Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış bir taşınmazın bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı veren bir ispat belgesidir. Bir taşınmazın bağımsız bölümleri daire, ofis, iş yeri, mağaza, depo gibi amaçlarla kullanılabilir.
Kat mülkiyeti için neler gerekli?
Peki, mülk sahibinin hangi amaçla kullanacağına dair mülkiyet hakkı olan kat mülkiyeti için gerekli koşullar neler?
- İnşaatın bitmiş, yapının iskân belgesinin alınmış olması ilk gereklilik. Binalar için kat mülkiyeti alma işlemini müteahhitlerin yapması gerekiyor.
- Mülk sahibi veya mülkün tüm maliklerinin imzasıyla bir dilekçe hazırlanmalı.
- Söz konusu dilekçe ile kat mülkiyetli tapu başvurusu yapılabiliyor. Böylece kat mülkiyeti tapusuyla belgeleniyor.
Kat mülkiyetli tapu nedir?
Tapular çeşitlerine göre üçe ayrılıyor: Hisseli tapu, kat irtifaklı tapu, kat mülkiyetli (iskanlı) veya müstakil tapu. Tapu çeşitlerinden biri olan kat mülkiyetli tapu, iskânlı gayrimenkuller için geçerlidir. Kat mülkiyeti tapusunda, söz konusu gayrimenkul ile ilgili bağımsız bölümün numarasından niteliğine, binada yer aldığı kat bilgisinden binanın yüzölçümüne ve dairelerin metrekare cinsinden büyüklüğüne kadar tüm detaylar yer alır. Kat mülkiyetli tapuya sahip bir gayrimenkul ile ilgili alım, satım, devir vb. İşlemlerde banka kredisi kullanılmak istendiğinde, bu süreç oldukça hızlı ilerler.