Teknolojinin gelişmesi ile artık birçok işi uzaktan yapmak mümkün. Pandemi ile birlikte evlerden çalışan yöneticiler, Apsiyon sayesinde uzaktan işlerini kolaylıkla halledebiliyor. Turk Emlak Haber Ajansı olarak Apsiyon Satış ve Pazarlama Direktörü Ersin Kazanç ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. İşte proje ile ilgili merak edilenler ve cevapları…
Apsiyon nedir?
Apsiyon, toplu yaşam alanı yöneticilerinin işlerini daha hızlı ve kolay yapmasını sağlayan bulut tabanlı dijital bir platformdur. Apsiyon, toplu yaşam alanı yöneticilerine CRM’den finans yönetimine, iletişimden online rezervasyona, bakım takibinden dijital güvenlik sistemlerine kadar uçtan uca hizmet veren çözümler sunar.
Deloitte, Technology Fast 50 Turkey 2019 listesinde en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri
arasına giren Apsiyon’un, merkez ofis, Ar-Ge merkezi ve 6 bölge müdürlüğünde, çoğunluğu Ar-Ge çalışanlarından oluşan 120 kişilik ekibi bulunuyor.
Apsiyon nasıl kuruldu, hikayesinden kısaca bahsedebilir misiniz?
Apsiyon’u kurmadan önce kurucu ortaklarımız Türkiye’nin en büyük yazılım şirketlerinden birinde, 10 yılı aşkın tecrübeleri ile ERP yazılımları geliştiriyorlamış. Profesyonel olarak çalışırken üç ortağımızın da startup’lara çok fazla ilgisi olduğundan dolayı; birlikteyken hızla gelişen yeni dünya ekonomisini, başarılı, başarısız girişimleri takip ediyor, kendi proje fikirlerini geliştiriyorlarmış.
Daha fazla gecikmeden fikirlerini eyleme geçirme kararı alarak küçük bir ofiste birkaç proje deneme kararı almışlar. Bunlardan biri; kurucu ortaklarımızın yaşadıkları sorunlardan yola çıkarak, halı sahaların online kiralanabilmesine ve rezervasyonların işletmeciler tarafından yönetilmesine yönelik bir proje olmuş. Bir diğeri ise sigorta acentelerine yönelik bir poliçe takip yazılımı.
Bu projelerin çalışmaları devam ederken, kurucu ortaklarımızdan biri yeni bir siteye taşınmış. Katıldığı site yönetim toplantısında yaşanan ciddi sorunları ertesi gün gelip anlatmış ve bu problemleri giderebilecek bir yazılım geliştirme fikri doğmuş. Uzun yıllara dayanan finans yazılım tecrübeleriyle, bunu bir internet projesi haline getirip, site yönetimiyle ilgili yaşanan sorunları ortadan kaldırabileceklerini düşünmüşler. Diğer projeleri bırakıp bu yazılımı geliştirmeye odaklanmışlar. Yaklaşık 2 yıl süren çok yoğun çalışmalar sonunda tamamını kendilerinin geliştirdiği bulut tabanlı site yönetim sistemi olan apsiyon.com’u kurmuşlar ve çok hızlı bir şekilde müşteri kazanmaya başlamışlar.
Türkiye’de kaç kişi sizden hizmet alıyor? Hangi tesislerle çalışıyorsunuz? Toplam kaç haneye hizmet veriyorsunuz? Apsiyon uygulamasının hedef kitlesi kimler?
Türkiye’de neredeyse tüm illerde, yurtdışında ise Azerbaycan, Makedonya, Ukrayna ve Karadağ’da toplamda 10 binden fazla sitede, 800 binden fazla konutta yaşayan 1,5 milyonu aşkın kişiye hizmet veriyoruz. Sistemimiz sadece apartman ve sitelerde değil, dünyanın en eski alışveriş merkezi olarak bilinen Kapalıçarşı’dan en lüks ofis binalarına, karma kullanımlı komplekslerden derneklere, en küçüğünden en büyüğüne kadar çok farklı toplu yaşam alanlarında kullanılıyor. Kısacası Apsiyon olarak toplu yaşam alanlarının olduğu her yere ve her tesise hizmet verebiliyoruz.
