2019 yılı TL ve TL cinsinden varlıkların hem yabancı hem de yerleşikler tarafından terkedildiği bir yıl oldu. Ekonomi yönetimi ekonomik şahlanmadan ve hükümete artan güvenden bahsede dursun, yılın son haftasında döviz mevduatı artarken, yabancı fonlar yüksek montanda DİBS sattı.
Bizim Menkul Değerler bültenine göre:
TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 27 Aralık ile biten haftada yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 522 milyon dolar artarak 120.287 milyon dolara yükselirken tüzel kişilerin döviz mevduatı 292 milyon dolar azalarak 73.357 milyon dolara geriledi.
2018 yılı Eylül ayından itibaren yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatını trend olarak arttırdığı görülmektedir.
Toplam mevduatlar içindeki döviz payı 2014 yılı başındaki %33 seviyesinden yıllar itibariyle artış göstererek 27 Aralık 2019 itibariyle %48,5’e yükseldi.
Kurumların döviz mevduatındaki dalgalanmanın ise ticari faaliyetleri finanse etmek ya da FX borç ödemek nedeniyle gerçekleştiği düşünülüyor.
Öte yanda, 20-27 Aralık haftasında yurtdışı yerleşik yatırımcılar reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 18,8 milyon dolar hisse senedi alımı yaparken 270,9 milyon dolar repo dahil Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satışı gerçekleştirdi.
2019 yılı başından beri yurtdışı yerleşikler toplam 488,5 milyon dolar hisse senedi alımı yaparken, 3.169,4 milyon dolarlık DİBS satışı yaptı. Yurtdışı yerleşikler böylelikle 2019 yılında toplam 2.680,9 milyon dolarlık menkul kıymet satışı gerçekleştirmiş oldu.
Orta Doğu’da tansiyonun artması ve bunun petrol fiyatlarına yansıması halinde, yabancı fonların Türkiye’den çıkmaya devam etmesi bekleniyor. Hazine ise Ocak-Mart’ta yüklü borç itfalarının önemli bir kısmını TCMB temettü ve yedek akçesi ile karşılayarak faizleri düşük tutacak. Yükselen enflasyon ve kur oynaklığı yanında düşük faizden memnun kalmayan SGMK fonları da satışa geçebilir.
Bireyler ise TL-döviz tercihi için TCMB’nin PPK toplantısını bekleyebilir. TCMB’nin faiz indirmesi halinde mevduat faizleri %10’un da altına gerileyecek ve enflasyonla karşılaştırılığında eksiye düşecek. Bu senaryoda bireylerin dövize kaçışının hızlanması mümkündür.
2020 yılında mali varlıkların performansı
Yabancı Sermaye Hızla Kaçıyor
Bloomberg: Kamu bankaları döviz sattı, riskli varlıklardan kaçış var
Dünya piyasalarında İranlı general sarsıntısı