Likya Yolu tam olarak nerede?
Likya Yolu, Ölüdeniz Ovacık’tan başlayıp Antalya Hisarçandır’a kadar uzanan toplam 535 km’lik bir parkur. Adını Işık Ülkesi anlamına gelen Likya’dan alan yürüyüş rotası birçok antik kentin yanı sıra Fethiye, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Yediburunlar, dünyanın en uzun plajlarından biri olan Patara, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Finike, Korsan Koyu, Türkiye’nin en güzel deniz feneri seçilen Gelidonya (Taşlık Burnu) Feneri, Adrasan Koyu, Olimpos Dağı, Çıralı, Avrupa ve Türkiye’nin sahildeki en yüksek zirvesi olan Tahtalı Dağı, Tekirova, Kesme Boğaz, Göynük Kanyonu, Göynük gibi doğal güzelliklerden geçerek Akdeniz kıyı şeridi boyunca uzanıyor. Parkur sadece kıyıdan gitmiyor, sarp yamaçlara çıkarak kumsallara ve limanlara iniyor. Yaylalardan ve ormanlık alanlardan geçiyor ve 1800 metredeki Tahtalı Dağı’nda en yüksek noktasına ulaşıyor.
Yolunuzu nasıl bulacaksınız?
Likya Yolu Türkiye’de uluslararası işaret sisteminin bulunduğu ilk uzun yürüyüş rotası ve dünyanın en iyi 10 yürüyüş parkuru arasında gösteriliyor. Yani merak etmeyin, kaybolmayacaksınız. 1990’larda Kate Clow tarafından yaptırılan çalışmalar sonucunda patikalar haritalandırılmış ve kırmızı-beyaz çizgilerle işaretlenmiş. Grande Randonnee denen bu sistem dışında bir başka yönlendirici ise kavşaklarda bulunan sarı yönlendirme tabelaları. Gezginler tarafından hazırlanmış GPS koordinatları ve tabii ki her gün kullandığımız harita uygulamalarından da yararlanabilirsiniz ama yol üzerindeki başarılı işaretleme sisteminin tek başına yeterli olacağını göreceksiniz. Ayrıca yerel halk her zaman yürüyüşçülere destek oluyor. Taze yerel ürünler satın almak veya bir gece konaklamak için onların kapısını çalmaya çekinmeyin çünkü hepsi bu duruma alışık ve kapıları her zaman misafirlere açık.
Nereden başlayacaksınız?
Acemiler için en önemli soru nereden başlamak gerektiği. Daha önce de bahsettiğimiz gibi yol, Fethiye Ölüdeniz yakınlarında başlıyor ve Antalya’ya 20 km mesafedeki Geyikbayırı civarında bitiyor. İki taraftan da başlamak mümkün. Veya tamamen dilediğiniz yerden başlayıp ne kadar süre yürüyeceğinize bağlı olarak bir bitiş noktası seçebilirsiniz. Likya Yolu’nu tek seferde yürümek performansa ve duraklamalara göre değişse de 25-40 gün arası bir zaman alıyor. Siz isterseniz 3 gün isterseniz 10 günlük bir rota belirleyebilirsiniz. Tamamen size kalmış. Yeni başlayanlar veya profesyoneller için Likya Yolu yürüyüş rotaları ile ilgili internette sonsuz kaynak bulunsa da biz başlangıç için en uygun rotalardan bazılarını sizin için seçtik ve yazımızın sonuna ekledik.
Hangi mevsimde gideceksiniz?
Likya Yolu maceranızı aslında her mevsimde planlayabilirsiniz. Akdeniz’in ılıman iklimi sayesinde kışın çok soğuk olmayan havalarda yürüyüş yapmak mümkün. Ama haziran, temmuz ve ağustos gibi sıcaklığın yüksek olduğu dönemler yürüyüş için çok bir doğru zaman olmayacaktır. Likya Yolu’nun en güzel zamanları bahar aylarında yaşanıyor. Birçok gezgin, Likya Yolu yürüyüşü için nisan-haziran ya da eylül-kasım dönemlerini tercih ediyor. Yolda karşınıza çıkacak antik kentleri doya doya gezmek, doğanın tadını çıkarmak ve açık havada yıldızları seyredebilmek için Likya Yolu doğa yürüyüşünüzü bu aylarda planlamanızı öneriyoruz.
Yanınıza ne alacaksınız?
Bu konu konaklama tercihinizle ve turla mı yoksa kendi başınıza mı yürüyeceğinizle çok ilgili. Çadırınızla seyahat edecekseniz mat ve uyku tulumu gibi kamp malzemelerini yanınıza almalısınız. Ayrıca yiyecek ve içecekleriniz için de gerekli araç ve gereçleri unutmayın. Çok yük taşımamak için bir yere kamp kurup günübirlik yürüyüşler yapabilirsiniz. Konaklama yerinizi planladıktan sonra yanınıza almanız gerekenleri aşağıda sıraladık. Fakat bu listeyi kişisel ihtiyaçlarınız ve sağlık gereklilikleriniz doğrultusunda genişletebilirsiniz.
- Su geçirmeyen, bileği kapalı, rahat bir ayakkabı
- Dayanıklı bir pantolon, şort ve terlik
- Uzun kollu bir sweatshirt
- Kolay taşınabilen bir yağmurluk
- Yeteri kadar çorap, iç çamaşırı ve tişört
- Mayo ve havlu
- İlkyardım çantası
- Su matarası
- Güneş kremi
- Güneş gözlüğü
- Çakı
- Fener ve kafa lambası
- Temizlik malzemeleri
- Powerbank ve yedek piller
- Çakmak ve kibrit
- Harita ve/veya GPS cihazı
Yeni başlayanlar için 4 rota önerisi
Ovacik-Faralya
12 km uzunluğunda bir parkur. Parkurun başlangıcındaki 800 m yüksekliğindeki patika biraz yoruyor ama yolun geri kalanı kolay. Yeni başlayanlar için ideal.
İnpınar-Patara
16 km uzunluğunda kolay bir parkur. Konaklama ve su imkanı bulunuyor. Su kaynaklarının izinden eşsiz Patara plajına ulaşacaksınız.
Susuz-Kaş
Çoğunlukla iniş içeren bu parkur 20 km uzunluğunda ve orta zorlukta. Parkur müthiş görüntüler eşliğinde Kaş’a dek uzanıyor.
Mavikent- Gelidonya Feneri
15km uzunluğunda kolay bir parkur. Su ve konaklama imkanı bulunuyor. En önemlisi de sonunda Likya Yolu’nun en muhteşem manzarasına, Gelidonya Feneri’ne ulaşıyorsunuz. Garanti ediyoruz, Likya Yolu maceranızın en güzel noktası burası olacak.
Bunlara dikkat!
Likya Yolu yürüyüşlerinde su en önemli konulardan biri. Bazı etaplarda su kaynağı bulamayabilirsiniz. Bu yüzden su stoğunuzu yapın ve suyunuzu her zaman dikkatli kullanın. Mola yerlerinin açık olup olmadığını önceden araştırın. Seçtiğiniz güzergaha göre, pansiyon ve motellerde kalabilir ya da şanslıysanız köylülerin evinde misafir olabilirsiniz. Ama eğer çadır kuracaksanız hava kararmadan 2 saat önce kamp kuracağınız yere ulaşmış olmayı hedefleyin. Su kaynağına yakın olduğunuzdan ve mümkünse daha önce çadır kurulmuş bir yere kamp yaptığınızdan emin olun.