Ülkemizde anlaşmazlık konularının başında miras paylaşımları gelmekte. Kardeşler ve akrabalar arasında düşmanlık derecesine varan hadiseler sıklıkla cereyan etmekte. Yıllarca süren mahkeme süreçleri ve kırgınlıklar çok daha istemeyen sonuçlar doğurabiliyor.
Süreçte maddi zarar çok büyük olabiliyor
Örnek vermek gerekirse, gayrimenkulle ilgili ihtilaf (anlaşmazlık) varsa kira alınamıyor, paylaşım yapılamıyor, mülkün üzerine çivi dahi çakılamıyor. Çünkü mahkeme tedbir koyuyor. Avukat vekâlet ücreti, bilirkişi ücreti, gayrimenkulü kullanamamaktan doğan zarar, satılamadığı için kaçan fırsatlar ve kira kaybı cabası… İşte bu kayıpların önüne geçmek artık mümkün.
Mahkemeye gerek kalmayacak
Miras kalan mülkler, hisseli gayrimenkuller, anlaşmazlıklar artık mahkemeye başvurmadan çözülebiliyor. Bunun da çaresi işçi-patron anlaşmazlığını çözmek için 1 Ocak 2018 itibarıyla devreye giren ‘arabuluculuk’ müessesesi. T.A.M Çözüm Merkezi ‘de tam bu noktada devreye giriyor. Merkez bünyesinde bulunan deneyimli arabulucular ile ihtilaflı kişileri bir araya getirerek mağduriyetleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
Temyiz yolu kapalı
Arabulucular, mülk paylaşımıyla ilgili anlaşma metnini hazırlıyor. Bu metin uzlaşmaya dayalı olduğu için temyiz edilemiyor. Yani bağlayıcılığı var. Davası mahkemede devam edenlerin de başvurabildiği arabulucular anlaşmazlığı kısa sürede çözüyor.
Arabuluculuk Sistemi Nasıl İşliyor?
» Gayrimenkul paylaşımı için arabulucuya başvuru yapılıyor.
» Gayrimenkulün piyasa değeri, imar ve tapu durumu araştırılıyor.
» Tarafların talepleri ayrı ayrı dinleniyor ve raporlanıyor.
» Gayrimenkulün nasıl paylaşılacağı bir anlaşma metni ile düzenleniyor.
» Söz konusu anlaşma metni (tutanak) mahkemede şerh ettiriliyor.
» Şerh ettirilen metin mahkeme (ilam) hükmünde oluyor.
» Uzlaşmaya dayalı olduğu için temyize gidilemiyor.
Emlak Haber Ajansı