5 milyondan fazla nüfusuyla Türkiye’nin en büyük ikinci şehri ve başkenti olan Ankara, 5000 yıldan uzun geçmişiyle pek çok medeniyetten ve uygarlıktan derin izler taşıyor. Hititlerden Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan tarihi hazinelerini her yerinde görebileceğiniz şehir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamalarında da çok önemli roller üslendi ve o döneme ait resmi binalar günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası), Cumhuriyet Müzesi ve Atatürk Evi gibi önemli müzeler olarak hizmet veriyor. Atatürk’ün daimi ikametgâhı olan ve her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen Anıtkabir’e ev sahipliği yapan Ankara; TMBB ve resmi daireleri, 19 tane üniversitesi, Atakule gibi modern yapıları ve dünyaca ünlü 53 tane müzeleriyle hem memur ve öğrenci kenti hem de ülkenin önemli turistik şehirlerinden biri.
Millî Mücadele’nin karargâhı olan Ankara, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra 1920’de TBMM’nin açılmasıyla birlikte başkent oldu. Merkezi konumundan dolayı seçilen Ankara’ya günümüzde de gelişmiş ulaşım ağlarıyla ülkemizdeki bütün şehirlerden kolayca gidilebiliyor. Tarihi değerinin yanı sıra modern ve gelişmiş bir sanayi şehri de olan Ankara’nın çevresi ise verimli tarım alanları, tüm dünyadan doğa sevenleri kendine çeken yemyeşil milli parklar, yüzlerce yıllık kaplıcaları ve doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlere her mevsim keyifli bir gezi deneyimi sunuyor.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
İç Anadolu Bölgesi’nin sert karasal ikliminin hakim olduğu Ankara’nın kuzey bölümünde Karadeniz iklimi, güneyinde ise bozkır iklimi görülüyor. Kış aylarının oldukça soğuk ve kar yağışlı geçtiği şehirde 0 derecenin altına düşen sıcaklıklar, kurak ve sıcak yaz aylarında ise 35-40 dereceye yükselebiliyor. En soğuk ayların aralık, ocak ve şubat olduğu Ankara’da sonbahar aylarında da yoğun yağmurlar görülebilir. Şehir gezmek için en güzel zamanlar ise serin ilkbahar ve sıcak yaz ayları. Kış aylarında da şehri keyifle gezebilir ve harika kar manzaraları görebilirsiniz.
Nasıl Gidilir
Türkiye’nin başkenti olarak ülkenin ortasında güzel bir konumda yer alan Ankara, hem Türkiye’nin her şehrine hem de dünyanın birçok ülkesine gelişmiş hava yolu ve kara yolu ağlarıyla bağlanıyor. Şehir merkezine 28 kilometre uzaklıktaki Esenboğa Havalimanı’na kolayca direkt veya aktarmalı uçuşlar bulabilirsiniz. İstanbul ve Eskişehir’den şehre ulaşım için kullanabileceğiniz hızlı trenler ise İstanbul’da Pendik tren istasyonundan kalkıyor ve sadece 4 saatte Ankara’ya ulaşıyor. Eskişehir’den ise 06:30’dan 21:00’a kadar Ankara’ya hızlı tren bulabilirsiniz, bu yolculuk da yaklaşık 1,5 saat sürüyor.
Şehir içinde merkezi bir konumda bulunan Ankara Otogarı (AŞTİ) de ulaşım için yoğun olarak kullanılıyor. Ülkemizdeki her şehrinden ve ilçesinden hemen her saat Ankara’ya otobüs bulma şansınız var. Otogardan ise belediye otobüsleri, Ankaray, yolcu servisleri ve minibüslerle şehirde istediğiniz her yere kısa sürede gidebilirsiniz. Ankara’dan ilçe ve köylere ulaşım için ise otogar içinde hizmet veren ilçeler arası minibüslerden faydalanabilirsiniz.
Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir
Uzun tarihinden dolayı pek çok uygarlığın mutfak kültürünün etkisinde kalan Ankara, şehrin her yerde bulabileceğiniz kaliteli restoranları, lokalleri ve kafeleri ile güzel bir gastronomi deneyimi sunuyor. Geleneksel Anadolu mutfağından et ve sebze yemeklerinin çok sevildiği şehirde ilk denemeniz gereken lezzet ise Ankara tava. Kuzu incik ve arpa şehriyeden hazırlanan bu yöresel yemeği pek çok restoranda bulabilirsiniz. Taş fırında pişen simitleri ile ünlü şehirde Beypazarı güveci, çubuk turşuları, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak inceğiz çorbası, kuru köfte, çoban kavurma, orman kebabı, patlıcanlı et, taze bazlamalarla hazırlanarak közlenmiş biber ve domatesle servis edilen bazlama kebabı ve ince yufkalarla hazırlanan yöresel tatlı şibit tatlısı da mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden.
Altındağ Denizciler Caddesi üzerinde hizmet veren Boğaziçi Lokantası, Çankaya’da bulunan Meşhur Fikret Ankara Tava Pide Salonu, Kuleli Sokak’ta hizmet veren ve geleneksel Osmanlı mutfağından lezzetler tadabileceğiniz Trilye Restaurant, Çankaya Hatun Caddesi’nde bulunan Göksu Lokantası ve şehrin en ünlü kebapçılarından biri olan Kebap 49 da şehrin en sevilen restoranları arasında yer alıyor.
Önemli Yerler / Gezilecek Yerler
Anıtkabir: Ankara gezilerinde ilk ziyaret edilmesi gereken yer olan Anıtkabir, Atatürk’ün ebedi dinlenme yeri. Her yıl özellikle 10 Kasım ve resmi tatillerde yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Anıtkabir, şehrin de en önemli simgesi. 1944 yılında inşa edilen, etkileyici ve benzersiz mimarisiyle dikkat çeken Anıtkabir’de Atatürk Müzesi ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni de ziyaret edebilir, Atatürk’ün katıldığı savaşların anlatıldığı sergilerin yanı sıra Atatürk’ün madalya, nişan ve kişisel eşyalarını yakından inceleyebilirsiniz. Anıtkabir, Çankaya ilçesinde Akdeniz Caddesi üzerindeki Yücetepe’de yer alıyor.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi: Ankara Ulus’ta gezebileceğiniz bu etkileyici müze, 1997 Avrupa Yılın Müzesi ödülünü alan ve paha biçilmez binlerce tarihi eser barındıran Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri. Atatürk’ün isteğiyle Anadolu’dan toplanan arkeolojik eserlerin sergilenmesiyle hizmete başlayan müzede Kaba Taş Devri’nden Osmanlı dönemine kadar uzanan sergileri keyifle gezebilirsiniz. Dünyanın en eski haritası ve 6200 yıllık Çatalhöyük planlarını da görebileceğini müzenin Hitit dönemine ait sergileri de çok ilgi görüyor.
Ankara Kalesi: Ankara’nın tarihi simgesel yapılarından biri olan 42 kulesiyle ünlü Ankara Kalesi. Kale, bulunduğu tepeden sunduğu panoramik şehir manzaraları ile yerli ve yabancı turistlerin şehirde ilk uğradığı yerler arasında. Hem kale surlarından şehrin hem de kalenin etrafını saran tarihi konakların harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Ankara Kalesi, M.S. 7. yüzyılda Persler tarafından inşa edilmiş ve Osmanlılara kadar pek çok devlet ve imparatorluk tarafından kullanılmış.
Atakule: Ankara’nın en modern yapılarından olan Atakule, aynı zamanda şehrin en sevilen alışveriş merkezleri arasında. 1989 yılında ziyarete açılan ve Ankara’nın ilk alışveriş merkezi olan Atakule, hem tepesindeki seyir alanında sunduğu panoramik manzaralar hem de zengin alışveriş imkanlarıyla kesinlikle uğramanız gereken yerlerden biri. Atakule, Çankaya semtinde güzel bir konumda bulunuyor.
