Knight Frank’in 2019 Servet Raporu’na göre gelecek 5 yıl içinde kişi başı geliri net 30 milyon ABD dolarından fazla olan nüfusun oransal büyümesi açısından en büyük artış oranına sahip 10 ülkeden 8’i Asya’da yer alacak. Rapor kapsamında Asya’daki Ultra Net Yüksek Değerli Kişilerin (UNYDK) kişilerin sayısı yüzde 23 artacak, bu büyüme de gayrimenkul sektöründen gelecek.
ABD ile Çin arasında bir süredir devam eden ve son dönemde teknoloji konusunda iyice sertleşen rüzgârlara da değinilen raporda; “Her iki ülke de 2020 yılında başta teknoloji olmak üzere birçok alanda karşı karşıya gelecek, bu gerilim hem küresel hem de ülke bazlı olarak etkileşimlere yol açacak” denildi.
Türk yatırımcılara konut ve perakende gayrimenkul konularında danışmanlık ve aracılık hizmeti veren GRED’in ev sahipliğinde Türkiye’de ilk defa açıklanan Knight Frank 2019 Servet Raporu, hem Asyalı ülkelerdeki servet büyümesi hem de ABD – Çin arasında ticarette esen soğuk rüzgârlara değiniyor.
Ticaretteki Soğuk Savaşta Asyalı Ülkeler Avantajlı
Knight Frank’in 2019 Servet Raporu’na göre Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ticaret rüzgârları iyiden iyiye sertleşirken Asya’daki ülkeler, yavaşlayan küresel servet artışı karşısında performansların artırdı. Rapor kapsamında geçen sene kişi başı geliri 30 milyon dolar olan Ultra Net Yüksek Değerli Kişilerin (UNYDK) yüzde 63’ünün gelirleri artarken gelecek 5 yıl içinde bu sayı, 42.711 kişinin eklenmesiyle yüzde 22 artarak 250 bin civarına erişecek. Ultra Net Yüksek Değerli Kişilerin sayısı 2017’de yüzde 10 artarken bu oran, 2018’de yüzde 4 olarak gerçekleşmişti.
Kişi başı geliri en az 30 milyon ABD doları olan ultra net yüksek değerli kişilerin 2018 yılındaki dağılımı incelendiğinde Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya ülkelerinin çoğunluğa sahip olduğu görülüyor. Listenin dördüncü sırasında Latin Amerika yer alırken Latin Amerika’yı Ortadoğu ülkeleri, Güney Doğu Asya ülkeleri, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ile Afrika’daki ülkeler takip ediyor.
- Avrupa : 70.267
- Kuzey Amerika : 51.912
- Asya : 48.245
- Güney Amerika : 10.457
- Orta Doğu : 8.301
- Okyanusya : 4.400
- Rusya ve BDT : 2.350
- Afrika : 2.050
Avrupa’da 14.047 kişiyle Almanya, Kuzey Amerika’da 41.127 kişiyle ABD, Asya’da 18.534 kişiyle Japonya, Güney Amerika’da 3,764 kişiyle Brezilya, Orta Doğu’da 1.732 kişiyle İsrail, Okyanusya’da 3.062 kişiyle Avusturalya, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri arasında 1.500 kişiyle Rusya, Afrika’da da 661 kişiyle Güney Afrika Cumhuriyeti, liderlik koltuğunda oturuyor.
Asya, Gayrimenkulle Büyüyecek
Rapora göre gelecek 5 yıl içinde kişi başı geliri en az 30 milyon ABD doları olan ultra net yüksek değerli kişilerin sayısına en büyük artış %25 oranla Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğunda yer alan ülkelerde, %24 oranla Avrupa’da, %23 oranla Asya’da, %22 oranla Güneydoğu Asya Adaları’nda, %21 oranla Latin Amerika ülkelerinde, %20 oranda Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde, %18 oranında ise Kuzey Amerika’da olacağı öngörülüyor. Raporda Kuzey Amerika’daki büyüme oranlarının finansal ürünler sayesinde gerçekleştiği, Avrupa ve Asya’da ise büyümede en etkili unsurun gayrimenkul olduğu ifade ediliyor.
Ülke Bazında En Çok Artış Hindistan, Filipinler ve Çin’de Olacak
Raporda ülke bazında önümüzdeki 5 yılda kişi başı geliri net 30 milyon ABD dolarından fazla olan nüfusun oransal büyümesi açısından en büyük artış oranının yüzde 39 ile Hindistan, yüzde 38 ile Filipinler ve yüzde 35 ile Çin olacağı tahmin edilirken en büyük büyüme oranlarına sahip ilk 10 ülkenin 8’i Asya’da yer alacağı belirtiliyor. Rapora göre Ukrayna ve Romanya gibi ilk 10 içinde yer alan diğer ülkelerin ise büyük büyüme oranlarına sahip olmasına rağmen, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ultra net yüksek değerli kişi sayısı bakımından az nüfuslu oldukları belirtiliyor. Afrika’da ise liderliğin Güney Afrika Cumhuriyeti’nde kalması, Latin Amerika’da ise resesyon içinde olmasına karşın Brezilya’nın ilk sıradaki yerini koruyacağı tahmin ediliyor.
Donald Trump ve Şi Cinping, Ticaretin Önünde Duruyor
Knight Frank 2019 Servet Raporu’nda Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında bir süredir devam eden ve son dönemde teknoloji konusunda iyice sertleşen rüzgârlara da değinilerek; “İki ülke arasında artan gerilim, hem küresel hem de ülke bazlı olarak etkileşimlere yol açacak. Her iki ülke de 2020 yılında başta teknoloji olmak üzere birçok alanda karşı karşıya gelecek. İki ülkenin liderleri, esen sert rüzgârlara karşın geri adım atmadan aslında artması beklenen ticaret faaliyetlerinin önünde duruyorlar. Yine de ne bu yıl ne de gelecek sene topyekûn bir ticaret savaşı yaşanmayacaktır” denildi.