Yabancı ülke vatandaşları Türkiye’den gayrimenkul satın alabilir mi? Alt ve üst sınırı var mı? Emlak Haber Ajansı olarak tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
Bakanlar Kurulu tarafından tebliğ edilen ülkelerin (Suriye, Ermenistan, Küba, İsrail ve Kıbrıs hariç) vatandaşları olan yabancı uyruklu gerçek kişiler, Türkiye’de mülkiyet hakkı edinme hakkı kazanırlar.
Her ne olursa olsun, arazinin toplam boyutu kişi başına 300.000 metrekareyi aşamaz. Buna ek olarak yabancı uyruklu gerçek kişiler, boyutları en fazla ilgili mahallenin toplam yüzey alanının %10’una kadar olan gayrimenkulleri edinme hakkına sahiptirler.
Bakanlar Kurulu, kişi başına düşen oranı arttırma yetkisine sahiptir. Yabancı bir bireyin belli bir mülkü edinip edinemeyeceğini resmi olarak anlayabilmesi için muhtemel alıcının onay almak için tapu idaresine başvurması gerekmektedir.
İlgili tapu idaresinin onayının çıkarılmasını takiben edinim işlemi gerçekleştirilebilir. Yabancı uyruklu kişiler tarafından gerçekleştirilen mülk edinimleri için geçerli olan farklı bir prosedür var mıdır? Yukarıda bahsedilen prosedür dışında, mülk edinimi konusunda yabancı uyruklu gerçek kişiler ve Türk vatandaşları arasında hiçbir fark yoktur.
Türkiye’deki mülkiyet işlemlerine ilişkin vergi uygulamalarında Türk vergi mükellefleri ve yabancı uyruklular arasında herhangi bir fark var mıdır? Prensipte Türkiye’de ikamet edenlerle etmeyenler arasında mülk edinimine ilişkin vergilendirme hususunda bir fark bulunmamaktadır.
Yabancılar da Türk vatandaşları/Türkiye’de mukim kişiler ile aynı kurallara tabidir. Fakat Mayıs 2017’de, yabancılar için KDV’siz gayrimenkul edinimi ile alakalı bir kanun parlamentodan geçmiştir.
(Ayrıntılar için lütfen KDV bölümüne bakınız) Bu anlamda, konut ve iş yerleri olarak inşa edilen yeni binaların ilk satışı niteliğindeki gayrimenkul alımlarında yabancı uyruklu olmak çok daha avantajlı olacaktır.