CNN Türk’te gerçekleştirilen bir canlı yayına katılan Dr. Oğuzhan Onultan, Marmara Denizi’ni ve Ege’nin de bir bölümünü esir alan müsilajla ilgili açıklamalarda bulundu. Nöroloji uzmanı olarak görev yapmakta olan Onultan, vatandaşların merak ettikleri bazı hususlara ışık tuttu. Bilim insanı, müsilajlı denize girmenin insan sağlığına ne gibi etkileri olduğunu birincil ağızdan açıkladı.
Onultan tarafından yapılan açıklamalara göre müsilajın içerisinde bulunan ağır metaller, insan sağlığı için oldukça zararlı. Yani bu konunun tartışmaya açık bir yanı yok. Hatta müsilajlı denizden toplanan balıkları yemek bile sağlığımız için büyük risk teşkil ediyor. Çünkü bu durumda da o canlıların vücutlarına giren ağır metaller, pişmiş olsalar bile bizlerin vücuduna giriyor.
Müsilajda bulunan civa, arsenik ve kurşun metalleri sağlığa zararlı
Nöroloji uzmanı, müsilajın deniz yüzeyinde yoğunlaşmış olmasına kanılmaması gerektiğini söylüyor. Bu maddenin deniz dibinde de olduğunu söyleyen bilim insanı, denize girmeyi düşünen insanları uyarıyor. Onultan’a göre müsilajın vücuda temas etmesi, belirli bir süre sonra bu maddelerin vücuda girmesine yol açacak ve bu da Marmara Denizi’ndeki müsilajda yoğun olan civa, arsenik ve kurşun metallerinin vücuda alınmasına neden olacak.
Bilim insanının müsilajla ilgili değindiği hususlardan bir tanesi de müsilajın yanlışlıkla yutulması. Dr. Oğuzhan Onultan, böylesi bir durumun ağır metallerin doğrudan vücuda girmesine yol açacağını ifade ediyor. Bu maddelerin vücuda girmesinin özellikle de nörolojik hastalıklara yol açtığını belirten bilim insanı, parkinson, ALS ve alzheimer gibi hastalıkların görülebileceğini söylüyor.