Muhitin yapısı, sosyal imkanlar, iş ya da okula yakınlık gibi birçok kriter değerlendirilerek ev satın alma kararı verilir. Bu kararı verirken değerlendirilmesi gereken en önemli konulardan birisi bütçeye uygunluktur.
Muhitin yapısı, sosyal imkanlar, iş ya da okula yakınlık gibi birçok kriter değerlendirilerek ev satın alma kararı verilir. Bu kararı verirken değerlendirilmesi gereken en önemli konulardan birisi de bütçeye uygunluktur. Aranılan özelliklere ve bütçeye uygun bir ev satın almak için doğru planlamanın yapılması gerekir.
Finansman Seçeneklerini Değerlendirin
Evin hangi ödeme şekli ile satın alınacağına karar verilmeli ve buna göre bir bütçe planlaması yapılmalıdır. Uzun vadeli ödeme planı ile kira öder gibi ev sahibi olunacaksa taksit miktarının aylık gelire oranına dikkat edilmelidir. Aylık temel ihtiyaçlar ve muhtemel harcamalar göz önünde bulundurularak ödenebilecek taksit miktarı belirlenmelidir. Böylece bütçeye uygun hangi ölçekte ev alınabileceği belirlenebilir.
Konut kredisi ile ev alınacaksa da ödenebilecek peşinat miktarı yani mevcut birikim değerlendirilmelidir. Bankalar konut bedelinin maksimum %80’i kadarını kredi olarak vermektedir. %20’lik peşinat miktarı hesaplanlanıp bütçeyi zorlamadan alınabilecek bir ev seçilebilir.
Esnek Seçimler Yapın
Ev satın alırken dikkat edilen lokasyon ve sosyal çevre gibi bazı kriterler vardır. Bütçeye uygun ev bulmak için hayat standartlarını etkilemeyecek kriterlerde esneklik gösterilebilir. Örneğin muhitin özellikleri ve çevresel şartları aranılan özellikte ise o lokasyondaki bütçeyi aşan sıfır bir ev yerine yaşı daha büyük bir ev alınabilir. Zamanla yapılacak tadilatlarla hem eve yeni bir görünüm verilir hem de bütçeyi aşmayan hayallerdeki eve sahip olunabilir.
Gelir-Giderinizi Hesaplayın
Faturalar, temel ihtiyaçlar ve yol giderleri gibi düzenli harcamalar hesaplanarak ev satın almak için ayrılabilecek en yüksek bütçe belirlenmelidir. Bu giderlerlerin aile üyelerinin toplam gelirine oranına dikkat edilmelidir. Eğitime başlama, yeni doğacak bir bebek ya da tedavi masrafları gibi muhtemel masraflar da göz önünde bulundurularak esnek bir bütçe belirlenmelidir. Eğer ilk defa ev satın alınacaksa önce gelir-gider dengesini sarsmayacak bir birikim yapılmalıdır.
Konut Hesabı açıp 3 yıl süre ile düzenli birikim yapıldığı takdirde devletin ev satın almak için vereceği destekten faydalanılabilir. Böylece daha yüksek bir peşinat sayesinde daha düşük taksitler ödenerek aylık gelir gider dengesi korunmuş olur.
Aramaya Devam Edin
Kimi zaman ev satın alma kriterlerine uyan ancak bütçeyi zorlayan seçenekler ile karşılaşılabilir. Böyle durumlarda aynı lokasyonda alternatif evler ile ilgili arayışa devam edilmelidir.
Beklentilerinizi Karşılayacak Konumu Seçin
Ev satın alırken ihtiyaçlar doğrultusunda büyüklük, konum; hastane, devlet daireleri ve toplu taşıma noktalarına yakınlık, yeşil alanlar ve çevredeki okullar gibi kriterlere dikkat edilmelidir.
Bölgedeki Değer Değişimini İnceleyin
Ev aranılan bölgedeki fiyatların değişiminin incelenmesinde fayda vardır. Ev arama sürecinde en çok değer kazanan iller, ilçeler, amortisman süreleri gibi bilgileri edinebilirsiniz.
Gayrimenkul Danışmanlarından Destek Alın
Ev satın alma işlemlerinde profesyonel hizmet sunan gayrimenkul danışmanları, aranılan özelliklerde birçok evi listeyelebilir. Evden beklentilerinizi ve bütçenizi belirttiğiniz gayrimenkul danışmanı size uygun evi kısa süre içerisinde bulma kolaylığı sağlayacaktır.
Evin Çevresini Gezerek Sosyal İmkanlarını Öğrenin
Muhitin sakinleri, havuz, güvenlik, otopark gibi yaşam alanları, ek olanaklar ve diğer çevre koşulları, yaşam kalitesi konusunda doğrudan etkilidir. Dolayısıyla satın alınacak evin çevre şartları mutlaka gözden geçirilmelidir.
Ekspertiz Yaptırın
Ev ile ilgili bilgilerin doğruluğunu öğrenmek için ekspertiz yaptırarak evin gerçek satış bedeli, iskan bilgileri, tapu kayıtları, yapı planı ve emsal değeri gibi birçok önemli bilgiye ulaşabilirsiniz.
Konut Kredisi Kullanacaksanız Teklifleri Karşılaştırın
Konut kredisi çekmeden önce tüm kredi seçeneklerini değerlendirerek size uygun konut kredisi teklifini öğrenebilirsiniz.
Doğabilecek Ek Masrafları Hesaplayın
Evin önceki döneme ait elektrik, aidat, su, doğalgaz ve/veya başka masrafları bulunup bulunmadığı öğrenin. Ayrıca boya, tadilat ve kapı kilitleri değişimi gibi doğabilecek ek masrafları da unutmayın.
Tapu Devir Belgelerini Hazırlayın
Evin resmi olarak alımı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinde gerçekleştirilir. İşlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmek adına tapu devri için gereken belgeleri öğrenin.
Sigorta Yaptırmayı Unutmayın
Gayrimenkulü satın aldıktan sonra güvenli ve problemsiz bir ikame süreci geçirmek için konut ve eşyalarınızı sigorta şirketleri tarafından sağlanan sigorta ile güvence altına alabilirsiniz. Ayrıca tapu devrinin gerçekleştirilebilmesi için DASK yaptırılması zorunludur.