En popüler dekorasyon tarzlarından biri olan İskandinav tarzı dekorasyon hakkındaki tüm detayları öğrenmeye hazır mısınız? Eğer bugüne kadar tanışmadıysanız, doğal, samimi ve karizmatik havasıyla İskandinav dekorasyon tarzını seveceğinizi garanti ederiz! İşte, birbirinden harika örnekleriyle İskandinav tarzı dekorasyon ve özellikleri…
İskandinav Tarzı Nedir?
Modernizm okuluna ait olan İskandinav tasarımı, işlevselliğe ve sadeliğe odaklanan bir tasarım hareketidir. İskandinav kökenli olan bu tasarım stili doğal, rahatlatıcı, sakin, dengeli bir dekorasyon tarzını ifade eder. İskandinav tarzı 1950’lerden beri var olmasına rağmen, bugün hala iç mekan tasarımında en popüler dekorasyon tarzları arasında yer almaktadır.
Bu stil, zarif ve sofistike bir görünüm ile karakterizedir. İlk bakışta modern ve minimalist tarzı andırsa da doğal unsurların ve rahatlığın ön planda olması, İskandinav dekorasyon tarzını benzerlerinden ayırır. İdeal bir İskandinav tasarımı pragmatizm ve minimal estetik üzerine kuruludur. Göreceli sadeliği ve kullanışlı tasarımları, İskandinav tarzın günümüzde de geçerliliğini ve popülerliğini korumasını sağlamıştır.
İskandinav Tarzı Dekorasyon Nasıl Yapılır?
Yaşadığınız mekanı İskandinav tarzında mı dekore etmek istiyorsunuz? İşte, İskandinav tarzı dekorasyon hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar:
1. İskandinav Tarzı Dekorasyon Özellikleri:
Basit, Sade ve Düzenli
Geleneksel İskandinav evleri çok küçük olduğundan dolayı çok fazla eşya kullanılamıyordu. Günümüzde evler çok daha büyük inşa ediliyor olsa da dağınıklık ve karmaşadan uzak durma felsefesi hala devam ediyor. Bu sebeple sadelik ve düzenin İskandinav tarzı dekorasyon için en önemli özellikler olduğunu söyleyebiliriz. İskandinav evlerinde çok fazla süsleme ve detay kullanılmaz. Temiz hatlara sahip, modern ve sağlam mobilyalar tercih edilir. Düzenli bir görünüm için dolap ve raflar gibi bol miktarda depolama alanı yer alır. Böylece mekanların görsel olarak temiz ve düzenli görünmesi sağlanır.
Açık ve Nötr Renkler
İskandinav evleri coğrafi sebeplerle nadiren gün ışığı aldığından dolayı, dekorasyonda genellikle açık renkler tercih edilmektedir. İskandinav tarzı dekorasyon için kullanılan renk paletinde beyaz ve grinin tonları yer alır. Dekorasyonu patlatmak için bazen siyah, uçuk pembe ve mavi renkler de kullanılabilir. Ayrıca mobilya ve dekoratif parçaları ön plana çıkarmak için genellikle duvarlar beyaza boyanır.
İskandinav tarzı ev tasarımında temiz ve dinlendirici bir etki yaratmak için nötr renkler kullanılmalıdır. Ancak İskandinav tarzı tasarımın son trendleri arasında toprak tonları, koyu mavi ve deniz yeşili gibi doğadan renkler de yer almaktadır. Ayrıca sıcak ahşap ve sepya tonları İskandinav iç tasarımında popülerdir, çünkü bir odayı baskın parlak renkler kullanmadan güneşli ve aydınlık hissettirir.
Rahat ve Dengeli (Hyyge & Lagom Felsefesi)
Danimarkalılar için bir yaşam felsefesi olan “Hygge”; mutluluk, sıcaklık ve huzur anlamlarına gelmektedir. Bu felsefe İskandinav evlerinde bir tür “ev sıcaklığı” olarak tanımlanmıştır. İskandinav yaşamı rahat bir yaşam tarzını teşvik eder. Bu nedenle konforu artırmak için eve serpiştirilmiş çok sayıda minder ve battaniye kullanılır.
Hygge fikrine benzer olarak, İsveçliler dengeli yaşamı ifade eden “Lagom” kelimesini kullanır. Bu, “ne çok ne de az olmak” yani dengeyi bulmak anlamına gelir. İskandinav evleri için bu durum, eski ve yeninin bir karışımı veya minimalizm ve rahatlık arasında denge kurmak olarak yorumlanabilir. Örneğin, İskandinav tarzı bir evde minimum sayıda mobilya ve aksesuar kullanılırken; koyun postu, keten yastıklar ve katmanlı halılar gibi konfor sağlayan çok sayıda ev tekstili kullanılır.
İşlevsellik ve Boşluk
İskandinav dekorasyon stili soğuk ve yalın görüntüsü ile modern tasarımı çağrıştırmaktadır. Fonksiyonel mobilyalar ve az sayıda aksesuar kullanımı, İskandinav dekorasyon tarzının karakteristik özellikleridir. Boşluk hissi önemlidir. Boşlukları doldurmak için gereksiz aksesuarlar kullanılmaz.
İskandinav ülkelerinde, kültürel olarak yaşamın sadeliğine saygı duyulmaktadır. Bu durum iç mekan tasarımlarına da yansımıştır. İskandinav mobilya tasarımları, basit ve sade olmasına rağmen genellikle birer sanat eseri görünümündedir.