Kuğulu Park: Atatürk Bulvarı, Polonya Caddesi ve Tunalı Hilmi Caddesi arasında yer alan ve Ankara’nın yeşil kalbi olarak 2007 yılında açılan Kuğulu Park, şehrin önemli buluşma noktalarından biri. Yemyeşil park, ünlü kuğularının yanı sıra 24’ten fazla kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Mesire alanları, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla Ankara’nın önemli açık hava spor merkezlerinden biri de olan 10.000 m2 büyüklüğündeki park, geniş çocuk parkları ve oyun alanlarıyla çocuklu aileler için de ideal bir gezi alanı.
Ankara Etnografya Müzesi: Türkiye’nin en eski müzelerinden biri olan Ankara Etnografya Müzesi, 1930 yılında Namazgah semtinde ziyarete açıldı. Orta Asya Türklerinden Selçuklu ve Osmanlı dönemine uzanan Türk kültürüne ait eserler, dönemlere göre değişen yaşam tarzları, kültürel simgeler, motifler, tarihi eserler, eşyalar ve dönem giysilerinin sergilendiği koleksiyonları keyifle gezebilirsiniz.
Rahmi M. Koç Müzesi: Türkiye’nin az sayıdaki sanayi müzelerinden biri ve Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi, 2005 yılında hizmete başladı. Koç ailesine ait özel koleksiyonların yanı sıra ulaşım, denizcilik, havacılık bilim ve sağlık alanındaki sergilerini de gezebileceğiniz mmüze, okul gezileriyle her zaman çok hareketli. Ankara’nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi’nin giriş kapısı önündeki tarihi kervansarayda bulunan müze, özellikle çocuklu ailelerin Ankara’da mutlaka uğraması gereken yerlerden.
Kocatepe Camii: Başkentin en büyük ve görkemli camilerinden biri olan Kocatepe Camii, tam 20 yıllık bir inşa sürecinden sonra 1987’de açıldı. Cami içindeki çinileri, taş işçiliği ve etkileyici mimarisi ile turistlerin de çok ilgisini çekiyor. Çankaya ilçesinde, Kızılay Meydanı’ndan kısa bir yürüyüş mesafesindeki Kocatepe Camii, her gün ziyarete ve kullanıma açık.
Ankara Botanik Parkı: Atakule’nin hemen karşısında 65.000 m2 yeşil alan üzerine kurulu Ankara Botanik Parkı, şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaşıp doğa ile iç içe zaman geçirmek için şehirdeki en ideal yerlerden biri. Botanik parkı içindeki seralarda onlarca çiçek çeşidi sergileniyor. Çocuk parkları, çiçek bahçeleri, yürüyüş parkurları ve dinlenme alanlarıyla çevrili park, hem onlarca çeşit ağaç ve bitkiyi görebileceğiniz hem de doğanın içinde yorgunluk atabileceğiniz bir yer.
Seymenler Parkı: Ankara Botanik Parkı’na kısa bir yürüyüş mesafesi uzaklıkta bulunan Seymenler Parkı, yemyeşil çim alanları ve rengarenk çiçeklerle donatılmış bahçeleriyle özellikle hafta sonları çocuklu ailelerin akın ettiği sevilen bir piknik alanı. Üniversite gençlerinin de sık uğradığı yerlerden olan park, özellikle sonbahar aylarında yeşilin her tonuyla harika fotoğraflar çekme imkanı sunuyor.
Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı: 1959 yılında milli park ilan edilen ve Türkiye’nin en eski milli parklarından biri olan bu yemyeşil cennet, bozkır ortasında yer alan Ankara’da el değmemiş doğal güzellikleri turistlerin akınına uğruyor. Şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktaki milli park; zengin bitki çeşitliliği, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla keyifli bir hafta sonu geçirmek için gidebileceğiniz yerlerden. Çam ormanlarıyla çevrili parkın içerisindeki tarihi hamamlar ve kaplıcalar da sağlık turizmi ile binlerce ziyaretçiye hizmet veriyor.
