Merakla beklenen yeni konut finansman modeli hakkında ayrıntılar açıklandı. Ege Yapı Yönetim Kurulu İnanç Kabadayı, bu düzenlemenin inşaat sektörüne ve konut piyasasına etkilerini değerlendirdi. Kabadayı, bu projenin üretimi ve istihdamı canlandırma potansiyeline dikkat çekti.
Orta gelirlilere dönük, “Yeni Evim” adlı konut kampanyasının ayrıntıları açıklandı. Sıfır konutlar için geçerli yeni konut finansman modelinde azami vade süresi 15 yıl, faiz oranı ise 0,69 olacak. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, yeni konut finansman modelinin hem tüketiciler, hem de sektör için can suyu olacağını söyledi.
“2023’ün ilk çeyreğinde sektörü hareketlendirecek”
Yeni konut finansman projesi “Yeni Evim” hakkında değerlendirmelerde bulunan İnanç Kabadayı, yaz aylarında düşük gelir grubu için hayata geçirilen projenin yarattığı etkiye benzer biçimde, yeni modelin 2023’e pozitif olarak pek çok katkı sunacağını belirtti.
Kabadayı; “Özellikle son 2,5 yıl pandemiyle savaşırken, dünyada olduğu gibi ülkemizde de konut üretimi ciddi biçimde yavaşlamıştı. En temel ihtiyaçlardan biri olan barınma ihtiyacını karşılamak noktasında dünyadaki tüm ülkeler için mücadele dönemi oldu. Konut fiyatlarındaki ve kiralardaki artış, bu geçmiş dönemin ciddi bir yansıması oldu. Bugün açıklanan kampanyanın önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Enflasyon seviyesini göz önünde bulundurursak, aylık yüzde 0,69’la yıllık yüzde 8-10′lara gelen bir faiz oranı; evi olmayan, nitelikli konuta ihtiyacı olan vatandaşlar için önemli bir fırsat barındırıyor” dedi.
“Sıfır konut ve kredi kullanım oranlarını artıracak”
Yeni Evim programının bölgelere göre ayrılmış olmasının önemine de dikkat çeken Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı; “İstanbul gibi megapollerde yaşam şartları daha çetin oluyor ve arz-talep dengesinde talep daha baskın gelişiyor. Bu açıdan İstanbul’a yüzde 25 pay verilmesi önemli. Birinci el konut olması da önemli. TÜİK verilerine baktığımızda önceki dönemlerde birinci el payı yüzde 45-50 olurken, son dönemde yüzde 35’lere geriledi. Konut kredisinde piyasadaki teamül 10 yıldı. Burada 15 yıl olması da ciddi bir fırsat barındıracak. Toplam konut satışları içinde kredili payı yüzde 45’ler seviyesinden yüzde 12-15’ler seviyesine düşmüştü. Bu açıdan da bir canlanma olacağını düşünüyorum” dedi.
“Daha hızlı konut üretip tüketicilere sunabileceğiz”
Bu kampanyadan faydalanacak geliştiricilerin yüzde 5’lik bir ilave indirim yapacak olmasının da tüketicinin konut maliyetini de azaltacağını söyleyen İnanç Kabadayı, kampanyanın sektöre saptayacağı etkileri şu sözlerle ifade etti: “2023 yılında dünyada bir resesyon beklentisi var. Türkiye’nin bu konuda ayrışacağını umut ediyoruz. Büyümeyi, istihdamı ve üretimi canlandırmamız çok önemli. Bu anlamda Kredi Garanti Fonu (KGF), birinci el konut üretecek geliştiricilere de bir kredi sağlayacaktır. Üretim noktasında çok önemli bir adım olacak. Bu dönemde ihtiyacı karşılayacak olan, konut üretme sorumluluğu olan geliştiricilerin, bu kampanyayla yılın ilk çeyreğinde satışlara ciddi bir ivme getireceğini düşünüyorum. Günün sonunda bu yatırım fırsatının çok büyük avantajları olacak ve ekonomik canlılık oluşturacak. Tüketici için olduğu gibi, sektör için de can suyu olacak. KGF kredisi, üreticilerin konutlarını daha hızlı şekilde tüketicilerine ulaştırması ve projelerini tamamlaması için önemli bir adım olacak.”