Açık Renk Ahşap Döşemeler
İskandinav tarzı dekorasyonda neredeyse hiç halı kullanılmaz. Döşeme olarak açık renkli ahşap parke kullanılır. Genellikle doğal açık renginde veya beyaza boyanmış ahşap parkeler tercih edilir. Zeminin açık renk olması İskandinav evinde yaratılmak istenen aydınlık ve ferah his için çok önemlidir.
Kontrast
Yüksek kontrastlar İskandinav dekorasyon tarzının bir diğer özelliğidir. Tamamen beyaz olan bir mekan içerisinde siyah detaylar kullanmak, dramatik ve çarpıcı bir atmosfer yaratır. Siyah renk genellikle, çerçeve ve tablolarda, mobilyalarda, İskandinav şöminesi ve ev tekstilinde, sınırlı miktarda kullanılır.
Karışık Dokular
Minimalizm genellikle soğuk ve sade olarak kabul edilir. Sade fakat daha sıcak olan İskandinav tarzında ise bir sürü dekoratif eşyayla kaos yaratmak yerine, tekstil yoluyla ortama sıcaklık katılır. Koyun derisi, yün ve tiftik gibi yumuşacık tekstiller, soğuk iklimlerdeki İskandinav evleri için bir zorunluluktur. İskandinav tarzından esinlenen evlerde ise daha çok estetik ve görsel sıcaklık amacıyla kullanılırlar. Yere atılan bir post veya kaba dokulu bir kilim, ortamın beyaz steril havasını kırarak mekana sıcak bir görünüm katar.
İskandinav Tarzı Şömine
Oldukça soğuk bir iklime sahip İskandinav evleri için şömineler, dekorasyonun önemli bir parçasıdır. İskandinav evlerinde, genellikle bir odanın köşesinde ve duvardan bağımsız olarak, siyah döküm şömineler kullanılır. Oturma düzeni şöminenin konumuna göre düzenlenir. Sandalye ve berjer gibi küçük oturma elemanları şömineye yakın; koltuk ve kanepeler ise çevresinde yürüme alanı kalacak şekilde odanın ortasına yerleştirilir.
2. İskandinav Tarzı Mobilya Özellikleri:
Temiz Hatlı ve İşlevsel Mobilyalar
İskandinav tasarımının ana teması, çizgilerin temiz ve düz olmasıdır. Bu kural mobilyalar için de geçerlidir. Basit formda ve işlevsel özellikteki İskandinav tarzı mobilya tasarımları, gereksiz süsleme ve detaylar içermez. Az sayıda mobilya kullanılan İskandinav tarzı evlerde; modern hatlar, düzgün yuvarlak kenarlar ve konik ahşap ayaklı mobilyalar görülmektedir. İskandinav tarzı mobilyaların çoğu yumuşak ve doğal renk tonlarına sahiptir. İskandinav tasarımı, yenilikçi ve fonksiyonel mobilyalarıyla ünlüdür.
Masif Ahşap ve Metal Detaylar
İskandinav tarzı dekorasyon içerisinde en çok kullanılan malzeme masif ahşaptır. Sadece zeminde değil mobilya, aksesuarlar, hatta oyuncaklar gibi hemen her yerde ahşaba rastlamak mümkündür. Sade ve aydınlık tasarım konseptine uygun olarak, İskandinav dekorasyon tarzı için kullanılan ahşap türleri genellikle kayın, dişbudak ve çamdır.
İskandinav tarzı tasarımın temel bileşenlerinden biri doğal ve sürdürülebilir malzemelerin kullanılmasıdır. Bunlar genellikle birbirine zıt malzemelerdir.
İskandinav tarzı dekorasyonun son trendlerinden bir diğeri ise ahşap ile pirinç ve bakır gibi metalleri bir arada kullanmaktır. Örneğin mobilya ayakları veya aydınlatma elemanlarında metal detaylar kullanılarak ortama parlaklık katılır.
Dekoratif Raflar
İskandinav tasarımı aynı zamanda yenilikçi ve işlevsel alan kullanımı ile karakterize edilir. Her şey işlevsel olması gerektiğinden, dekor olarak depolama fikri İskandinav tasarımında önemli bir fikirdir. Bu nedenle İskandinav tarzı oturma odasında çok katlı duvar rafları görmek yaygındır. Bu depolama alanları yerden tasarruf sağlarken dekoratif görünümüyle alana estetik katarlar.
Her şey işlevsel olması gerektiğinden, dekor olarak depolama fikri İskandinav tasarımında önemli bir fikirdir.
3. İskandinav Tarzı Aksesuarlar:
Sıcak ve Rahat Tekstiller
İskandinav ülkelerinin aşırı soğuk bir iklime sahip olmalarından dolayı, yumuşacık örtüler kullanmak İskandinav evleri için estetikten ziyade bir zorunluluktur. Bunun için genellikle yün, koyun postu veya tiftikten yapılmış battaniye ve halılar kullanılır. Bu tür aksesuarlar, özellikle kış aylarında, İskandinav ruhunu yansıtan, rahat ve sıcak bir ortam yaratmak için idealdir. Natürel renk ve dokuya sahip yumuşacık örtüler, ortama sıcaklık ve rahatlık hissi vermenin yanı sıra tasarıma da farklı doku katmanları ekler.