Turk Emlak Haber Ajansı ve Turyap Holding iş birliği ile hazırlanan gayrimenkul rehberinde sizlere ev alım rehberini hazırladık. Ev almaya karar verdikten hemen sonra izleyeceğiniz yolla ilgili birkaç önerimiz var. Evinizi seçme, teslim alma, hatta taşınma aşamasına kadar nelere dikkat etmeniz gerektiğini şöyle özetledik.
Kriterlerinizi belirleyin
İhtiyaçlarınızı doğru tespit edin. Evinizde mutlaka olması gerektiğini düşündüğünüz, vazgeçemeyeceğiniz özellikler konusunda emin olun. Evinizi bütçenize göre aramaya odaklanın ancak bütçenize uygun her eve bakarak da vakit kaybetmeyin. Önceden belirlediğiniz özellikler, seçenekleri değerlendirmeniz için yardımcı olacaktır.
-
Bir istek, bir de ihtiyaç listesi oluşturun
Listeleri ev ararken mutlaka yanınızda bulundurun, listeniz konusunda emlakçınızı bilgilendirin.
-
Semt seçiminizi dikkatle yapın
Semt konusunda tek bir seçeneğe odaklandığınızda hayallerinizdeki evle karşılaşma olasılığını kaçırabilirsiniz. Bu sebeple birkaç semt belirleyin.
Bilinmesi Gerekenler
Ev almaya karar verdikten hemen sonra izleyeceğiniz yolla ilgili birkaç önerimiz var. Evinizi seçme, teslim alma, hatta taşınma aşamasına kadar nelere dikkat etmeniz gerektiğini şöyle özetledik.
- Satın alacağınız konutun yalnızca dış mekan özelliklerine değil, iç mekan özelliklerine de odaklanın.
- Evinizi teslim alırken duvar yüzeylerine, kapılara, taban döşemesine, seramiklere; alçıpan, eviye, lavabo ve duş bataryalarının işçilik ve malzeme kalitesine mutlaka dikkat edin.
- Evinizi alırken mesken tapusunun ve yapı ruhsatının olduğunu mutlaka teyit edin.
- Konut projelerinde, size önerilen daireden farklı bir daireye bakarak karar vermeyin.
- Konut projelerinde sözleşmeyi dikkatle okuyun.
- İnce inşaat imalatlarından bitiş imalatlarına kadar tüm garanti belgelerinin projenin sonunda teslim edilmesi gerektiğini unutmayın.
- Sözleşmede anlamadığınızı düşündüğünüz bir madde varsa mutlaka bir hukuk danışmanına başvurun.
- Mümkünse konutu bir mimarın incelemesini sağlayın.
- Dairenizi teslim aldıktan sonra eğer herhangi bir sorun ortaya çıkmışsa, firmanın satış sonrası departmanından mutlaka düzeltilmesini talep edin.
- Evinizi alırken örnek dairede gördüğünüz teşhir amaçlı konulan ankastre ürünlerin kendi dairenizde bulunup bulunmayacağını teyit edin.
Aşağıdaki soruları cevaplayın
- Evden işe ulaşmanız ne kadar sürer? Size maliyeti ne olur?
- Yakınlarınıza ne kadar uzakta olursunuz?
- Okul, hastane gibi yerler size çok uzak mı?
- Eski mi, yoksa yeni ve gelişmekte olan bir semt mi düşünüyorsunuz?
- 10 yıl sonra bu semtte ne gibi değişimler olabilir?
- Civardaki evlerin fiyatları nedir?
- Gün içinde ve hafta sonları trafik yoğunluğu nasıl?
- Toplu taşıma araçlarına yakın mesafede mi?
- Çevrede büyük alışveriş merkezleri var mı?
İncelediğiniz evleri karşılaştırın
- İstek ve ihtiyaçlarınızı hangi ev karşılıyor? Kısa ve uzun dönem maliyetleri ne olabilir?
- Bu sorulara verdiğiniz cevaplar üzerine düşünün.
Evinize değer katın
- Satın almayı düşündüğünüz gayrimenkulün gelecekte değer kazanması önemlidir.
- Eviniz mevcut durumuyla zeminde tek katlı bir ev olabilir, ancak imar planında çok kata izin verilmişse, değeri ona göre hesaplanmalıdır. Dolayısıyla evin mevcut rayiç değeri değil, ileride kazanabileceği değeri de hesaplamayı ihmal etmeyin.
- Evin altındaki, üstündeki veya yanındaki yerler satın alınabilir, bu yerlerle fiili veya hukuki birleştirmeler yapılarak evin değerine değer katılabilir.
Evinizi teslim alırken
- Size söz verilen ve sözleşmenizde yazdığı halde teslim edilmeyen ne varsa önce tespit edin, anahtarınızı ve tapunuzu daha sonra alın.
- Mülkün iskan alıp almadığını ve iskan henüz alınmadıysa ne zaman alınacağını teslim sırasında öğrenin.
- Daha sonra ortaya çıkabilecek sorularınız için muhatap yetkililerin isim ve telefonlarını öğrenin.
