Turk Emlak Haber Ajansı, gayrimenkul hukukunda uzman kadrosu ile bilgilendirmeye devam ediyor. Av. Pınar Şahan, yabancıların gayrimenkul edinimi ile ilgili makalesinde, konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.
İşte Şahan’ın bugünkü yazısı;
Türkiye, tarihler boyunca doğu ve batı arasında bir köprü olmanın yanında her coğrafyadan insanoğlu için gözde bir yaşam merkezi olmuştur. Gerek iklim ve tabiat koşulları gerekse dünya ekonomik sisteminin kilit noktası olması gibi sebeplerle çağlar boyunca insanlar tarafından tercih edilmiştir. Bugüne kadar yoğun olarak İstanbul başta olmak üzere belli başlı büyük şehirlere yönelik olan yabancı talebi günümüzde tüm şehirlerimize yönelmiş ve artarak devam etmektedir. Devletimiz tarafından uygulanan politikalar ile bu talep desteklenmektedir.
Bu bağlamda son dönemde en sık karşılaşılan konulardan biri ise yabancıların vatandaşlık almak için ülkemizde taşınmaz edinimi konusudur. Vatandaşlık için taşınmaz edinimi konusu oldukça kapsamlı bir konu olduğundan başlıklara ayırdım ve her yazıda bir başlığa değineceğim. Bugünkü yazımızda “Vatandaşlık için taşınmaz ediniminde kanuni sınırlamalar” konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde duracağız.
Vatandaşlık için taşınmaz edinimi hakkından suriye uyruklu yabancılar faydalanamamaktadır. Türkiye, 3,5 milyon Suriye vatandaşına ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, Suriye vatandaşlarının kendi adına Türkiye’de taşınmaz ve herhangi bir sınırlı ayni hak edinmesi mümkün değildir; yalnızca Türkiye’de bir şirket kurarak taşınmaz iktisap edebilirler. Şirket adına taşınmaz alınması yoluyla ise vatandaşlığa başvuru yapamazlar. Çünkü taşınmaz edinimi yoluyla istisnai vatandaşlık hakkı yalnızca gerçek kişilere tanınmış bir haktır.
Vatandaşlık için taşınmaz edinimi konusunda uygulanan diğer bir sınır ise Yabancı uyruklu gerçek kişiler kanuni sınırlamalar dahilinde, ülkemizde en fazla 30 hektar ve özel mülkiyete konu olabilen ilçe yüz ölçümlerinin yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebilir.
Yabancı uyruklu gerçek kişiler “Özel Güvenlik Bölgeleri”ndeki taşınmazları Valilik izni ile satın alabilir ve satış vaadi düzenleyebilir. Ancak askeri yasak ve güvenlik bölgelerinde veya yabancı gerçek kişilerin edinimi yasaklanan diğer alanlarda kalan taşınmazları satın alamazlar ve satış vaadi düzenleyemezler.
Askeri yasak ve güvenlik bölgeleri belirlenen illerimizde 2017/4 (1775) sayılı genelge kapsamında taşınmazların siciline belirtme yapıldığından, bu illerde yetkili komutanlıklarla yazışma yapılmaksızın, tapu sicilindeki kayıtlara göre işlemler yürütülmektedir. Bu açıdan satış yoluyla veya satış vaadi sözleşmesi ile (bir ön akit niteliğinde olan satış vaadi sözleşmelerinin satış ile aynı statüde değerlendirilmesi nedeniyle) Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı kişilerin, öncelikle uyrukluk ve kanuni sınırlamalar bakımından tüm taşınmaz edinim şartlarını taşıması gerekmektedir.
Sonuç olarak 183 ülke vatandaşı 30 hektarlık alan sınırı haricinde ciddi bir sınırlamaya tabi tutulmamaktadır.