Covid-19 salgınıyla birlikte inşa edilen pandemi ve şehir hastanelerinin kurulduğu bölgeler, gayrimenkulde değer artışı gösterdi. Yabancıya satışta da bu bölgelerin ağırlıklı olarak tercih edilmeye başladığını belirten Inhouse Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven “Son dönemde Başakşehir’de açılan şehir hastanesinin ardından bölgede ciddi bir artış yakalandı. Aynı talebi Anadolu Yakası’nda yine şehir hastaneleri bölgelerinde de görüyoruz” dedi.
Covid 19 salgını ile birlikte yurtdışı giriş çıkışların kapanmasıyla düşüşe geçen yabancıya konut satışı, yasakların kaldırılması ile birlikte tekrar yükselişe geçti. Dün açıklanan Ekim ayı konut satış istatistiklerine göre Ekim ayında yabancıya konut satışı 5.258 olarak gerçekleşti. Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven, bu gelişmelerden mutlu olduklarını, İstanbul’un son dönemde yabancı konut satışında diğer ülkelerle dahi rekabet ettiğini söyledi. Salgın sürecinde inşa edilen pandemi hastanelerinin bölgelerinin de yine talep gördüğünün altını çizen Ergüven, “Dün açıklanan rakamlar umut verici. Pandemiye rağmen yabancıya konut satışında ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Bu veriler de bize önümüzdeki yılın daha iyi geçeceğinin sinyalini veriyor” diye konuştu. Yabancı alıcıların daha çok şehir ve pandemi hastanelerinin bulunduğu bölgelere yöneldiğini kaydeden Ergüven, “Sağlık sektörümüzün iyi işleyiş algısı yabancıyı ülkemize daha çok yöneltti. Avrupa’da alımlar azalırken, Türkiye daha çok tercih edilmeye başlandı. Bu bölgelerdeki fiyatlarda ortalama yüzde 25 artış gözlemliyoruz” diye konuştu.
Yabancı alıcı profili değişti ortalama rakam 170 binden 200 bin dolara çıktı
Pandemi öncesinde Türkiye’ye yatırım yapan yabancın alıcıların profillerinin de değiştiğini belirten Ergüven, “Eskiden Türkiye’den ikinci bir ev alan yabancılar, şimdi Türkiye’de yaşamak ve yerleşik olma fikriyle geliyorlar. Bunun yanı sıra profillerin de daha üst düzey olmaya başladığını gözlemledik. Eskiden ortalama satış rakamımız 170 bin dolardı şimdi ise ortalama rakamı 200 bin dolar olarak söyleyebiliriz.” Dedi. Yabancıya 2020 yılı sonuna kadar 40 bin konut satışının gerçekleşmesini beklediklerini belirten Ergüven, gelen yatırımcıların sadece ev almakla kalmayıp, ülkede yaşadığını, iş kurduğunu ve istihdam sağladığının da altını çizdi.
Yabancılar Antalya’ya akın ediyor
Yabancı konut alıcıların Güney bölgelerimize de ilgilerinin yöneldiğini söyleyen Ergüven, “Türkiye yabancılar için güvenli liman. Kendilerini özgür hissettikleri bu ülkeye yatırımdan vazgeçmiyorlar. İstanbul bir numaralı şehrimiz olsa da Antalya da son dönemlerde yabancıların akın ettiği başka bir şehrimiz” dedi. Bu dönemin daha önce Türkiye’den konut almamış yabancılar için fırsat olduğunu belirten Ergüven, “Eskisi gibi sadece Ortadoğu ülkelerinden alıcılarımız yok. Avrupa’dan da Türkiye’ye çok talep alıyoruz. Müşteri profillerimiz değişti” dedi.
“2012’den beri yabancıya 500 milyon dolarlık satış yaptık”
Inhouse Global oarak, Mütekabiliyet Yasası ille birlikte ağırlıklı olarak İstanbul’da 2500’e yakın konut satışı gerçekleştirdiklerini anlatan Fatih Ergüven, “500 milyon dolarlık bir satış hacmini yakaladık. Önümüzdeki günlerde, pandeminin de etkisinin azalmasıyla, Türkiye’nin yine yabancı alıcılar için cazibe merkezi olacağından şüphemiz yok” diye konuştu. Ergüven, bu dönemde en revaçta olan bölgelerin başında pandemi ve şehir hastaneleri lokasyonlarının yanı sıra, ağırlıklı merkezi lokasyonlar ve Anadolu Yakasının geldiğini belirtti.