Eymir Gölü: Doğa severlerin mutlaka uğraması gereken bir diğer yer de Eymir Gölü. Her mevsim eşsiz doğal manzaralar sunduğu için doğa fotoğraflarının da sık uğradığı yerlerden biri olan göl, kış aylarında buz tutarak harika fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor. Son yıllarda su sporları meraklıları için de bir merkez haline gelen Eymir Gölü’nde kürek ve kano; göl çevresindeki parkurlarda ise doğa yürüyüşü ve bisiklet sporu yapılıyor.
Atatürk Orman Çiftliği: Atatürk’e ait 52.000 dekar arazi üzerinde Atatürk’ün isteği ile kurulan Atatürk Orman Çiftliği, modern tarım tesislerinin yanı sıra çam ormanları, müze ve sergi salonları ve Atatürk Evi ile hem tarih hem de doğa severlerin ilgisini çeken yerler arasında. Atatürk Orman Çiftliği’nde üretilen organik ürünler de tüm Türkiye’de satılıyor ve çok seviliyor. Çiftlik, Ankara merkezine sadece 19 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Augustus Tapınağı: Ankara merkezinde binlerce yıllık geçmişi olan antik bir tapınak bulunuyor. Altındağ semtinde yer alan Augustus Tapınağı, M.Ö. 25 ve 20 yılları arasında inşa edilmiş bir eser. İçindeki ünlü Ankara Anıtı, yazıtlar ve kitabeleriyle ilgi gören tapınak, şehir merkezinde keyifli bir tarih gezisi sunuyor.
Ne Yapılır
Anıtkabir ziyareti: Yücetepe’de yer alan Anıtkabir, her yıl Atatürk’ü anmak ve ziyaret etmek isteyen milyonlarca kişinin akınına uğruyor. Eski cumhurbaşkanlarından Cemal Gürsel ve İsmet İnönü’nün kabirlerini de ziyaret edebileceğiniz kompleks; benzersiz mimarisi ve ev sahipliği yaptığı müzeleri ile şehirde mutlaka uğramanız gereken yerlerden.
Müze gezileri: Türkiye’nin resmi başkenti olmasının yanında ülkenin kültür ve sanat başkenti de olan Ankara, birbirinden güzel ve dünya çapında ünlü müzeleriyle keyifli bir müze gezisi deneyimi sunuyor. Dünyanın en iyi müzelerinden biri olarak kabul edilen, Ulus semtindeki Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 1924-1960 yılları arasında II. TBMM binasında yer alan Cumhuriyet Müzesi, ilk sanayi müzelerinden olan Rahmi M. Koç Müzesi, Altındağ Ulucanlar Caddesi’nde gezebileceğiniz Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Namazgah tepesinde yer alan ve önemli bir kültür merkezi olan Resim Heykel Müzesi, PTT Pul Müzesi, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi ve Altınköy Açık Hava Müzesi, şehirde gezebileceğiniz ünlü müzelerden sadece bazıları.
Doğa gezileri: Çevresi güzel göller ve milli parklarla çevrili Ankara’da yapılacak en iyi şeylerden biri de bölgenin güzelliklerini yakından görebileceğiniz doğa gezilerine katılmak. Her mevsim keyifle gezebileceğiniz Eymir Gölü, Mogan Gölü, Beytepe Göleti, Yunus Emre Göleti ve Susuz Gölü gibi çevresi iyi düzenlemiş yürüyüş parkurlarıyla çevrilmiş göllerin yanı sıra Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı, Dikmen Vadisi Parkı, Göksu Parkı, Atatürk Orman Çiftliği ve Şahinler Tabiat Parkı da doğa gezilerinin önemi durakları arasında.