- Konutu teslim aldığınızda kredi borcunuz bitmişse, banka ile irtibata geçerek ipoteğin kaldırılması için başvuru yapın.
- Belediyeye giderek emlak vergisi beyanında bulunun.
- Deprem sigortası için DASK poliçesi yaptırmayı ihmal etmeyin.
- Yaptığınız tüm işlemlere ait dokümanları dosyalayın.
Evinizi aldıktan sonra
- Alım işlemi tamamlandıktan sonra hemen evinizi görün.
- Evi henüz terk etmemiş bir kiracı varsa, evi ne zaman boşaltması gerektiğini belirtin ve kendisine mutlaka noter tasdikli bir ihtarname gönderin. İhtarname göndermezseniz, evinizde oturan kişilerin kiracılığını kabul etmiş sayılırsınız.
- Kiracıdan evi boşaltmadan önce elektrik, su, doğalgaz, kablolu TV ve benzeri borçlarını kapatmasını ve kapatıldığını belgelemesini veya size bir güvence bırakmasını isteyin.
- Eski ev sahibinde kiracıya ait teminat, senet ve benzeri bir güvence varsa size teslim etmesini rica edin. Kira kontratını eski ev sahibinden teslim alın.
- Apartman yöneticisiyle görüşerek evi satın aldığınızı belirtin.
- Emlak vergisi beyannamesini tanınan süre içinde verin.
- Ev boş ise, taşınmadan önce planladığınız tadilatları yaptırın. Tadilat için ödemenizi, çalışmanın başlangıç ve bitiş aşamalarında iki parça halinde yapın.
Taşınmanın püf noktaları
Bu listeyi, taşınma gününe kadar yapmanız gerekenler hakkında size yardımcı olmak için hazırladık.
- Yeni adresinizi belirterek, abonelik ve kredi kartı adres değişikliklerinizi yapın. Aynı şekilde doğalgaz, elektrik, su, telefon, kablo TV, internet bağlantısı gibi aboneliklerinizi iptal ettirmek için gerekli başvuruları tamamlayın.
- Yeni abonelikler için, taşınmadan bir gün önce kullanıma hazır olacak şekilde başvurun. Böylece taşınma günü her şey kullanıma hazır olur.
- Sahip olduğunuz eşyaların hangisinin kalacağına, hangisinin gideceğine karar verin. Eğer değerli ancak yeni evinizde kullanamayacağınız eşyalarınız varsa, bu eşyalar için ilan verebilirsiniz.
- Gıda alışverişlerinizi, taşınma günü buzdolabınızda en az miktar kalacak şekilde sınırlandırın. Tüm dondurulmuş gıdalarınızı tüketmiş olmanız gerektiğini unutmayın.
- Çocuklarınızın okul nakilleri için gerekli görüşmeleri yapın.
- Bankada kiralık kasanız varsa, yeni taşınacağınız yerdeki bir şubeye transferi için bankanızla görüşün.
- Eğer eviniz sigortalı ise, sigorta şirketinize uyarıp, poliçenizin yeni eviniz için transfer edilmesini veya iptal edilmesini sağlayın.
- Eğer banka hesaplarınızı başka bir şube/bankaya aktaracaksanız, bankanızla bu durumu görüşün.
- İlk olarak kırılma ihtimali olan narin eşyalarınızı paketleyin. Kolilerin üzerine eşyaların içeriğini ve hangi odaya ait olduklarını yazmayı unutmayın. Kolilerin taşınamayacak kadar ağır olmamasına özen gösterin.
- Beyaz eşya ve mobilyalarınızın taşınmak için demonte edilmesi ve yeni evde tekrar kullanıma hazır hale getirilmesi için ilgili yetkili servislerden randevu alın.
- Eğer doktorunuzu, diş hekiminizi ya da veterinerinizi değiştirmek zorunda kalacaksanız her birinden kayıtlarınızın bir kopyasını rica edin
- Yeni evinizin temizlenmesi için ilgili kişilerle temasa geçin. Bu işi siz de yapacak olsanız, mümkün olduğu kadar taşınma gününe yakın bir tarih seçin.
- Küçük yaşta çocuğunuz varsa, taşınma günü için bir bakıcı ayarlamak işlerinizi kolaylaştırabilir.
- Eğer başka bir şehre taşınıyorsanız, ihtiyaçlarınızı birkaç günlüğüne karşılayacak bir bavul hazırlayın.
- Taşınmadan 1-2 gün önce buzdolabı ve derin dondurucunuzu boşaltarak defrost işlemine başlayın. Her ikisini de dezenfekte edin ve havalandırın.
- Evde kasanız varsa, içindekileri boşaltın. Önemli evraklarınızı, mücevher ve değerli eşyalarınızı güvenli bir yere aktarın.
- Gelen kargo ve mektupları size yönlendirebilmeleri için, apartman/site görevlilerine veya yöneticilerine yeni adresinizi bildirin.
- Tüm eşya ve koliler taşındıktan sonra, öncelikle ilk birkaç günde gerekli olacak eşyaların bulunduğu kolileri açmaya başlayın.