Konuşmasına dün trafik kazasında hayatını kaybeden Turizm Bakan Yardımcısı Profesör Doktor Haluk Dursun’u anarak başlayan Bakan Kurum, İzmir ve Muğla illeri hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Bölgede devam eden yangınlar ile ilgili de gerekli çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Kurum, sözlerine şöyle devam etti.
“İzmir ve Muğla ilimizdeki çıkan yangınlar sebebiyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dün elim bir kazada Turizm Bakan yardımcımız Profesör Doktor Haluk Dursun’a Allah’tan rahmet yakınlarına Turizm bakanlığımıza baş sağlığı diliyorum.”
Bugün Muğla’dayız. Muğla’da bulunma sebebimiz çevremize doğamıza ilişkin yapıların takibi yine aykırılıkların olup olmadığının tespiti için buraya geldik ve incelemeler yaptık.
2002 yılından bu yana ülkemizin sahip olduğu doğal güzellikleri korumak adına ve gelecek nesillere aktarmak adına birbirinden değerli birçok projeyi hayata geçirdik ve 18 yıldır da bu anlayışla gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyor ve emaneti aldığımız bu doğal güzellikleri yine koruyarak gelecek nesillere aktarmak adına Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu çerçevesinde onun liderliğinde çalışıyor ve gelecek nesillere aktarmaya gayret gösteriyoruz.
Bu projeleri yaparken de doğamızı çevremizi nasıl koruruz, nasıl bu emanetleri gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarırız bunun gayreti içerisinde oluyoruz.
Ve bu çerçevede 2002 yılından bugüne kadar başlık halinde değinecek olursak, 463 adet mavi bayraklı plajlar ile dünya üçüncüsü olduk.
2002 yılında belediye nüfusunun yüzde 35’ine atık su arıtma hizmeti verirken, şu an yüzde 88 oranında atık su arıtma hizmeti veriyoruz. Yine bugün nüfusumuzun yüzde 75’ine düzenli depolama tesisi ile hizmet veriyoruz. ‘’ diyerek konuşmasını sürdürdü.
Denizlerimizi yakından takip ediyoruz.
Bakan Murat Kurum, denizlerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında da gerekli hassasiyetin gösterildiğini ve yakından takip ettiklerini belirterek şunları söyledi;
“353 adet deniz kirliliği ölçüm istasyonumuzda denizlerimizdeki kirliliği takip ediyor, tespit ediyor ve kirlilikler ile alakalı da gerekli işlemleri yapıyoruz.
Sayın Emine Erdoğan, hanımefendinin himayelerinde yürüttüğümüz sıfır atık projesi ile yine denizlerimizi doğamızı çevremizi korumak adına artık çöplerimizi kaynağında ayrıştırıyor ve geri dönüşebilecek çöplerimizi ayrı diğer çöplerimizi de organik çöplerimizi de kompost haline getirmek suretiyle getirdiğimiz kompostu da parklarımızda bahçelerimiz de peyzaj alanlarımızda kullanmak suretiyle geri dönüştürüyoruz’’
Murat Kurum, 81 ile 81 Milyon Metrekarelik Millet Bahçesi
“Millet Bahçeleri ile 81 ilde 81 milyon metrekare ‘millet bahçesi’ yapmak için çalışmalarımızı başlattık. Artık illerimize değil ilçelerimize dahi millet bahçesi projeleri yapıyoruz. Kişi başı yeşil alan miktarını 7 metrekareden 15 metrekareye çıkaracak çalışmaları hızlı bir şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz.
Ülkemizin o doğal güzelliklerini korumak adına gece gündüz tüm ekibimizle birlikte sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu çerçevesinde çalışıyoruz.’’ diyerek sözlerine devam eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugün Bodrum kıyı ve koylarında incelemelerde bulunarak kaçak yapılar hakkında gerekli işlemlerin yapılacağını belirterek, kaçak yapılara asla müsaade edilmeyeceğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti;
“Tüm Türkiye’de olduğu gibi Muğla’da da kaçak yapı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz”
Muğla’daki denetimlerde, 8 projede toplam 1611 konut, 4 otel inşaatı imara aykırılıkları sebebiyle durdurulmuştur ve bunların giderilmesi için 1 ay süre verilmiştir”diyerek sözlerine şöyle devam etti.
“ Muğla’mızda gerekli denetimleri hep birlikte yaptık ve sizlerde bu denetimlerde şahitlik ettiniz. Şu an Muğla’mızı incelediğimizde Muğla’mızın yaklaşık yüzde yetmiş beşi korunan alan statüsündeki bu alanların yüzde 15’i doğal sit alanı, yüzde 29’u da özel çevre koruma bölgesi.