Sektöre getirdiğiniz yenilikler nelerdir? Hangi özelliklerinizle dikkat çekiyoruz? Kısaca bahsedebilir misiniz?
Biz Apsiyon’un, insanların hayatlarına dokunan, hayatlarını kolaylaştıran canlı ve yaşayan bir uygulama olması için çalışıyoruz. Bu doğrultuda da insan hayatına dokunan ve insanlara fayda sağlayan birçok özellik geliştirdik.
Kısa süre önce T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan merkezi ısıtma yapan sitelerin, gider paylaşımlarını yapmak adına yetki alarak, müşterilerimizin bu konudaki problemlerini giderebilecek çözümler sunmaya başladık. Geliştirdiğimiz konvertör ve modemler sayesinde kalorimetre ve sayaçları uzaktan okuyor ve bu sayede fiziksel okumalardan kaynaklanan yanlış faturaların önüne geçiyoruz.
Apisyon’la dönemsel ihtiyaçlara anlık çözümler üretebiliyoruz. Tüm özelliklerimizin odağına da insanı koyuyoruz. Kullanıcılarımızdan da bu yapımızla ilgili son derece olumlu dönüşler alıyoruz. İnsanların evlerinden çıkamadığı pandemi döneminde market alışverişlerini devam ettirmelerini sağlamak için Apsiyon Market’i hayata geçirdik. Bu sayede evden çıkamayan yaşlılarımızın ve sosyal izolasyonu korumak isteyen site sakinlerinin en temel ihtiyaçlarına çözüm olduk. Online süpermarket İstegelsin altyapısıyla hizmete sunduğumuz Apsiyon Market ile bugün İstegelsin’in hizmet verdiği tüm lokasyonlarda insanların market ihtiyaçlarına çözüm olduk ve olmaya da devam edeceğiz.
Yine pandemi döneminde, insanlar sosyal izolasyondayken evlerde aniden biten, kahve, ekmek, lamba gibi ihtiyaçların komşular tarafından karşılanmasını amaçladığımız “Komşum Var” özelliğini hayata geçirdik. Bu özelliğimiz unuttuğumuz komşuluk ilişkilerinin tekrar yaşanmasına da yardımcı oldu. Kahve ve ekmek gibi küçük ihtiyaçlarla başlayan talepler internet, maske ve kedi maması gibi insancıl duyguların paylaşıldığı bir platforma dönüştü. Komşum Var, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması zamanlarında insanların hayatlarını kurtaran büyük bir yardımcı oldu ve bu dönemde kullanıcılardan yoğun bir talep aldı. Yeni normal dönemde de talep artışının devam ettiğini izliyoruz. Bu da Komşum Var’ın gerçekten ihtiyacımız olan önemli bir özellik olduğunu ortaya koyuyor.
Son olarak ortak kullanım alanlarının daha etkin ve sağlıklı kullanılması için Tesis Rezervasyon Modülü özelliğini geliştirdik. Yöneticilere hiçbir ek ücretlendirme yapmadan sunduğumuz ve Covid-19 döneminde daha da geliştirdiğimiz sistemimiz sayesinde, site sakinlerinin faydalandığı spor alanları, fitness, yemek, toplantı, oturma, oyun, eğlence, konferans ve diğer çok amaçlı salonlar, lobi, resepsiyon ve eğlence alanları gibi her türlü tesisin yeni normalleşme döneminde daha güvenle kullanılmasını sağlıyoruz. Rezervasyon Sistemi ile yeni dönemde sosyal mesafe ve kapasite sınırlama kurallarına uyulmasını sağlayarak, yöneticilerin sitelerini ve site sakinlerini salgına karşı korumalarına destek oluyoruz. Kayıt ve kontrol özelliği de bulunan modülümüz; olası filyasyon süreçlerini de hızlandırıyor. Sosyal alanların sistemde tanımlanabildiği, açılış kapanış saatleri ile faaliyette olan günlerin belirlenebildiği, saatlik veya günlük rezervasyon yapılabilen modülümüz, her tesis için ölçülen metrekarelere göre aynı anda kullanım kapasitesi de sınırlayabiliyor.
