Ev sahibi olmak isteyen herkesin bilmesi gereken yasal işlemler bulunmakta. Ev alma sürecini tamamladığınızı düşünseniz bile gözünüzden kaçan ancak yasal mevzuatlarda önemli olan detaylar ileride karşınıza sorun olarak çıkabilir. Bu sorunları yaşamamak için ev alırken dikkat etmeniz gereken yasal işlemleri sizin için derledik.
Belediyede Yapılacak Olan Yasal İşlemler
Evi satın alma sürecini başlattığınızda yapmanız gereken ilk işlem, satın alacağınız evin bağlı olduğu belediyeden rayiç bedeli belirletmektir. Rayiç bedel, piyasadaki arz-talep dengesine göre belirlenen, satın alınacak malın alım-satım değeridir. Belediyedeki yetkili, eviniz için bir metrekare fiyatı belirler. Böylece evin satın alma bedeli resmi olarak belirlenmiş olur. Tapu işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı olmak üzere %2 tapu harcı öder. Tapu harçları belediyenin belirlemiş olduğu rayiç bedelin %2’si üzerinden hesaplanır.
Rayiç bedelin düşük gösterilmesi daha az tapu harcı ödemeniz anlamına geliyor. Daha az tapu harcı ödemek için rayiç bedeli olması gerekenden farklı olarak, düşük gösterdiğinizde uygunsuz bir iş yapmış olursunuz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından alım-satımda uygunsuz durumun tespit edilmesi durumunda ise soruşturma başlatılarak cezai işlem uygulanır. Özellikle son zamanlarda bu konuda cezai yaptırımlar artmaya başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı değişik yöntemlerle cezai yaptırımlarda bulunsa da genellikle aradaki farkın cezası yasal faiz ve yanıltıcı beyan cezası ile beraber ödetiliyor. Belediyeye giderek evin rayiç bedelini hesaplatmak, bedelin doğru beyan edilememesi ihtimalini ortadan kaldırarak sizi ileride ağır ceza ve vergi ödemekten kurtarır.
Tapu Sürecinde Yapılacak Olan Yasal İşlemler
Evin rayiç bedeli belirlendikten sonra sıra tapu işlemlerine gelir. Tapu için ödenen %2 tapu harcının ödemesini yaptıktan sonra tapunun çıkması için başvuruda bulunmanız gerekir. Tapu işlem süreci için gerekli belgeleri eksiksiz hazırlamalısınız. Peki, gerekli belgeler nelerdir?
- Kimlik aslı ve fotokopisi
- Vesikalık resim ( Satıcı için 1, Alıcı için 2 adet)
- Tapu aslı ve fotokopisi
- Evin borcu yoktur yazısı (Rayiç bedel alınırken belediyeden alabilirsiniz.)
- Kredi kullanacaksanız ipotek evrakları
Bu evrakları tapuya teslim ettikten sonra başvurduğunuz bölgenin yoğunluğuna göre aynı gün ya da ortalama 2 gün içerisinde işlemlerinizi tamamlamış olursunuz. Yoğun olan müdürlükler randevu sistemi ile çalıştığı için önceden randevu alarak işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz.
Ek olarak satın alınacak evin tapuda birden fazla sahibi varsa, tapu işlemleri esnasında bizzat bulunmaları ya da vekâletname vermeleri gerekir. Yoksa satıcı yalnızca kendi payının satış işlemlerini gerçekleştirme yetkisine sahiptir.
Alacağınız Evin Üzerinde İpotek Varsa Yapılacak Yasal İşlemler
Satın alacağınız evi üzerinde ipotek varken almayı kabul ederseniz satış işlemi gerçekleştirilir. Yalnızca üzerinde ipotek olan bir evi satın almak riskli olduğundan bazı koşulları onayladığınız kabul edilir. İpotekli bir evi almaya karar verdiğinizde evle beraber ipoteğe sebep olan borcu da almış olursunuz. Bu nedenle tapuda size satın almak istediğiniz evin üzerinde ipotek olduğu yazılı ve sözlü olarak beyan edilir.