Ekonomide yaşanan çalkantılar, faiz oranları ve dolardaki ani yükseliş ev sahibi olma hayalinin ertelenmesine neden oluyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan “İstatistiklerle Aile 2018” araştırması verilerine göre yeni ev sahipliği oranı ve kiracı sayısı da belli oldu.
Konut fiyatlarındaki yüksek rakamlar ve konut alıcısının korkulu rüyası olan konut kredi faizlerinin yükselmesi vatandaşı kiralık konuta yönlendiriyor. Lüks konut stoklarının artması kiralık evde oturmak isteyen vatandaş için avantaja dönüşmüş durumda. Satışların durma noktasına geldiği konut sektöründe lüks konutları uygun fiyata kiralama şansı bulan vatandaşlar bu durumdan şimdilik memnun görünüyor.
Durum böyle olunca daha alt segment konutlarda oturan kişiler bu evlerini kiraya vererek üzerine farkını ekleyerek bu lüks konutlarda kiracı olarak oturmayı tercih ediyor.
TÜİK araştırmasını yaparken sadece “kendi eviniz mi, kirada mı oturuyorsunuz?” sorusunu sorduğu icin verilen yanıtların içinde kendi evi bulunmasına rağmen başka evde kiracı olan kişilerin bulunması nedeni ile sonuçların net olmayacağı da dile getiriliyor.
Türkiye’de Kiracı Sayısı Neden Artıyor?
Konut fiyatlarının artmasına rağmen kira fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşanmaması nedeni ile vatandaş artık ev sahibi olmak yerine kira da oturmaya tercih etmesi.
Kirada oturanların son 5 senelik zaman dilimi içerisinde sürekli olarak artması ve her yıl giderek katlanan bir oranla yükselmesi 2018 yılında bu rakamın daha da artması anlamına geliyor.
Yıllara Göre Türkiye’de Ev Sahipliği ve Kiracı Olan Kişi Sayısı Oranları
2014 Yılı Türkiye’de Ev Sahibi Olanların Oranı Yüzde 61,1
2014 Yılı Türkiye’de Kiracı Olanların Oranı 22,1
2015 Yılı Türkiye’de Ev Sahibi Olanların Oranı Yüzde 60,4
2015 Yılı Türkiye’de Kiracı Olanların Oranı 23,3
2016 Yılı Türkiye’de Ev Sahibi Olanların Oranı Yüzde 59,7
2016 Yılı Türkiye’de Kiracı Olanların Oranı 24,4
2017 Yılı Türkiye’de Ev Sahibi Olanların Oranı Yüzde 59,1
2017 Yılı Türkiye’de Kiracı Olanların Oranı 24,7
Emlak Haber Ajansı