Nomura, enerji fiyatlarındaki güçlü artışın, büyük ekonomilerde enflasyonu yükselttiğini ve merkez bankalarını savunmasız yakaladığını kaydederek, bir sonraki baskı kaynağının ise gıda fiyatlarından gelebileceği uyarısında bulundu.
Rob Subbaraman başkanlığındaki Nomura analistleri, “Gıda, TÜFE’de enerjiden çok daha fazla bir ağırlığa sahip ve bu durum özellikle gelişen piyasa ekonomilerinde
geçerli. Bir sonraki krizin tohumları halihazırda gıda fiyatları ile atılmış olabilir. Yüksek enerji fiyatlarının gıda üzerinde muhtemelen güçlü ikinci tur etkileri olacak” yorumunu yaptı.
ABD’de tüketici fiyatları geçen ay 1990’dan beri en hızlı artışını gerçekleştirirken Çin’de üretici fiyatları enflasyonu 26 yılın zirvesine çıkmıştı.
Nomura, Kovid krizinden bile önce, gıda fiyatlarında güçlü bir artışı işaret eden temel arz-talep faktörleri olduğunu kaydederek, bu gibi dinamiklerin etkilerinin pandemi ve enerji maliyetlerindeki artış ile güçlendiğine dikkat çekti.
“Sıkılaşma döngüsü daha erken başlayabilir”
Küresel gıda fiyatlarında 2022’nin sonuna dek yüzde 15 artışın gerçekleştiği varsayımına dayanan senaryoya göre, analistler, yükselen enflasyon beklentilerinin merkez bankalarını “daha
erken ve daha hızlı politika sıkılaştırmasına” yöneltebileceğini kaydettiler.
Analistler, diğer bir potansiyel etkinin gıda tüketiminin, hane halkının diğer gıda ve hizmetler için kullanılabilecek reel harcanabilir gelirinde azalmaya yol açabilecek “esnek olmayan”
doğasından gelebileceğini ve bunun enflasyonda aşağı baskı oluşturabileceğini ve buna bağlı olarak, merkez bankalarının zıt faktörlerin sonucunu izlemelerinin gerektiğini belirtti.