Biz tüm Türkiye’de olduğu gibi Muğla’mızda da kaçak yapı yapılmasına hiçbir zaman müsaade etmedik, İnşallah bundan sonraki süreçte de etmeyeceğiz.
Kaçak yapılarla ilgili mücadelemizde kararlılıkla devam edecektir
Burada şu an sahada 100’ün üzerinde sadece Muğla’da teknik elemanlarımız incelemeler yapıyorlar. Yapılmış incelemelerde tüm Türkiye’de 20 binin üzerinde kaçak yapı tespitimiz var ki, bu kaçak yapıların 7200’ü sahil kesiminde yer alıyor. Bunların 3260’ı Muğla’da tabi 1300 tanesi de bu kaçak yapıların maalesef doğal sit alanları ve özel çevre koruma bölgelerinde yer alıyor.
Bugün yapmış olduğumuz denetimlerde 100’ü aşkın denetim elemanımız da birlikte hem imara aykırılıkları hem imar planına olan aykırılıkları arkadaşlarımız tespit ettiler ve bu tespitlerimiz müsaade ederseniz sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bodrum Yalıkavak’ta 75 adet villa ve kıyı yapılarında bulunan proje ruhsat aykırılıklar sebebiyle mühürlenmiş ve durdurulmuştur.
Bodrum Gündoğan’da 90 odalı otel 330 adet konut yapısı yine kıyılarındaki yapılarla birlikte bu inşaatta imara aykırılık sebebiyle durdurulmuştur.
Bodrum Gölköy’de 113 adet konut ve kıyı yapıları inşaatı da aykırılık sebebiyle durdurulmuştur. 350 adet konut, otel ve kıyı yapı inşaatı ki bunlar hep birlikte gezdik gördük bu inşaatta İmar ve ruhsat aykırılıklar sebebiyle durdurulmuştur.
Göktürk’ün de 50 adet konut ile otel inşaatı da bu anlamda durdurulmuştur. Yalıkavak’ta hep birlikte gördüğümüz diğer bir proje 70 adet konut ve kıyı yapısı inşaatı imar aykırılıklar kot kesit aykırılıklar sebebiyle durdurulmuştur.
Bodrum Gümbet’te 131 adet konut ile kıyı yapılarından oluşan bir proje Yalıçiflik’te 400 adet villa otel yapısı yine bu anlamda iman aykırılıklar sebebiyle durdurulmuştur.
Balık Çiftliklerine Ceza Yağdı
Tüm şehir genelindeki balık çiftlikleri ile alakalı resimlerimizi de yine Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerimiz elemanlarımız Ankara’dan bakanlıktan gelen takviyelerle birlikte denetimlerini yapmaktadırlar. Yapmış oldukları denetimlerde çevreye doğaya verdikleri zarar sebebiyle de ilgili balık çiftliklerine 260 bin lira cezai işlem uygulanmıştır.
Bugün yapmış olduğumuz bu denetimlerde 8 projede toplamda 1611 konut 4 otel inşaatı imara aykırılıklar ruhsata aykırılık sebebiyle durdurulmuştur. Aykırılıklar giderilene kadar da arkadaşlara 1 aylık süre verilmiştir. İlgili firmalara bu 1 aylık süre içerisinde imara ayrılıkları giderecekler, gidermedikleri durumunda bakanlık olarak valilik ve kaymakamlık eliyle de biz gideceğimizi buradan tüm vatandaşlarımıza iletmek isterim.
Bu çerçevede 3194 sayılı imar kanunun 8,32 ve 42 maddeleri gereği durdurma yıkım ve Ceza işlemleri para cezası işlemleri çarptırılmış ve ilgililer hakkında da Türk Ceza Kanunu 184 maddesi gereği işlem yapılacağını da yine sizler aracılığıyla buradan tüm Türk milletine ifade etmek isterim.
Bu doğal güzelliklerimizi bozacak hiçbir yapıya da müsaade etmeyeceğimizi bu yapıları yapanlara yaptıranlara müsaade edenlere de gerekli her türlü cezai işlem yapılacağını bizzat Çevre Şehircilik Bakan olarak ben söylemek istiyorum ve bunu takipçisi olacağımızı da yine sizlerle paylaşmak istiyorum.” diyerek sözlerini tamamlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bölgeden ayrıldı.
Emlak Haber Ajansı