Hamamönü kültürel geziler: Altındağ’da bulunan bu tarihi semt, son yıllarda yenilenerek şehrin turistik noktalarından biri haline geldi. Arnavut kaldırımlı sokakları süsleyen tarihi Ankara evleriyle keyifle gezebileceğiniz ve harika fotoğraflar çekebileceğiniz Hamamönü, güzel kafeleri ve restoranlarıyla da ilgi görüyor.
Kızılcahamam kaplıcalarında dinlenme: Ankara merkezine 64 kilometre uzaklıktaki Kızılcahamam ilçesi, kaliteli termal otelleri, kongre ve toplantı alanlarıyla çok popüler. Roma ve Selçuklu dönemlerinden beri yüzlerce yıldır insanlara şifa dağıtan kaplıca sularının onlarca rahatsızlığa iyi geldiği biliyor. Gezinizde Kızılcahamam’ı ziyaret ederek temiz hava, kaplıca hizmetleri ve uzman terapistlerden masaj olanaklarıyla yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.
Gece Hayatı / Bar / Eğlence
Devlet ve vakıf üniversiteleri ile toplamda 19 tane üniversitesi bulunan Ankara, tam bir öğrenci şehri ve bu nedenle oldukça gelişmiş bir eğlence hayatına sahip. Türkiye’nin en kalabalık 2. şehri olan Ankara’da her zevke uygun bir eğlence mekanı kolayca bulunabilir. Şık lokaller ve meyhanelerden, rock bar ve türkü barlara kadar pek çok eğlence seçeneği sunan Ankara’da dünyadan ünlü müzisyenlerin konserler verdiği Jolly Joker Ankara, yine konserleri ile ilgi çok ilgi gören Tunus Caddesi üzerindeki IF Performance Hall, müzik severlerin değişmeyen adreslerinden Hayal Kahvesi, blues ve rock müzik sevenlere hitap eden Voodoo Blues Bar, Tektekçi, November Pub ve Garaj 55 da şehrin popüler eğlence mekanlarından bazıları. Şehirde Kızılay Meydanı ve Sakarya Caddesi’nin yanı sıra Tunalı Hilmi Caddesi, Arjantin Caddesi ve Tunus Caddesi gibi pek çok caddede de kaliteli kafe, bar ve eğlence mekanları yer alıyor.
Alışveriş / Ne Alınır
Pek çok medeniyetten izler taşıyan Ankara’da bu kültürleri yansıtan hediyelik eşyalar da ön planda. El yapımı sanat ürünlerinin yanı sıra antikalar, çeşitli totemler, gümüş ürünleri ve iğne oyaları şehirde en çok satılan hediyelik eşyalar arasında. Anadolu Medeniyetler Müzesi içerisindeki hediyelik eşya dükkanında müzede sergilenen eserlerin kopyalarını satın alabilirsiniz. Şehrin en popüler caddelerinden biri olan Tunalı Hilmi Caddesi’ndeki mağazalar, Çıkrıkçılar Yokuşu’nda yer alan antikacılar ve Ankara Kalesi’ni hemen yanında kurulan Saman Pazarı’nda pek çok yöresel ürün ve organik gıda bulabilirsiniz. Çankaya’da onlarca modern mağazası ile hizmet veren Panora Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Ankamall, Kentpark Alışveriş Merkezi ve Gordion Alışveriş Merkezi ise Ankara’nın en hareketli alışveriş merkezinden bazıları.
Festival / Fuar
Ankara Uluslararası Müzik Festivali: 30 yıldan uzun zamandır her yıl nisan aylarında düzenlenen bu uluslararası festival, dünyanın pek çok ülkesinden gelen; klasik müzik, dans ve caz alanlarında 300’den fazla sanatçı ve müzisyeni konuk ediyor. Bir müzik ziyafeti şeklinde geçen festival boyunca workshoplar, atölyeler ve söyleşilere de katılarak keyifli zaman geçirebilirsiniz.