Yöneticilere sağladığı avantajlar neler?
Apsiyon olarak toplu yaşam alanı yöneticilerine CRM’den finans yönetimine, bakım takibinden dijital güvenlik sistemlerine kadar 360 derece entegre çözümler sunuyoruz. Yöneticiler, Apsiyon sayesinde e-mail ve SMS gönderiminden raporlamaya, tahsilat takibinden entegre güvenlik sistemlerine kadar birçok konuda destek alabiliyor. Apsiyon ile yöneticilerin günlük yapması gereken rutin birçok işi teknoloji ve mobil ile otomatikleştiriyoruz. Yapılması gereken bildirimler ve hatırlatmalar sistem tarafından otomatik yapılıyor, banka hesaplarına gelen tahsilatlar, kurulan entegrasyonlar sayesinde herhangi bir takip gerektirmeksizin anında muhasebe hesaplarına aktarılıyor. Bu sayede yönetim firmalarına çok yüksek iş gücü tasarrufu sağlıyoruz.
Site sakinlerine sağladığı avantajlar nelerdir?
Yönetimlere verdiğimiz hizmetlerin dışında, site sakinlerine de hem webden hem de mobil uygulamamız üzerinden; aidat ödemesi, kira ödemesi, kargo ve ziyaretçi takibi, talep takibi, ev içi hizmetleri ve sigortaya kadar birçok farklı alanda çözümler sağlıyoruz. Mobil uygulamamızla, raporlama, rezervasyon işlemleri ve market alışverişlerine kadar birçok alanda çözüm sunuyoruz.
Komşum Var, Apsiyon Market gibi günün değişen ihtiyaçlarına çözümler de geliştirerek; haber alma modülü, farklı dil seçeneği ve yüksek güvenlik önlemleriyle site sakinlerinin kendilerine daha fazla zaman ayırmasını sağlıyoruz. Hayata geçirdiğimiz iş birlikleri ile kullanıcılarımıza, birbirinden farklı kampanya ve indirim fırsatı sunarken site hayatını daha ekonomik ve konforlu bir hale getiriyoruz.
Site yönetimiyle sürekli ve hızlı iletişim imkanı sağlayarak, kullanıcılarımızın istedikleri zaman site yönetimine ulaşmasına, görüş ve önerilerini yöneticilere bildirmesine olanak tanıyoruz. Uzun telefon görüşmelerini ortadan kaldıran bu modülümüz, yönetime iletilmesi gereken şikayet, bildirim, öneri gibi konuların kolaylıkla tek bir platform üzerinden iletilmesine ve sürecin takibine de izin veriyor. Ayrıca kullanıcılarımızın, Apsiyon Telefon Santral Sistemi üzerinden aidat borçlarını sorgulamasına ve hızlı bir şekilde ödeme yapmalarına da imkan veriyoruz.
Apsiyon aidatları düşürüyor mu? Düşürüyorsa ne oranda?
Apsiyon olarak dijitalleşmeyi site yönetim süreçlerinin merkezine entegre ediyoruz. Geliştirdiğimiz özeliklerimizle, kampanyalarımızla, marka iş birliklerimizle yöneticilerin ve kat maliklerinin hayatını kolaylaştırıyoruz. Hayatları kolaylaştırmanın yanı sıra dijitalleşme ile birlikte sitelerdeki yaşam kalitesini artırıyor, zamanın ve teknolojinin etkili bir şekilde kullanılmasına yardımcı oluyoruz. Sadece zamanın ve teknolojinin değil apartman aidatlarının da en etkili şekilde kullanılmasını sağlıyoruz.
