Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Ayder’i kirlettik, rezil ettik” çıkışıyla gündeme gelen Rize’nin ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’nda uygulanacak kentsel dönüşüm projesi için harekete geçiliyor. TOKİ öncülüğünde 5 bakanlığın ortaklaşa uygulayacağı 3 aşamalı projeyle altyapı ve ulaşım sorunları çözüme kavuşturulacak yaylada, dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapılar inşa edilecek. Yaylayla ilgili ‘imar kirliliği’ tartışmaları sona erdirecek projede, ilk etapta doğaya uyumlu bin 800 araçlık katlı otopark yapımı için kazma vuruluyor.
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ‘turizm merkezi’ ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliğiyle öne çıkan yaylada, bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 1994 yılında ‘milli park’, 1998’de ise ‘doğal sit alanı’ ilan edilerek, korumaya alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla ‘kültür ve turizm koruma gelişim bölgesi’ ilan edildi. 1998’de doğal sit alanı olan yayla için 2 yıl içinde ‘koruma amaçlı imar planı’ oluşturulması gerekiyordu; ancak aradan 20 yıl geçmesine rağmen halen imar planları hazırlanmadı.
200 BİNA İÇİN YIKIM KARARI VAR
DHA’da yer alan habere göre koruma planlarının uygulanması halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dahilinde yapılabileceği Ayder Yaylası’nda, her geçen gün yapılaşma arttı. Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği yayla ile çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşmayla ‘sit alanları ve milli park yasalarına muhalefet’ten yargılandı.
Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi’nce Ayder Yaylası’nda 200 dolayında yapı için kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alındı. Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için ‘Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alım yoluyla açık ihaleye çıkıldı; ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.
EN FAZLA İKİ KATLI YAPI
Yaylaya ulaşanlar, doğaya uyumlu bin 800 kapasiteli katlı otoparka araçlarını bıraktıktan sonra seyir terasına ulaşacak. Ziyaretçiler, buradaki trambüslerle yayla merkezine ulaşacak. Ulaşım sorununa çözüm olarak yaylanın alt kodunda çift yönlü yeni yol yapılacak. Ayder Yaylası ve civardaki Ausor, Hüser ve Kavron yaylalarına gitmek isteyenler, bu yolu kullanacak. Yaylaya araç girişi sınırlandırılacak. Yaylada dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapılar inşa edilecek. Uygulanacak yeni modelle altyapı ve ulaşım sorunlarının çözüleceği yaylayla ilgili ‘imar kirliliği’ tartışmaları da son bulacak.
AVCI: ÜÇ AŞAMALI KENTSEL DÖNÜŞÜM
AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, kentsel dönüşüm projesinin detaylarını açıkladı. Kentsel dönüşüm ile ilgili yol haritasının hazırlandığını söyleyen Avcı, “Kentsel dönüşüm, 3 aşamalı olacak. İlk adım otoparkla atılacak. Ayder’de ciddi bir otopark sorunu var. Bu sorun özellikle yaz ayları ve bayramlarda çekilmez bir hal alıyor. Bisiklet ve motosikletleri de kattığımızda yaklaşık bin 800 araçlık bir otopark projesi hazırlandı. Daha önce eleştiri getirdiğimiz birkaç noktalar revize edildi. Tabiatla inanılmaz derecede uyumlu, otoparkın adeta hiç görünmediği ve doğanın hiç bozulmadığı son derece çevreci bir otopark projesi ortaya çıktı. En geç bir ay içerisinde ihaleye çıkarılacak” dedi.
“DÜNYANIN CAZİBE MERKEZİ OLACAK”
Proje kapsamında Özel İdare’ye ait kaplıcaların olduğu bölgeyi de kapsayan 10 bin dönümlük bir arazide bir otel projesi hazırlandığını kaydeden Avcı, “İkinci etapta vatandaşların kaplıcadan istifade edebildiği ve otel müşterisi olabildiği bir proje yapmak istiyoruz. Bu projede belli ölçüde eleştiri getirdiğimiz noktalar var. Onların yeniden revize edilmesiyle ilgili TOKİ çalışmaları yürütecek. Ayder’deki kentsel dönüşümü son derece şeffaf bir şekilde yönetiyoruz. Herkesin fikir beyan edebildiği, çoğulcu bir süreç yürütüyoruz. Üçüncü etapta ise Kültür Bakanlığı’na tahsisli bir alan var. O alana yıkılacak olan otellerin bir bölümünü taşıyıp, imalatına başlamak istiyoruz. Daha sonra ise yıkımları gerçekleştirmek istiyoruz. Bütün dönüşüm peyderpey gerçekleştirilecek. Aşama aşama Ayder’i dönüştürüp, dünyanın en güzel turizm cazibe merkezlerinden biri haline getirmiş olacağız. Ulaşım konusunu da çok konforlu bir hale getiriyoruz. Havalimanından Ayder’e kadar duble yol inşa edeceğiz. Karayolları proje üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.
YAYLACILARDAN PROJEYE DESTEK
Altyapı ve ulaşım sorunlarını çözecek, ‘imar kirliliği’ tartışmaları sona erdirecek projeye destek veren işletme ve yapı sahipleri, kendilerinin de mağdur edilmeden projenin bir an önce uygulanmasını istiyor.
Ayder’de işletmecilik yapan Emin Mahmutoğlu, yıkılacak işletmelerinin yerine kendilerine yeni işletmeler verilmesini istedi. Mahmutoğlu, “Dere kenarından bir yol yapılacak. Oraya bizim işletmelerimiz geçici taşınabilir. Sonrasında buralar yapılsın, tekrar buraya alsınlar. Ayder Yaylası bozuldu. 1 metrekare yeri olan dükkan yaptı. Devleti, hukuku dinleyen yok. Düzenli bir Ayder istiyoruz” dedi.
İşletmeci Ayşe Sarı ise, Ayder´in güzel olmasını istediklerini belirterek, “Bu şekilde Ayder Yaylası çok güzel değil. Bizi de memnun etmiyor. Kentsel dönüşüm yapılırken mağdur olmak istemiyoruz” diye konuştu.
“VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMEYECEK”
Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Erdal Sarı, kentsel dönüşümü beklediklerini belirterek şunları dedi: “Kentsel dönüşüm kademe kademe ilerleyerek tamamlanacak. Vatandaşlarımızın ve işletme sahiplerinin mağdur edilmeyeceği bir süreç olacak. Bölgemize, ülkemize inşallah güzel bir Ayder kazandırılacak. Geniş otoparkı olan trafikte sorun yaşamayan, mimari anlamda daha düzgün bir görüntüye kavuşacağız. Hizmet kalitesi de bununla beraber artacaktır. Teleferik projesine de hemen akabinde başlanmasını istiyoruz. İnsanlarımızın beklentisi güzel. İnşallah güzel bir netice elde edilecektir.”