17 Ağustos depreminin 21. yıldönümünde, Esenler’de yıllardır sürdürülen depremle mücadele ve kentsel dönüşüm çalışmaları, örnekleriyle ortaya kondu. İlk olarak Türkiye’nin depreme dayanıklı örnek projesi olarak inşa edilen “Akıllı ve Güvenli Şehir”deki konutlar, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu tarafından basına tanıtıldı.
41 ‘RİSKLİ YAPI’ YIKILIYOR
15 Temmuz Mahallesi, Güney Rezerv Alanı Kentsel Dönüşüm Konutları önünde gerçekleşen programda konuşan Başkan Göksu, depreme karşı hazırlıklı olmanın hayati öneminden bahsederek, “İstanbul, 17 Ağustos depreminde belki çok büyük bir yara almadı ama bahsi geçen Marmara Depremi eğer olacaksa, bugün bu depremle ilgili hazırlıkları yapmamız gerekiyor. Depremle ilgili ne gibi hazırlıklar yapabiliriz diye düşündüğümüzde yapılacak tek bir sonuç çıkıyor, yapı stoklarımızın yenilenmesi. Yapı stoklarımız yenilenmezse, böylesi büyük bir depremde çok büyük acılar yaşayabiliriz. 5.8’lik İstanbul depreminden sonra Esenler’de 41 riskli yapı belirlendi, bunların 26’sını yıktık, geriye kalanlar için de yıkım ve yenileme çalışmalarımız devam ediyor. Deprem için çalıştay değil, çalışma yapmak gerekiyor. Biz hayat kurtaracak kentsel dönüşüm çalışmaları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
YIL SONUNDA İLK KONUTLARA TAŞINACAKLAR
Esenler Belediyesi’nin deprem için 10 yıldır yoğun bir çalışma yürüttüğünü aktaran Göksu, vatandaşların yıl sonunda askeri bölgede yapılan ilk konutlara taşınmaya başlayacaklarını belirterek özetle şunları söyledi:
“Esenler’in yapı stokunun ortalama ömrü 30 yıl. Ortalama ömrü 30 yıl olan yapı stokumuzda ivedilikle dönüşmesi gereken 96 bin 100 konut var. Bu dönüşümün hızla gerçekleşmesi için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu konuda ilk olarak yaptığımız iş, Esenler’in bütün planını deprem dönüşümüne göre yeniden değiştirmek oldu. İkinci olarak 96 bin 100 konutun, 56 binini dönüştürdük ve geriye kalan konutların dönüşümünü, Esenler içerisindeki riskli yapıların plan ve lejantlarındaki var olan değerleri koruyarak, buraya transfer ederek devam ettireceğiz. İlk olarak da imar sorunlu ve riskli 16 bin 500 konutu transfer edeceğiz. Bu yıl sonu itibariyle ilk etap konutlarına taşınmalar başlayacak ve sene sonuna kadar 2 bin 472 konut, 2021 sonunda ise 5 bin konut daha transfer edilecek. Her yıl 3-5 bin civarında konutu transfer etmek istiyoruz. Esenler’de bugüne kadar kentsel dönüşüm için 3,6 milyar TL harcama yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız da kira paralarını ödedi.”
AKILLI VE GÜVENLİ ŞEHİR TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK
Göksu, bölgede kurulacak Türkiye’nin ilk “Akıllı ve Güvenli Şehri” ve konutlarıyla alakalı şu ifadeleri kullandı:
“Esenler’de 7,4 milyon metrekarelik alanımıza, 8,7 milyon metrekare yeni bir alan ilave edilerek burası deprem için dönüşüm alanı ilan edildi. Bu alan, Milli Savunma Bakanlığı’na yapılan yeni modern askeri kışlalar karşılığında Esenler Belediyesi mülkiyetine geçti. Şehrin tamamı yatay mimariyle, ticari katranı 7, konut katları 5 şekilde planlandı. Burada 1 milyon 700 bin metrekare genişliğinde Türkiye’nin en büyük millet bahçesi de yapılacak. Esenler’in yeni şehri, akıllı ve teknokent olmasının yanı sıra yüzde 72’si de yeşil alana ayrılan ve dünyaya örnek bir şehircilik projesi olacak.”
İBRETLİK NUMUNELERLE RİSKİ ANLATTI
Alana kurulan stantta, eski ve yeni yapılardaki demir ve beton numuneleri sergilendi, deprem ve kentsel dönüşüm gerçeği karşılaştırmalı olarak gözler önüne serildi. Başkan Göksu, Esenler’de yıkımı yapılan bir binaya benzer durumda bulunan ve yıkımı gerçekleştirilen yapılardan alınan beton ve demir numuneleri ile yeni yapılarda kullanılacak demir ve beton örneklerini basın mensuplarına anlattı. Esenler’in, eski ve riskli yapılardan bugünkü güvenli konutlara nasıl geldiği gösterildi. Donatı düzeni ve niceliği karşılaştırılmalı olarak sergilenen ibretlik numuneler, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya çıkardı.
25 YILLIK RİSKLİ BİNA YIKILDI
Kemer Mahallesi, Kemer Caddesi üzerinde bulunan, Eylül ayında Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrası AFAD tarafından “ağır hasarlı” olarak tespit edilen, ardından 6306 sayılı Kanun kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca “Riskli Yapı Tespiti” yapılan 25 yıllık eski ve riskli bina da özel ekipler tarafından yıkıldı. Başkan Göksu, binadan çıkan korozyana uğramış (aşınmış) betonları ve paslı, yetersiz miktardaki demirleri göstererek, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti.
EN TEMEL MÜHENDİSLİK KURALLARI BİLE UYGULANMAMIŞ
Ruhsatsız, bodrum katı bulunmayan, zemin + 3 katlı, en temel mühendislik kurallarının bile uygulanmadığı ve imalat hatalarıyla dolu bina, olası bir depremde yaşanabilecek riskleri de ortaya koydu. Yıkımı gerçekleşen binada kullanılan betonun, elle karıldığı için dayanıklılığının çok düşük, kalitesiz ve yetersiz miktarda (olması gerekenin beşte biri) donatıları yani demirleri olduğu ve bu demirlerin de rutubet sebebiyle ileri seviye korozyona uğramış (aşınmış) bir hâlde olduğu gözlendi.
Düşey taşıyıcı sistem üzerinde çatlaklara sebep olmuş binaya vurulan ilk kepçeyle, olası bir depremde yaşanacak tehlikeler gözler önüne serildi. Zemini eğimli, bodrum katı da olmayan ve dolayısıyla kayma riski bulunan binanın, deprem sonrası bitişik nizamdaki binalara vereceği zararlar, işlek bir cadde olması sebebiyle yaşanabilecek bir afetin ardından müdahaleleri de zorlaştıracak olması, kentsel dönüşümün hayati önem taşıdığını bir kez daha hatırlattı.
AFAD ARACI TANITILDI
Esenler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ESKAT)’ne ait; jeneratörden şişme çadırlara, hidrolik kesme aletlerinden canlı arama cihazlarına, botlardan helikopter sedyelerine, kırıcı ve delicilerden bir futbol sahasını aydınlatabilecek kapasitede ışık kulesine kadar son teknoloji ürünü her türlü arama kurtarma malzemesinin bulunduğu “Afet ve Acil Durum Aracı” ve aracın içindeki ekipmanlar da tanıtıldı.