Yeni büyüme hedefi %5
Analistler, politika yapıcıların 2024 yılı için büyüme hedefini yeniden yaklaşık yüzde 5 olarak belirlemesini bekliyor. Bu da hükümetin ekonomiyi ve güveni artırmak için destekleyici politikalar uygulamaya devam edebileceğine işaret ediyor.
Gelecek yıl için ekonomi politikasını belirleyen yıllık bir toplantı olan Komünist Parti’nin Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı’ndan alınan izlenim, Çin’in “istikrarı korurken kalkınma araması, kalkınma yoluyla istikrarı teşvik etmesi ve eskiyi yıkmadan önce yeniyi kurması gerektiği” felsefesinin süreceği yönünde.
Abrdn’deki Asia Dragon Trust’ın kıdemli yatırım direktörü Pruksa Iamthongthong “Son konferansın tonu ekonomik büyümenin destekleyici tarafındaydı” dedi. “Ancak büyüme hedefinin ne kadar, nasıl hedeflendiği ve nasıl gerçekleşeceğine ilişkin ayrıntıları henüz görmedik” diye ekledi.
China Minsheng Bank baş ekonomisti Wen Bin, “Devlet tahvillerinin ana alıcısı olarak bankaların likiditesi baskı altında. Orta ve uzun vadeli likiditede sağlama açısından piyasa büyük belirsizlikle karşı karşıya” dedi.
Konut krizi henüz dip yapmadı
Politika yapıcılar, 2021’de dünyanın en borçlu inşaat ve emlak geliştiricisi Evergrande’nin temerrüdüyle başlayan konut krizinin gölgesi altında finansal koşulları gevşetme baskısı altında.
Yetkililer, borçlanma maliyetlerini azaltarak ekonomiyi canlandırma ile 56 trilyon dolarlık bankacılık sisteminin istikrar ve kârlılığını koruma öncelikleri arasında denge kurmaya çalışıyor.
Ekim ayında, dev inşaat – emlak şirketi Country Garden’daki temerrüt, endişeleri yeniden ülkenin emlak piyasasına yöneltirken, yatırım grubu Zhongzhi’de yaz boyunca yaşanan çalkantılar, tüm sisteme bulaşma korkusunu artırdı.
Cuma günkü veriler, 70 büyük şehirde ortalama ev fiyatlarının düşmeye devam ettiğini gösterdi. Gayrimenkul yatırımları yılın ilk 11 ayında ekim ayına göre biraz daha kötü olarak yüzde 9,4 düştü.
Pekin Perşembe günü, ikinci kademe şehirlerde emlak alım-satım faaliyetini teşvik etmeye yönelik, peşinat gerekliliklerinin gibi azaltılması yeni önlemler açıkladı.
Uzmanlar, tüketici güveni geri gelip de pazarda biriken satılmamış konut stoğu eriyince değin, konut krizinin dip yapmayacağı kaygısını taşıyor.
Kaynak: China’s industrial production and retail sales jump, ParaAnaliz