Pandemi nedeniyle artan maliyet ve azalan öğrenci kayıtları özel okulları vurdu. Kapanan okullar dönüşüm sürecine girerken 882 özel okul ise devredildi. Kapanan özel okullardan 14 bin 652 öğrenci, devredilen özel okullardan ise 35 bin 302 öğrenci devlet okullarına geçti.
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan artan özel okul satışlarının sağlık ve turizm yatırımcılarının dikkatini çektiğini dile getirirken “Kapanan okulların yüzde 50’si ya sağlık ya da turizm merkezi oluyor. Aynı zamanda dönüşümler üretim alanında da gerçekleşiyor” dedi.
Sağlık sektörü için dönüştürülen okulların belli bir kriter çerçevesinde olması gerektiğine dikkat çeken Hakan Akdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Bu binalar için sağlık sektörünün öncelikli talebi söz konusu. Pandemi döneminde sağlık sektörü daha da büyümeye başladığı için yeni hastaneler açmak isteyen büyük markalar almak isteyebiliyor. Fakat her sektörün kendi içindeki mevzuatlarında özel hususlar yer alıyor. Her bina her işe uygun olarak da dönüştürülemiyor”
“Öğrencileriyle birlikte devretmek isteyen var”
Tatil beldelerinde kapanan özel okulların da turizm yatırımcısının gözdesi haline geldiğini söyleyen Hakan Akdoğan “Son 1 yılda turizm sektörü çok zor zamanlar yaşadı. Şimdi ise aşı haberleriyle bir canlanma bekleniyor. Bu alanda turizm sektöründeki yatırımcılardan kapanan ve satılık olan özel okullara karşı büyük ilgi var” açıklamalarında bulundu.
Pandemi nedeniyle özel okul taleplerinin azalmasının sektörü olumsuz yönde etkilediğini aktaran Akdoğan, “Özel okul binalarının gerek satılık gerekse de kiralık arzlarında büyük artışlar yaşanıyor. Bazısı sadece binayı satmayı isterken bazısı ise öğrencileriyle birlikte devretmek istiyor. Bunlar arasında zamanında çok yüksek maliyetlere yapılan, milyonlarca lira harcanan okullar da yer alıyor. Satılan okullar arasında 100 milyon TL’lik, büyük kampüslü eğitim kurumları da var, 500 bin TL’lik küçük anaokulları da” diye konuştu.