Şeffaflık anlayışıyla sunduğumuz raporlarımız sayesinde kullanıcılarımızın; sitelerinin finansal durumunu görebilmelerine, yapılan harcamaları inceleyebilmelerine, ödedikleri aidatların nerelerde ve nasıl kullanıldığını görmelerini sağlıyoruz. Bu sayede site aidatlarında bir şeffaflık oluşmasına, aidatların daha etkili ve doğru alanlarda kullanılmasına olanak tanıyoruz.
Apsiyon’un yazılım geliştirme, ürün geliştirme, yazılım süreçleri ve araştırma geliştirme süreçleri hakkında bilgi verir misiniz?
IT ekibimizde; 20 kişilik developer, 7 kişilik ürün, 4 kişilik SQL ve 4 kişilik test takımı olmak üzere 35 kişi bulunuyor. Developer takımımız içinde backend-frontend ve mobil takımımız da bulunuyor.
Yazılım geliştirirken agile yöntemler kullanıyoruz. Apsiyon’da scrum uyguluyoruz. Scrum’un bütün ritüellerini de uygulamaya çalışıyoruz. Yazılım geliştirirken 2 haftalık sprintler koşuyoruz. Planlama toplantılarından sonra 2 haftalık iş planları yapıyoruz. Piolarlarımız günlük scrumlarda bunları takip etmeye çalışıyor. 2 hafta sonra da geçilen sprintin retrosunu yapıyoruz ve neleri yaptık neleri yapabiliriz bunları tartıyoruz.
Kullanıcılarımızdan gelen talepler ve şirket hedefleri doğrultusunda yeni ürün ve özelliklerimizi geliştiriyoruz. Genelde kullanıcılarımız geliştirme taleplerini; geri bildirim, telefon ya da e-mail ile tarafımıza iletiyor. Biz de gelen talepleri destek ekibimiz ile paylaşıyoruz. Geliştirilecek ürün ve özelliklere; ürün haritasına ve iş planına göre ürün ekibimiz karar veriyor. Sonrasında ürün ekibimiz tasarım ekibimiz ile yapılacak tasarıma karar verip, iş analizini yazılım ekibimiz ile paylaşarak onların da fikirlerini alıyor. Son analiz sonrasında da sprint planlamaları içerisinde geliştirme süreçlerimize başlıyoruz.
Yazılım geliştirme noktasında kaslarımız oldukça kuvvetli olduğundan dolayı, anlık aksiyonlar alarak hızlı geliştirmeler sağlayabiliyoruz. Bu da şirket kültürümüzün en önemli noktası diyebilirim.
Pandemi süreciyle ilgili de bir değerlendirme rica edebilir miyiz?
Pandemi döneminde sizin de bildiğiniz gibi teknoloji ve dijitale olan talep ciddi oranda artış gösterdi. İş hayatının evlere taşınması, sosyal izolasyon ve karantina süreci ile birlikte bu artış en üst noktalara çıktı. İnsanlar bu dönemlerde tüm işlerini dijitalden yapmaya başladı ve bu da mobil uygulamaların kullanımını ciddi oranda artırdı. Özellikle insanların zorunlu ihtiyaçlarını karşılayan online alışveriş, bankacılık gibi uygulamalarda bu artış son derece fazla oldu.
İnsan hayatına dokunan, hayatları kolaylaştıran bir uygulama olarak Apsiyon’un kullanım oranları da pandemi döneminde ciddi şekilde artış gösterdi. Kullanıcılar bu dönemde siteleriyle ilgili tüm işlemlerini uygulamamız üzerinden gerçekleştirdi. Site ve aidat ödemelerini, market alışverişlerini ve kargo takiplerini mobil uygulamamızdan takip etti.
Apsiyon olarak bizler de bu dönemde daha önce fiziksel olarak planladığımız ve gerçekleştirdiğimiz tüm etkinliklerimizi online platformlara taşıdık. Bu dönemde yöneticileri koronavirüse karşı bilinçlendirmek ve uygulanması gereken dezenfeksiyon kurallarını paylaşmak üzere “Karantina Günlerinde Yönetici Sohbetleri” başlığı altında online sohbetler düzenledik. Yine bu dönemde Yönetim Profesyonelleri Zirvesi’nin ilkini gerçekleştirdik. Mart ayında fiziksel olarak yapmayı planladığımız bu etkinliğimizi haziran ayında online olarak tüm Türkiye’nin katılımına açtık.
