Hem enflasyon hem de döviz kurundaki dalgalanmaları göz önünde bulunduran turizm sektör temsilcileri konaklama fiyatlarında artış yapmakta zorlandıklarını belirttiler.
Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başlanı Mustafa Develi, enflasyon ve kur makasının açılmasının turizmcinin kar marjını daralttığını belirterek pazarlıklarda ellerinin güçsüz olduğunu söyledi. Maliyetleri kontrol edemeyen ve karşılayamayan turizm sektör temsilcileri, EURO/TL kurunun 40-45 seviyesine gelmesini beklediklerini çünkü tüketicilerin kendi ülkelerindeki enflayona baktığını ve bu durumun da satışları olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Enflasyon ve döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle turizm yöneticileri EURO/TL kurunun 40-45 seviyesine gelmesini bekliyor.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu ise “Euro kuruna endekslenen fiyatlar, maliyetimizi karşılamıyor. Fiyatları bir nebze daha yükseltmek zorunda kalacağız” şeklinde konuştu.
Alanya Turistik İşletmecler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Euro/TL kurunun 36’nın üzerine çıkmaması nedeniyle maliyetleri karşılayamadaıklarını belirtti ve fiyatlarda dezavantajlı duruma düştüklerini aktardı.
ALTİD Başkanı Sili “Euro/TL kuru 40’tan aşağı olmamalı” dedi. Sili, kur ve enflasyon kaynaklı fiyat baskısındaki maliyet artışı arasında bir denge kurmanın zorluğu üzerinde durdu şu sözleri dile getirdi: “Ancak bu yıl kur 36 TL’nin üzerine çıkmadı. Maliyetler bu oranda artmasaydı sorun yaratmazdı. Ancak bu problemle devam ediyoruz. Euro kurunun kırktan aşağı olmaması lazım. Bizim görüşümüz bu. Yani Euro 40-45 TL olması lazım. Euro bazında konuşuyorum. Çünkü biz Rusya da dahil olmak üzere diğer ülkelerle Euro üzerinden anlaşma yapıyoruz. Tahminimiz kurun Ekim – Kasım ayında hareketleneceği yönünde. Önümüze bakmak zorundayız. Enflasyon ve kur makasının böyle devam etmesi durumda kartlar baştan karılacak, belki yeni konseptler çıkacak.”