İstanbul Büyükşehir Belediyesi İftaiye Daire Başkanlığı’nın Mart 2021 verilerine göre, İstanbul’da görülen 2617 yapısal yangının 1553’ü evlerde çıktı. Hatalı ve dikkatsiz kullanım, sigara, ütü, gazlı ocak, mum devrilmesi, çocukların ateşle oynaması, kıvılcım sıçraması gibi nedenler yangınların çıkmasına yol açtı. İstanbul’da gerçekleşen yangınların yüzde 39.4’ünün sigaradan kaynaklı olduğu tespit edildi. Evde görülen yangınların en sık 12.00-17.59 saatleri aralığı çıktığı da belirlendi. Geçen yıl meydana gelen yangınların yüzde 10.5’i temmuz, yüzde 11.4’ü ağustos, yüzde 10.4’ü de eylül ayında görüldü. Yıl içinde meydana gelen konut yangınlarının yaklaşık yüzde 22’si ocak-şubat-mart döneminde meydana geldi.
Uzmanlar, konutlarda yangın çıkmasını önlemek amacıyla dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
– Elektrik prizlerinin akım korumalı, çocuk kilitli olanları tercih edilmeli.
– Prize birden fazla cihaz bağlantısı yapılmamalı, kullanmadığınız cihazların fişleri prize takılı bırakılmamalıdır.
– Gece saatlerinde şarjda telefon, tablet, bilgisayar vb. bırakılmamalıdır. Bu ürünler mermer, fayans gibi bir tezgâh üzerinde etrafında yangın gelişimini etkileyecek ürünler olmadan şarj edilmelidir.
– Pandemi sürecinde mesire alanlarına gidilememesinden kaynaklı balkon, çatı arası gibi yerlerde mangal vb. etkinliklerden uzak durulmalıdır.
– Yatakta, koltuk ve kanepelerde asla sigara içilmemeli.