Şartlar ne olursa olsun pandemi döneminde de düzenlediğimiz eğitimlerimize ara vermedik. Kat Mülkiyeti Yönetimi konusunda eğitimler alarak profesyonel yöneticilik yapmak isteyenler için 2015 yılından beri Apsiyon Akademi ile düzenlediğimiz Site Yöneticiliği Eğitim Programı’nı, bu yıl koronavirüs sebebiyle online gerçekleştirdik. Koronavirüs sebebiyle online platformlara taşıdığımız eğitimlerimize tüm Türkiye’den çok fazla katılım oldu.
Son olarak, çözüm sunduğumuz 800 binden fazla konuttan ve 1 buçuk milyon kullanıcıdan 01 Ocak 2020 – 30 Nisan 2020 tarihleri arasındaki aldığımız verilerle “Koronavirüs dönemi toplu yaşam alanlarındaki davranış değişimleri” araştırmasını gerçekleştirdik. Aidat tahsilat oranlarında ise ciddi bir düşüş gözlemledik. Kororanvirüs öncesi yüzde 86 civarında olan tahsilat oranı nisan ayında yüzde 66’ya kadar geriledi. Bununla birlikte doğalgaz faturalarının yüzde 30, su tüketimlerinin ise yüzde 60 civarında arttığını gördük.
Misafir ağırlama oranlarını geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyasladığımızda, ocak ayından bu yana azalan bir hareket söz konusu olduğunu gözlemledik. Koronavirüs sürecine bağlı olan düşüş trendi ocak ayında yüzde 21, şubat ayında yüzde 10 ve mart ayında yüzde 41 iken, bu oran nisan ayında yüzde 65’i bulmuş durumda. Aynı şekilde verileri incelediğimizde taşınma oranlarında da aynı dönemde yüzde 60 civarında azaldığını gördük.
Proje rekabeti açısından Apsiyon olan ya da olmayan proje arasında ne gibi artılar oluyor?
Apsiyon, sitelerin giderlerinde ciddi oranlarda tasarruf sağlıyor. Elde edilen tasarruf, park ve sosyal alanların geliştirilmesi, bakım, onarım, peyzaj ve diğer ihtiyaçlar için kullanılarak sitelerin daha da yaşanabilir hale gelmesine katkı sağlıyor. Ayrıca birçok işlem mobil gerçekleştirildiğinden dolayı kullanıcılar, kendilerine daha fazla zaman ayırabiliyor. Yöneticilerin yanı sıra artık birçok site sakini Apsiyon kullanıcısı olmak için yöneticileri ve komşularını teşvik ediyor.
Apsiyon ile teknoloji site hayatının neresinde yer alıyor?
Apsiyon site hayatını mobil telefonların yanı sıra akıllı cihazlarımıza sığdırıyor. Toplu yaşam alanlarının yönetimini teknoloji ile birleştirerek zamanın ve bütçenin etkin kullanılmasına katkı sağlıyor. Teknoloji artık günümüzün ve site hayatının her alanında olmak zorunda. Teknolojinin kullanıldığı sitelerde otomasyonla birlikte ciddi oranlarda tasarruf sağlanıyor.
Bir gün 24 saat ve biz artık bu 24 saati son derece etkili kullanmak istiyoruz. Artık market alışverişi için kimse dışarı çıkmak istemiyor ya da yöneticisiyle site ile ilgili bir sorunu paylaşmak için dakikalarca telefonda konuşmak istemiyor. İnsanlar artık tüm işlerini ekranlardan çözmek istiyor. Günümüz teknolojisi ve Apsiyon bu ihtiyaçları son derece hızlı ve güvenilir bir şekilde karşılıyor.