Resmi bir kuruma herhangi bir talep, şikayet ve beyanda bulunmak için yazılan ciddi yazılara dilekçe denir. Dilekçe yazarken özellikle belli kurallara dikkat etmek gerekir. Bu kuralların başında üslup ve yazım kuralları bulunur. Yazılan dilekçenin ilgili kurum ve kişiler tarafından dikkate alınması ve talep edilenlerin dikkate alınması için dilekçe yazım kurallarına uyulması gerekir. Dilekçelerin ilgili kurumlara ulaştığında dikkate alınması için siyah ve kırmızı renkli kalemlere yazılmamasına dikkat ederek mavi renk tükenmez kalemle yazılması gerekir.
-
Dilekçe yazarken ilk olarak temiz, yırtıp karalanmamış A4 kağıdı temin edilmelidir. Resmi bir yazı olacağından kağıdın yırtık, kırışık ve çizik olmamasına dikkat edilmelidir.
-
Dilekçe hangi kurum ve kişiye yazılıyorsa detaylı bir başlıkla belirtilmelidir.
-
Dilekçe yazan kişinin kendini tanıtmasının ardından şikayet ya da talebini kısa ve öz cümlelerle açıklamasının ardından saygı ifadeleriyle yazıyı sonlandırmalıdır.
-
Dilekçe yazıldıktan sonra kağıdın sağ üst kısmına tarih; sağ alt kısma ise isim-soy isimi adres, TC kimlik numarası ve imza eklenerek dilekçe ilgili kurum ve kişilere gönderilebilir. Dilekçe yazma işlemi tamamlandıktan sonra varsa ek belge ve dosyalar da eklenir.