Reuters’in çeşitli ülkelerden 400 ekonomist arasında yaptığı ankete göre ABD-Çin Ticaret Antlaşması ve mali piyasalardaki çoşkuya rağmen global görünüm 2020’de fazla iyileşmeyecek.
Dünya ekonomisi 2019’da Büyük Finansal Kriz’den bu yana en zor günlerini geride bırakırken mali piyasalar bitmek bilmeyen bir partinin keyfini yaşadılar. Ankete katılana 400 ekonomiste göre, bu ayrım 2020 yılında da devam edecek. Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkeler’de (GOÜ, Piyasalar = GOP) 2019-2020 arasında büyüme farkı sorulan 400 ekonomistten dörtte üçü “değişiklik olmaz” yanıtını verdi.
Credit Suisse baş ekonomisti James Sweeney “Dünya büyüme trendi sürdürülebilir, ama çok da sağlam değil. Önde gelen ekonomilerde ne resesyon ne de enflasyon parlaması riski görüyoruz. Öte yanda, tarihsel uzunluktaki bu genişleme döngüsünün kalan ömründen ve gittikçe tırmanan jeo-politik risklere karşı da temkinliyiz” ifadesini kullandı.
“2019’da uluslararası ticaret ve imalat sanayi resesyona girdi. Son veriler düzelmeyi işaret ediyor. Fakat, 2020’de öyle ahım-şahım bir atak da ufukta görünmüyor” diye ilave etti.
Bir kaç ekonomist dışında, ankete katılanların çoğunluğu Sweeney ile aynı fikirde. Büyük riskler yok, ama heyecan verecek bir toparlanma da beklenmiyor.
TD Securities ABD baş makrostratejisti Jim O’Sullivan “Ticaret Antlaşması kısa vadede aşağı yönlü bazı riskleri bertaraf edip moralleri düzeltti ama ekonomik politika belirsizliği ortadan kalktı denemez. İş dünyasının güveni de bir gecede geri gelmez” dedi.
Ankete konu olan 46 ekonominin %75’i için büyüme, %85’i için ise enflasyon görünümü 2019’a göre değişmedi.
Dünya ekonomisi 2020’de %3.1 büyüme kaydedecek. Çin’in %5.9’a, Hindistan’ın ise %5’e yavaşlaması, fakat enflasyonun yükselmesi bekleniyor. Brezilya ise resesyondan uzaklaşacak, fakat büyüme %2.1’de kalacak.
2020’de global hızlanma ve başlıca riskler
IMF Davos öncesi küresel büyüme tahminlerini aşağı indirdi
2020 yılında mali varlıkların performansı