Terekenin Tespiti Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme
Terekenin tespiti davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi, yetkili mahkemeyse murisin son yerleşim yeri mahkemesidir.
Terekenin Tespiti Davasında İhtiyati Tedbir
Terekenin tespiti davası ile ilgili hakkın elde edilmesini güçleştirecek ve belki de imkânsız hale getirecek bir değişiklik olabilir. Ortaya çıkacak gecikme nedeniyle mirasçılar ciddi bir zarara uğrayabilir. İşte bu tarz tehlikeleri önlemek için hâkim, tereke davasında ihtiyati tedbir kararı verir. Amaç miras kaçırmaları önlemek ve tereke mallarını koruyup bunların hak sahiplerine geçmesini sağlamaktır.
İhtiyatı tedbir kararını hâkim resen alabileceği gibi ilgililerden veya mirasçılardan birinin istemi üzerine de alabilir. Yetkili ve görevli mahkeme yine muris veya gaibin son yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesidir.
Koruma tedbirine ilişkin masraflar eğer tedbir resen verilmişse devlet hazinesinden giderilir. Yok eğer tedbir için başvuruda bulunulmuşsa masraflar başvuran kişiden daha sonradan terekeden telafi edilmek üzere alınır. Mirasçılık belgesi alınmasına dair giderler bunun dışındadır.
Hâkim, kanunda belirtilen tedbirleri alır. Bunlardan en sık karşımıza çıkanı tereke defterinin tutulmasıdır. Tereke defterinin tutulması tedbiri, terekenin pasiflerinin ve aktiflerinin yazılıp net tereke miktarının hesap edilmesi demektir. Tereke defteri 3 halde tutulabilir: Koruma tedbiri, mirasçıların sorumluluğunun sınırlandırılması ve resmi tasfiye.
Terekenin Tespiti Davası Ne Kadar Sürer?
Tereke davası ne kadar sürer? Tereke davasında süre normal şartlarda 1-2 yılda sonuçlandırılır ancak olayın karmaşıklığına göre bu durum 3-4 yılı da bulabilir. Avukatsız çalışılması durumunda davanın hukuki gerekçelendirmesi eksik olacağı için dava reddedilebilir, zaman ve para kaybı yaşanabilir. Tüm bu mağduriyetleri yaşamamanız ve hak kayıplarına uğramamanız için Topo Hukuk Bürosu olarak sizlere terekenin tespiti davasında hizmet vermekteyiz.
Terekenin Tespiti Davası Harç, Ücret ve Diğer Masraflar
Terekenin tespiti davası harç ücreti, değer konusu mal üzerinden 3,96/1000 oranında bir harç alınır. Ayrıca miras idaresinde ek masraflar da çıkmaktadır.
Terekenin Tespiti Davasında Zamanaşımı
Tereke tespiti davası herhangi bir hak düşürücü ya da zamanaşımı süresine bağlı değildir. Ancak buradaki tespit davasının tedbir mahiyetinde olması gerektiği unutulmamalıdır.