Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan hava durumu tahminlerine göre dözellikle doğu illerinde kar yağoşı etkisini artıracak. Kış aylarının artık iyiden iyiye hissedildiği şu günlerde hava sıcaklıkları da düşmeye devam ediyor. Mega kent İstanbul’da ise yılın ilk kar yağışı için tarih belli oldu. İstanbul’a kar ne zaman yağacak? 2023 Ocak ayında İstanbul’da kar yağacak mı? soruları ise öğrenciler ve çalışanlar tarafından sıkça sorulmaya başlandı.
İstanbul’a kar ne zaman yağacak?
Meteoroloji uzmanlarından İstanbul’a kar yağışı uyarısı geldi. Geçtiğimiz sene İstanbul’da büyük kar yağışı Mart ayında olmuştu. Kentte hayatı olumsuz etkişleyen yağışlar nedeniyle okullar tatil edilmiş, ulaşımda aksamalar yaşanmıştı. 2023 yılı için İsntanbul’da kar ne zaman yağacak? sorusuna ise NTV Meteoroloji Uzmanı Dilek Çalışkan’dan yanıt geldi. Çalışkan açıklamasında “24’ünden sonra İstanbul da dahil kar yağışı ihtimali var” diye konuştu.
2022 yılında ilk kar Ocak’ta geldi
Geçtiğimiz sene İstanbul için ilk kar 24-25 Ocak tarihlerinde yağmıştı. Kar yağışı beklenildiği kadar etkili olmamıştı. Ancak daha sonra Mart ayında gelen soğuk hava dalgası tüm Türkiye gibi İstanbul’da da yoğun kar yağışlarına neden oldu.
Doğu Anadolu buz kest
Kar yağmadı ama Sibirya soğukları dondurdu. Doğu Anadolu adeta buz kesti. Dereler, akarsular buzla kaplandı. Doğu Anadolu bölgesi, son yılların en kurak mevsimini yaşıyor.
Kar yağışı nedir?
Kar, beyaz, parlak, çoğunlukla altıgen şekilli, buz kristallerinden oluşan bir yağış çeşididir. Buz kristalleri 0°C altında su buharının yoğunlaşması ile oluşur.
Çok sayıda kar kristal çeşidi olmasına rağmen hepsi altı köşelidir. Kar tanelerinin kristal yapıları birbirinin tıpa tıp aynısı değildir. Mikroskopla büyütülen kar taneleri üzerinde yapılan araştırmalarda, kristal yapıları birbirinin aynı olan iki kar tanesine rastlanmamıştır. Farklı tipte kar yağışları görülür;
Lapa lapa: Durgun havada, çok soğuk olmayan ortamda birleşen kar tanelerinin çapı 1 cm’ye yaklaşır. İri taneler halinde gerçekleşen yağışa kuşbaşı kar veya lapa lapa adı verilir.
Sulusepken: Atmosferin üst kısımlarında fazla soğuk olmayan havada oluşan kar taneleri, yere yakın alanlarda artan sıcaklıktan dolayı erirler. Erime ile yağmur veya karla karışık yağmur oluşur. Bu yağışa sulu kar veya sulu sepken adı da verilir.
Graupel (Bulgur): Normal kar tanelerinden daha küçük, yuvarlak, sert taneciklerdir. Çevresi ince bir buz tabakası ile kaplı olan taneler yere hızlı düşer ve zıplar.
Kuru kar: Aşırı soğuk ve nem oranının düşük olduğu havalarda, çapı 1 mm’den küçük kar kristalleri oluşur. Yerde ince bir kar tabakası oluşturan kar hemen erimediğinden çevreyi ıslatmaz.
Tipi: Kar yağışının, 56 km/s’tan hızlı rüzgarlarla birlikte oluştuğu durumdur. Görüş mesafesi düşer, yürüyüş güçleşir.