17 Ağustos depreminin 21. yıldönümü kapsamında açıklamalarda bulunan ŞUA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, binlerce insanın yaşamını yitirmesine, çok sayıda konut ve iş yerinin ağır hasar almasına neden olan ve ülkemizi derinden sarsan Marmara depreminin acısını hala atlatamadığımızı vurguladı. Ülkemiz için aynı zamanda bir travma olan deprem gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ve riskli binaların yeniden inşa edilmesine odaklanılmasının birincil öncelik olduğunu söyleyen Kaya, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye, 1999 yılında yaşanan ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki depremle büyük bir yıkıma uğradı. Resmi rakamlara göre 18 bin 373 kişiyse maalesef hayatını kaybetti. Deprem sonrasında yeni binalar depreme karşı daha dayanıklı inşa edilmeye başlandı ancak önümüzde hala uzun bir yol var. Her an yeni bir deprem gerçeği ile karşı karşıya olan ülkemizde güvenli, sağlıklı ve uzun ömürlü konutlara ihtiyacımız var. Yaşanabilecek büyük depremlere karşı acil olarak riskli binaların yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Riskli binaların yenilenmesi sürecinde ise kentsel dönüşüm kritik önem taşıyor.’’
Planlı şehirleşmenin yolu kentsel dönüşümden geçiyor
Deprem ülkesi Türkiye’de sağlam ve sürdürülebilir binaların hayati önem taşıdığına dikkat çeken Kaya, kentsel dönüşümün planlı bir şekilde hayata geçirilmesi durumunda depreme karşı dayanıklı ve kaliteli yapıların oluşabileceğini söyledi. Günümüzde hızla artan nüfusla birlikte şehirleşmenin de arttığını belirten Kaya, “Depremlerin oluşturacağı hasarları azaltmanın en etkili yolu toplumu depreme karşı bilinçlendirmek. Bu bilinç çerçevesinde güvenilir ve depreme dayanıklı bir ev sahibi olmak isteyenlerin detaylı bir araştırma yapması gerekiyor. Bu noktada gerek kentsel dönüşüm kapsamında binalarını yeniletmek gerekse yeni bir ev satın almak isteyenler, projelerini yönetmeliklere uygun olarak ileri inşaat teknolojisi ve yüksek kaliteli malzemelerle hayata geçiren, sermaye yapısı ve referansları güçlü, köklü inşaat firmalarını tercih etmeleri durumunda büyük avantaj sağlar” dedi.
Toplamda 1.5 milyon konut dönüştürülecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan 8 maddelik “Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’’ ile 6,7 milyon konut içinde acil ve öncelikli statüsünde olan 1,5 milyon konutun 5 yıl içerisinde dönüştürüleceğinin altını çizen Kaya, “Bu çerçevede 100 bini İstanbul’da olmak üzere her yıl 300 bin konutun dönüşümü sağlanacak. Kentsel Dönüşüm Eylem Planı sayesinde her şehrin kendine özgü bir dönüşüm yasası olacak ve taşkın alanında olan yapılar risk altında bulunmayan yeni yerleşim alanlarına taşınacak. Tarihi bölgelerde bulunan sağlıksız yapıların tamamı yenilecek ve şehir merkezinde kalan eski sanayi alanlarının dönüşümü gerçekleştirilecek. Ayrıca alt yapı hizmetlerinin sağlanması amacıyla finansman desteği de verilecek. Çarpık yapılaşmanın ve mülkiyet problemlerinin yaşandığı alanların dönüşümü içinse modern şehircilik anlayışına uygun imar planları oluşturulacak. İmar barışı sayesinde ise mevcut yapı alanlarında artış olmadan heryıl 50 bin konut güçlendirilecek” diyerek sözlerini tamamladı.