Ankara Kitap Fuarı: Her yıl ekim ayı sonunda Congresium Ankara’nın etkinlik alanında gerçekleştirilen Ankara Kitap Fuarı, yüz binlerce üniversite öğrencisi olan şehirde çok hareketli geçiyor. Yüzlerce yayınevi ve yazarın kitaplarıyla katıldığı fuar boyunca seminerler, söyleşiler ve imza günleri düzenleniyor. Ekim ayında Ankara’da bulunuyorsun, ülkenin en büyük kitap fuarlarından biri olan Ankara Kitap Fuarı’na mutlaka uğramanızı öneririz.
Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali: Kadın sorunlarına adanmış ender festivallerden biri olarak ilgi gören bu film festivali, mayıs ayı başında düzenleniyor ve tüm dünyadan kadın yönetmenleri ağırlıyor. Festival, kadın sorunlarını işleyen filmlerin gösterimiyle tüm dünyada ilgi görüyor. Kadın örgütleri, uluslararası kadın sivil toplum kuruluşları ve STK’ların da yer aldığı festivalde seminerler, workshoplar ve söyleşilere de katılabilirsiniz. Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ziyaret edebileceğiniz festival, Uçan Süpürge Vakfı tarafından gerçekleştiriliyor.
Ankara Uluslararası Film Festivali: 1988 yılından beri her yıl gerçekleştirilen, şehrin en köklü festivallerinden biri de Ankara Uluslararası Film Festivali. Eylül ayında düzenlenen festivale dünyanın pek çok ülkesinden onlarca yönetmen ve oyuncu filmleri ile katılıyor. Oyuncu ve yönetmen söyleşileri, yarışma filmlerini gösterimleri, film atölyeler ve workshoplarla çok yoğun geçen festivalin ödül töreni de oldukça görkemli.
Rock Station: 1997 yılından beri gerçekleştirilen ve son yıllarda uluslararası bir etkinliğe dönüşen Rock Station, rock müzik severlerin akın ettiği festivallerden biri. Türkiye ve dünyadan pek çok ünlü grubun sahne aldığı festivalde iki gün boyunca rock müziğe doyacaksınız.
Büyük Ankara Festivali: Şehrin yeni ve eğlenceli festivallerinden biri olan Büyük Ankara Festivali, 2017 yılından beri Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenleniyor. Şehrin pek çok noktasında konserler ve dans gösterileri ile çok eğlenceli geçen festivale halkın da yoğun bir katılımı var.
Ankara Coffee Festival: Tüm ülkeden kahve severlerin ilgisini çeken bu ilginç festival; akustik konserler, sergiler ve dünyanın pek çok yerinden gelen kahvelerin tadımları ile şehrin eğlenceli festivalleri arasında. Kahve severlerin mutlaka uğraması gereken festival, eylül ayı sonunda Bilkent Center’da gerçekleştiriliyor.
Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler
– Şehir içinde hizmet veren toplu taşıma araçlarından faydalanmak için Ankara Kart alabilirsiniz. Pek çok merkezi noktada satış bayileri ve dolum otomatları bulunan Ankara Kart, kullanıcılarına çeşitli indirimler de sunuyor.
– Kış aylarında çok soğuk ve kar yağışlı, yaz aylarında ise kurak ve sıcak olan Ankara’yı bu mevsimlerde gezerken yanınızda mevsime göre kalın giysiler, kaymayan ayakkabılar, bol su ve güneş şapkası gibi eşyalar almanızı öneririz.
– Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işlettiği 50’den fazla müzeye, ören yerlerine ve tarihi mekanlara kolayca giriş yapmak için gezinizden önce Müzekart alabilirsiniz.
– Şehrin tarihi camilerini ve türbelerini gezmeyi planlıyorsanız, ziyaretinizde mekana uygun giyinmeye dikkat etmeniz gerekiyor.