Rapordaki bütün endeks değerleri, inşaat sektöründe mevcut ve beklenen faaliyet düzeyinin yeterli olmadığını ortaya koydu. Önceki yılın aynı dönemine göre her üç endeksin de düşüş sergilediğini ortaya koyan Rapor, sektörde bir canlanma belirtisi bulunmadığına işaret etti.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörünün ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.
THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2019 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. Hazır Beton Endeksi 2019 Haziran Ayı Raporu’nda bütün endeks değerleri, inşaat sektöründe mevcut ve beklenen faaliyet düzeyinin yeterli olmadığını ortaya koydu. Nisan ayından bu yana endeksler aşağı yönlü seyretti. Ekonomiye güven sorununun ötesinde inşaat sektörü özelindeki belirsizlik, beklenti düzeyini aşağı çekti.
Hazır Beton Endeksi 2019 Haziran Ayı Raporu’na göre, her üç endeks de önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Güven Endeksi’ndeki görece yüksek düşüş hem makro ekonomik gelişmeler hem de inşaat sektörünün hâlihazırda yaşadığı darboğazın bir arada olmasından kaynaklandı. Rapor, sektörde bir canlanma işareti bulunmadığını ortaya koydu.
“Temmuz ayındaki olası bir faiz indiriminin, konut kredisi gibi faiz haddine çok daha fazla duyarlı olan kredi hacmini tetikleyecek seviyede olmasını beklemiyoruz”
Hazır Beton Endeksi 2019 Haziran Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Bütün endeks değerleri, inşaat sektöründe mevcut ve beklenen faaliyet düzeyinin yeterli olmadığını ortaya koymaktadır. Her üç endeks de önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergilemiştir. Sektörde bir canlanma işareti bulunmamaktadır.” dedi.
Ekonomik gelişmeleri değerlendiren Yavuz Işık, “Enflasyon rakamlarında özellikle gıda enflasyonu ile birlikte görülen gerileme beraberinde enflasyona endeksli konut kredilerinde bir hareketlilik ortaya çıkarabilecektir. Ancak, bunun kısa vadede inşaat sektörü üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz.
Temmuz ayındaki toplantıda Merkez Bankasının faiz indirme olasılığının, düşen enflasyon ile birlikte artması, konut kredilerinin asıl belirleyicisi olacaktır.
Temmuz ayındaki olası bir faiz indiriminin, konut kredisi gibi diğer kredi türlerine kıyasla faiz haddine çok daha fazla duyarlı olan kredi hacmini tetikleyecek seviyede olmasını beklemiyoruz. İnşaat sektörü, önünü göremediği sürece Türkiye’nin büyümesine maalesef katkı sağlayamayacaktır.” dedi.