Hayatın daha sakin aktığı, havanın da suyun da denizin de daha temiz olduğu yerlerdir adalar. Kara parçasından uzak olunca ister istemez kendine has bir havası da oluyor adaların. Tatilini adada geçirmek isteyen ya da belki de yaşamak isteyenler için Türkiye’nin en güzel adaları…
1-Bozcaada
Listenin ilk sırada en turistik ada olarak bilinen Bozcaada var. Küçük butik otelleriyle, yeme içme mekanlarıyla her geçen gün popülaritesi parlayan Bozcaada’ya, Çanakkale Geyikli’den kalkan feribotlarla yaklaşık yarım saatlik bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Denize girmek için genelde adanın arka tarafındaki Aya Yorgi Koyu tercih ediliyor. Ama Bozcaada bahar aylarında da çok keyifli. Doğa yeşermiş üzüm bağları arasında yolculuk yapmak doğal sebze ve meyvelerden tüketebilmek için iyi bir seçenek.
2-Kalem Adası
İzmir Dikili’de yer alan Kalem Adası’nın muhteşem bir denizi var. Burayı Maldivler’e de benzetiyorlar. Ve ada Ege’deki diğer turistik bölgelere göre oldukça sakin. Dalmayı seviyorsanız mutlaka gidin. Adanın içerisinde bir de büyük bir turistik tesis yer alıyor.
3-Gökçeada
Türkiye sınırlarına en uzak adalarımızdan ve aynı zamanda en büyük adamız. Çanakkale’den feribot ya da deniz otobüsüyle gidilebiliyor. Feribot yolculuğu yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Gökçeada oldukça yeşil bir ada. İçerisinde küçük gölet bile var. Dünyada içme suyu bulunan nadir adalardan birisi. Zeytinli köyü gibi Rumların yaşadığı köyleri popüler. Organik tarımın yapıldığı ve sakin şehir ilan edilen Gökçeada’nın en büyük handikabı turistik tesisler. Son yıllarda sayısı artsa da Bozcaada kadar çok fazla turistik mekan yok.
4-Cunda
Alibey adası olarak da bilinen Cunda aslında dar bir yolla Ayvalık’a bağlı. Ada son yılların en turistik yerlerinden birisi. Eski taş evler onarılıp otele dönüştürülmüş. Liman ve çevresinde çok güzel lokantalar var. Ege’nin bu şirin adasında bazı tarihi yapılar da restorasyona uğramış.
5-Büyükada
Prens Adaları olarak da bilinen İstanbul’a bağlı adalar zincirinin en büyük adasıdır Yaz kış oturan sakinleri vardır. Adada motorlu araç yasak olduğu için ada içi ulaşımı fayton ya da bisiklet ile yapmanız gerekir. Eski köşkleri, ağaçlı yolları, çiçeklerle kaplı evleriyle tam bir sayfiye yeri havasındadır. Hristos ve Aya Yorgi Kiliselerini, Rum Yetimhanesi, Hamdiye Camisi, Troçki ve Reşat Nuri Güntekin’nin yaşadığı evler ziyaret edilebilir. Kabataş ve Bostancı’dan vapur seferleri bulunuyor.
6-Sedir Adası
Kleopatra için getirilmiş beyaz kumlarıyla ünlü bir ada. Gökova’dan kalkan tekneler buraya mutlaka uğruyor. Adayı gezmek için ücret ödemeniz gerekiyor.
7-Akdamar
Van Gölü üzerinde yer alan bu ada tarihi ve dini ermeni yapılarıyla ünlü bir yer. Özellikle bahar aylarında adada muhteşem bir manzara oluşur. Çok güzel fotoğraflar çekebileceğiniz Akdamar Adası’nı Van’a geldiğinizde mutlaka görmelisiniz.
8-Güvercinada
Adını aslında bir ilçeye veren Güvercinada ya da Kuşadası olarak bilinen yer. Kuşadası’nın ismi de buradan gelir. İlçenin ortasında yer alır. Adanın etrafı kale surlarıyla çevrilmiştir. Bu surları Barbaros Hayrettin Paşa’nın yaptırdığı bilinir. İçerisinde kafeler var gece ışıklandırması da güzel.
9-Marmara Adası
Marmara Denizi’nin en büyük adası olan Marmara Adası 70’li 80’li yıllarda daha popüler bir yermiş. Sonrasında sakin genelde adada kışın yaşayan ya da yazın yazlıklarına gidenlerin tercih ettiği bir yer. Çok fazla tesis bulunmuyor. Ama sakin bir ada. Deniz otobüsü seferleri yapılıyor.
10-Avşa Adası
Yazın oldukça kalabalık olan Avşa Adası küçük ama şirin bir adadır. İstanbul’dan ve Erdek’ten denize otobüsü seferleri yapılır. Adanın koylarını gezmek isterseniz arabayla gitmenizi öneririz. Yaz aylarında ada çok hareketli olur. Konaklamak için küçük oteller ve pansiyonlar bulabilirsiniz. Hesaplı tatil yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir yer.