Taşınmazların satışında alıcı ve satıcı belirlenen oranda tapu harcı ödemek zorunda. 2019 yılında tapu harç ödemeleri hangi bankalara ödenebiliyor? Merak edilen tüm detaylar bu haberimizde.
Tapu Harcı Nedir? Tapu harcı nereye ödenir?
Gayrimenkullerin alımı ve satımı sırasında her iki tarafın eşit biçimde ödediği hizmet bedeline tapu harcı deniliyor.
Tapu işlemlerinde Tapu Müdürlükleri tarafından bu harçlar belirleniyor. Gayrimenkul ya da arazi satışlarında satıcı taraf tapu dairesinden randevu alarak satış işlemini başlatıyor. Gerekli evrakla taşınmazın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğü’ne başvurularak işlemler başlatılıyor. Bu işlem sırasında kaydın alınmasıyla satıcı sms sistemiyle haberdar ediliyor.
Birinci sms mesajında kaydın sisteme alındığı haberi gelirken, ikinci mesajda da randevu tarihi ve yatırılacak harç miktarı bildiriliyor. Harç yatırıldıktan sonra alıcı ve satıcı kimlikleriyle birlikte randevu saatinde Tapu Müdürlüğü’ne gidiliyor.
2019 TAPU HARCI ÖDENEN BANKALAR
Tapu harcının yatırılabileceği bankalar:
– T.C. ZİRAAT BANKASI
– T. İŞBANKASI A.Ş.
– T. HALK BANKASI T.A.Ş.
– YAPI VE KREDİ BANKASI
– T.GARANTİ BANKASI A.Ş.
– ŞEKERBANK A.Ş.
– OYAK BANK T.A.Ş.
– ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
– TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.
– TURKISH BANK
Tapu harcı ödemeleri internet üzerinden online olarak kredi kartı ile yapılıyor. Kredi kartı ile tapu harcı ödeme işlemini Gelir İdaresi Başkanlığı resmi sitesinden tapu harcı ödemeleri menüsünden gerçekleştiriliyor.
Ayrıca e-devlet üzerinden de harçta ödenebiliyor. E-devlete giriş yaptıktan sonra Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama / Döner Sermaye Ödeme alt başlığına tıklamanız gerekiyor. Gelen sayfadaki bilgiler doldurularak harç ödeme işlemini yapabilirsiniz.
Tapu Harcı hesaplama nasıl yapılıyor?
Gayrimenkul devir ve iktisaplarında harç, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. Hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmek üzere ilgili gayrimenkulün beyan edilen satış değerinin değerinin binde 20’si (%2) oranında hesaplanır. Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Ancak, 05.05.2018 tarihinden geçerli olarak Bakanlar Kurulu kararınca alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20’i (yüzde 2) olarak alınan tapu harcını konut ve iş yerlerinde binde 15’e (yüzde 1,5’e) indiren tapu harcı indirim kararı, 31.12.2019 tarihine kadar uzatıldı. Yani 100.000 TL değerindeki bir evin alım/satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı 2.000 TL harç bedeli öderken, 1500 TL’ye kadar düşürüldü.