Konut kredisi kullanmak isteyenler için güzel bir haberimiz var. Birçok banka enflasyona endeksli konut kredisi sistemine geçti.
Kamu bankaları öncülüğünde başlayan enflasyona endeksli konut kredisi modeli konut sektörüne hareket getirdi. Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 2’leri aştığı bu dönemde alımlarını erteleyen tüketicilere yeni bir fırsat sunan bu ürüne binlerce başvuru yapıldı.
ALIM ERTELENMESİN
Konut alımlarında kredi faizlerinin etkisi çok büyük. Kredi faiz oranları yükseldiğinde konut satışları da gerilemeye başlıyor. Son dönemde piyasada ortalama konut kredisi faiz oranları yüzde 2’leri aştığı için kredili satışlar da oldukça düştü. Bu durum konut sektöründe de durgunluk yaratmaya başladı. Kredi faizlerinin bu olumsuz etkisini azaltmak ve konut alıcısının yüksek faizler nedeniyle alım kararını ertelememesi için ‘enflasyona endeksli konut kredisi
TOPARLANMA BAŞLIYOR
Faizlerin yüksek olduğu bu dönemde enflasyona endeksli konut kredisi sektörü de memnun etti. İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, her kampanyanın ya da yeniliğin sektöre bir hareket getirdiğini belirterek, “İpotekli satışlarda her ne kadar müşteri firma kredisiyle almaya yöneldiyse de bu tip enstrümanlar faizlerin düşmesini beklerken müşteriyi harekete geçiriyor. Faiz oranlarının daha erişilebilir seviyeye düşmesini bekliyoruz. Hem bizler katkılar sağlıyoruz hem de bankaların oluşturdukları sistemlerle konut alıcısı için bir fırsatlar dönemi var. Gelecek aylarda da hep birlikte sektörde toparlanmayı daha iyi göreceğiz” dedi.
ZAMANINDA GELDİ
Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, kamu bankaların yerinde ve zamanında böyle bir adım attığını belirterek, şunları söyledi:
“Yüksek faizlerle tüketicinin ev alma ihtimali çok zayıf. Kredilerin vadeleri uzun, geleceği bugünün yüksek faiziyle fiyatlamak tüketiciyi ev almaktan imtina ettiriyor. Ancak hükümetin ileriye dönük enflasyon hedefleri var. Sabit faiz ile enflasyona endeksli kredi arasında yüzde 40’lık bir fiyat farkı var. Şu anda soranlar olmaya başladı. Tüketiciye iyi anlatılması gerekiyor. Doğru anlatılırsa ciddi bir ivme sağlayacak.” Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, kamu bankaların yerinde ve zamanında böyle bir adım attığını belirterek, şunları söyledi:
“Yüksek faizlerle tüketicinin ev alma ihtimali çok zayıf. Kredilerin vadeleri uzun, geleceği bugünün yüksek faiziyle fiyatlamak tüketiciyi ev almaktan imtina ettiriyor. Ancak hükümetin ileriye dönük enflasyon hedefleri var. Sabit faiz ile enflasyona endeksli kredi arasında yüzde 40’lık bir fiyat farkı var. Şu anda soranlar olmaya başladı. Tüketiciye iyi anlatılması gerekiyor. Doğru anlatılırsa ciddi bir ivme sağlayacak.”
İTİCİ GÜÇ
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, enflasyona endeksli konut kredilerinin gayrimenkul piyasasına hareket getireceğini belirterek, “Özellikle konut almak isteyip de cesaret edemeyenler açısından ciddi bir itici güç olacak. Faizlerin yükselmesi talebin ertelenmesine neden oldu. Konut satışlarını destekleyen kampanyalar, KDV, tapu harcı gibi indirimler de ancak bir yere kadar etkili oldu. Eskisi gibi konut üretimi yok, maliyetlerdeki artış fiyatlara yansımadı. Bu krediler sayesinde faiz oranlarının düşmesini bekleyenler için yepyeni bir olanak sunulmuş oldu” diye konuştu.
DENİZBANK DA KATILDI
DenizBank da enflasyona endeksli ürünü bu hafta piyasaya sundu. Kredi ile TÜFE aylık 0.5’e endekslenen faiz oranı üzerinden 120 ay vadeye kadar kredi kullanma imkânı sunulacak. DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, faiz oranlarının önümüzdeki dönemde düşeceği beklentisiyle kararlarını erteleyenlere özel bu ürünü geliştirdiklerini belirtti.
ENFLASYON DÜŞTÜKÇE MALİYET AZALACAK
Şu anda enflasyon oranı yüzde 18,71 seviyesinde. Önümüzdeki dönemde enflasyonda kademeli düşüşün meydana gelmesi bekleniyor. Merkez Bankası 3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Beklenti anketine göre haziranda enflasyon beklentisi yüzde 0.91. Ankette yıl sonu TÜFE beklentisi ise yüzde 15.85 oldu. Beklentiler gerçekleşirse, enflasyona endeksli krediyi tercih edenlerin kredi faiz oranları yani maliyetleri enflasyon düştükçe düşecek.
BANKA MARJ EKLEYECEK
Enflasyona endeksli kredinin ilk adımını kamu bankaları attı. Önce Ziraat Bankası bu ürünü piyasaya sunarken ardından Vakıfbank ve Halkbank geldi. Bunun üzerine özel bankalar da bu ürünü sunmaya başladı. Kamu bankalarında, kredi faiz oranı son açıklanan TÜFE’ye banka tarafından belirlenen aylık 0.19 marjın eklenmesiyle hesaplanacak. Kredi faiz oranı müşteriler tarafından kredi kullandırım aşamasında seçilecek periyotlarda (6 veya 12 aylık), enflasyon oranına (TÜFE) göre dönemsel olarak güncellenecek. Başvurular başladı. Kredide vade 120 aya çıkabilecek.
ÖRNEK HESAPLAMA
Örneğin enflasyonun yıllık yüzde 12’ye gerilediğini düşünelim. Aylık faiz yüzde 1’e denk gelecek. TÜFE’ye bankalarca belirlenen aylık 0.19 marj eklenecek. Böylece faiz oranı yüzde 1,19 olacak. Enflasyon düştükçe kredi faizi azalacak. Şu andaki yüzde 18,75’lik enflasyona yüzde 0,19 marj eklendiğinde aylık kredi faizi yüzde 1.75’e denk geliyor.