15 Nisan 2022 tarih ve 31810 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7394 sayılı kanun gereği, tasfiye işlemleri TMSF tarafından yürütülen ve kamuoyunda “evim şirketleri” olarak bilinen şirketlerin müşteri sözleşmelerinin devir işlemlerine başlandı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 01.07.2021 tarihli ve 9647 sayılı kararıyla; 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunun (6361 sayılı Kanun) Geçici 7’nci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında tasfiyelerine karar verilen ve tasfiye süreci Fon tarafından atanan tasfiye komisyonlarınca yürütülen tasarruf finansman şirketlerinin tasarruf dönemindeki tasarruf finansman sözleşmelerinin, 6361 sayılı Kanuna intibak sürecinde olan ve/veya intibak sürecini tamamlayarak faaliyet izni alan şirketlerden talebi bulunanlara devrine ilişkin kanun teklifi; 15.04.2022 tarihli ve 31810 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7394 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 34’üncü maddesiyle yasalaşmış ve bu Kanunla, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununa eklenen Geçici 9’uncu madde kapsamında, söz konusu şirketlerin tasarruf dönemindeki tasarruf finansman sözleşmelerinin, sektörde faaliyet gösteren tasarruf finansman şirketlerine devredilmesi ve bu sözleşmelere ilişkin tasarruf tutarlarının ve ilaveten bu sözleşmelerden feshedilenlerin organizasyon bedellerinin ’lik kısmının TMSF(Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) tarafından karşılanmak suretiyle, sözleşmeleri devralan şirketlere veya müşterilere, şirketlerin tasfiye masaları aracılığıyla nakden ve defaten ödenmesi mümkün hale gelmiştir.
Yujkarıda bahsi geçen ve yürürlüğe giren yasaya istinaden,Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Birevim, Eminevim, FuzulEv, İmece, Katılımevim ve Sinpaş Yapı’nın tasfiye halindeki finansman şirketinin “tasarruf dönemi sözleşmesi”ni devralma şartları TMSF ve Bankacılık Denetleme ve Denetleme Kurumu tarafından onaylandı.
TMSF’nin bu devirlerle ilgili yaptığı açıklamada, 15 Nisan 2022 tarih ve 31810 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7394 sayılı kanun gereği, tasfiye işlemleri TMSF tarafından yürütülen ve kamuoyunda “evim şirketleri” olarak bilinen şirketlerle sözleşme imzalayan müşterin sözleşmelerinin devri için imzaların atıldığı belirtildi.
15 Nisan 2022 tarih ve 31810 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 7394 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 34’üncü maddesiyle 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununa eklenen Geçici 9’uncu madde kapsamında yapılacak sözleşme devirleri, sırasıyla, aşağıdaki işlem adımlarıyla gerçekleştirilecektir:
1. Tasfiye sürecindeki şirketin “tasarruf dönemi”ndeki tasarruf finansman sözleşmelerini devralmaya istekli şirketler, TMSF’ye başvuracaktır.
2. TMSF tarafından, sözleşme devralma talebinde bulunan şirket ile ilgili olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BDDK) uygun görüş alınacaktır.
3. BDDK’dan onay geldikten sonra, sözleşmelerin devri için; TMSF, devreden şirket ve devralan şirket arasında devir sözleşmesi imzalanacaktır. Hangi sözleşmelerin hangi şirkete devredildiği kamuoyuna duyurulacaktır.
4. Hukuki süreci devam edenler hariç olmak üzere, “tasarruf dönemi”ndeki tasarruf finansman sözleşmeleri, yani bugüne kadar kendisine ev veya araba teslimatı yapılmamış olanların sözleşmelerinin devir ve teslimi yapılacaktır.
5. Devralan şirket tarafından, devralınan sözleşmelerin sahiplerine ulaşılarak, sözleşmelerini devam ettirip ettirmeyecekleri öğrenilecektir.
6. Sözleşmesini devralan şirkette devam ettirmek isteyen müşterinin, bugüne kadar yatırmış olduğu tasarruf tutarı peşinat kabul edilerek, yeni bir sözleşme imzalanacaktır. Yeni sözleşmede tutar artırımı olması halinde; müşteri, artırılan tutara tekabül eden organizasyon ücretinin sadece yarısını ödeyecektir.
7. Yeni şirkette devam etmek istemeyen müşteri, sözleşme fesih dilekçesini, TMSF’ye değil sözleşmesini devralan şirkete teslim edecektir.
8. Feshedilen sözleşmeler, devralan şirket tarafından devreden şirkete iade edilecektir.
9. Devralan şirket tarafından değil, devreden şirketin tasfiyesi masası tarafından, en geç bir ay içerisinde, müşterinin yatırmış olduğu tasarruf tutarının tamamı ile organizasyon ücretinin yüzde 20’si tek seferde nakit olarak ödenecektir.
10. Organizasyon bedelinin kalan yüzde 80’i ile buna benzer diğer alacak talepleri, devreden şirketin tasfiye masasına, 2004 sayılı İcra Ve İflas Kanununun 206’ncı maddesi kapsamında dördüncü sıra alacağı olarak kaydedilecektir.
Diğer taraftan, sözleşme devirleri kapsamında ödenecek tutarların, ilgili şirketin ortaklarından ve sorumluluğu tespit edilen diğer yetkililerinden 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takibi yoluyla, tahsili için çalışmalar devam edecektir.