Turk Emlak Haber Ajansı vatandaşları uyarıyor. Ev alırken bu tuzaklara düşmeyin!
Hergün sayısız şikayetler ve mağduriyetler aldı başını gidiyor. Yetersiz denetimler ve cezalar yüzünden cezasını vatandaşlar çekmeye devam ediyor.
İnsanların başını sokacak bir ev hayali mutlaka vardır. “1 oda 1 salon olsun yeterki benim olsun” diyen milyonlarca vatandaş dişinden tırnağından artırarak birikimini gayrimenkule yatırıyor. Fakat ev almak marketten peynir almak gibi bir iş değil. Özellikle ülkemizde insaları dolandırmak isteyen sayısız sahtekarların olduğu unutulmamalıdır. Merdivenaltı emlakçılık bitti denilse de bakıldığında aynı tas aynı hamam devam ettiği görülüyor.
Tanınmış emlak sitelerinde denetim yok
Bakıldığında bugün milyonlarca ilanı ev sahipliği yapan emlak siteleri en büyük vurgun yeri olmuş durumda. Sayısız sahte ilanlarla insanların tuzağa düşmesine aracılık eden bu sitelerde ilanlara karşı hiçbir yaptırım olmaması da ayrı bir tezat. Bu sitelerden emlak ilanlarına baktığınız firmaları çok iyi araştırın. ilan ile ilgili yayınlanan görsellere ve fiyatlara kapılıp gitmeyin. İşte size dolandırılmamanız için yapmanız gereken bazı ip uçlarını vereceğiz.
Lokasyon yalanına kanmayın. Beylikdüzü diyerek Esenyurt’a götürüyorlar
Vatandaş emlak ilan sitesinde bulduğu ilanı arayıp bilgi almak istediğinde ofise davet ediliyor. Buraya kadar her şey normal. Bundan sonraki aşamada ilanda gördüğü eve gitmek isteyen vatandaş farklı bir bölgede tamamen farklı bir gayrimenkule götürülmek isteniyor. Esas sorun da burada başlıyor. Emlak sektörüne en büyük zararı veren bu tarz çalışan kişiler, ilanda Beylikdüzü yazan gayrimenkul, bir bakıyorsunuz ki Esenyurt’un içlerinde hiç de beğenilmeyen bir lokasyonda. Üstelik fiyat farklı, mülk farklı. Burada alıcı ve emlak ofisi arasında istenmeyen sonuçlar da yaşanabiliyor.
Çoğunlukla ilanlarda lokasyon yalanı ağırlıkta. Haritada E-5 ‘in yanı başında metrobüse, toplu taşımaya 1 -5 dakika gibi uyduruk ilanlarla müşteriyi çekip, “o ilan satıldı size başka yerden gösterelim” diyerek alakasız yerlere götürüp kimi zaman müşteriye zorla senet imzalatma tarzında olaylar da yaşanmakta. Kesinlikle ilanda gördüğünüz gayrimenkul için kapora vs hiçbir ücret göndermeyin. İçeriğini bilmediğiniz, okumadığınız, anlamadığınız hiçbir belgeyi imzalamayın.
Markalı gayrimenkul danışmanları ile çalışın
Ev alırken yüzbinlerce lira para ödeyeceğinizi bilerek hareket edin ve aceleye getirip elinizdeki paradan olmayın. Mutlaka köklü geçmişi olan gayrimenkul danışmanlık firmalarından destek isteyin. Size gayrimenkul ile ilgili tüm olumlu, olumsuz konuları anlatacaklardır. Satın alacağınız konutun gerçek değerini çok rahatlıkla tespit edebilirler. Mağduriyet yaşanmaması adına alacağınız gayrimenkul için cüzi bir miktar hizmet bedeli ödemeniz kaybedeceğiniz binlerce lira paranın yanında devede kulak bile değil. Tabi bu size kalmış zorunlu değilsiniz en azından gayrimenkul konusunda uzman bilirkişi ile hareket etmeniz sizi ileride doğabilecek sıkıntılardan koruyacaktır. Size tavsiye edebileceğimiz kurumlardan birisi Turyap Holding, 36 yıllık geçmişi olan köklü bir emlak pazarlama şirketi. Yüzlerce temsilcilikleri bulunan firma ile temasa geçmeniz yararınıza olacaktır.
“Bu durumdan en çok kayıtlı emlakçılar rahatsız”
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, bu asılsız ilanlarla yıllardır mücadele ettiklerini belirterek, şu anda önüne gelen herkesin, ülke çapında bilinen büyük ilan sitelerinde istediği emlak ilanını verebildiğini söyledi.
Aşa, “İlan vermek için bu sitelerde online mağaza açan kimselerden hiçbir belge, kayıt istenmiyor. Herhangi bir değerlendirmeden geçmeden yayınlanan ilanlar tüketiciye de sektöre de bu işi doğru yapan emlakçıya da büyük zarar veriyor.” dedi.
Kendilerine bu konuda gelen şikayetleri incelediklerinde odaya kayıtlı olmayan isimlerle karşılaştıklarını dile getiren Aşa, “Bir bakıyoruz böyle bir emlakçı kayıtlarımızda yok. Zaten kayıtlı lsa adresi, kimliği her şeyi mevcut olacak. Bu yüzden ev alacak tüketiciden isteğimiz emlakçıdan İstanbul emlakçılar Odası’na veya İTO’ya kaydının olup olmadığını sorması.” diye konuştu.
Aşa, Türkiye’de neredeyse tekel olmuş bazı ilan portalları ile defalarca görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını belirterek, bu konuda ciddi mağduriyetler yaşandığını söyledi.
“Tapuyu görün, kapora vermeyin, senet imzalamayın”
Aşa, tüketicinin hayatında bir defa konut aldığını, bu yüzden ince eleyip sık dokuması gerektiğini ifade ederek, şu uyarılarda bulundu:
“Konut alacak kişi tapuyu mutlaka görmeli. O tapu söz konusu daireye mi ait araştırmalı. Çok ciddi suistimaller var bu konuda. Kesinlikle kimseye kapora vermemeli. Boş senede imza attırıyorlar. Uç noktalarda mafyavari çalışan bazı şebekeler var. ‘Daireyi gösterme sözleşmesi’ diye senet imzalatıyorlar. Kimseyle senet veya iyice okumadan sözleşme imzalanmamalı. İyice okunduktan sonra imzalanan sözleşmenin mutlaka bir nüshası alınmalı. Mal sahibiyle muhatap olmadan ve onun hesabı dışında kimseye kapora gönderilmemeli.”
Aşa, bitmemiş binalardan daire alanların, yapının müteahhidini iyi araştırması gerektiğini kaydederek, gerekirse inşaatın biteceğine dair taahhüt ve teminat istenebileceğini vurguladı.
Bu tarz ilanların Esenyurt bölgesinde çok fazla olduğuna dikkati çeken Aşa, “Öyle ilanlar görüyoruz ki daire maliyetini karşılayamayacak fiyatlarla satış yapıldığı iddiası var. Bunlar kesinlikle doğru değil.” dedi.
Turk Emlak Haber Ajansı