Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından bu yıl 14.’sü düzenlenen “AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi” 20 Kasım Pazartesi günü Swissotel The Bosphorus İstanbul’da perakende ve AVM sektörünü buluşturdu. Zirvede, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’da bir konuşma yaptı. ALKAŞ iş birliği ile düzenlenen zirvede aynı zamanda “1 Numaralı Markalar” ödülleri de sahiplerini buldu. Fiba Commercial Properties ana sponsorluğunda düzenlenen Zirvede, “Orta Yaş Türkiye’si ve Perakende”, “AVM’lerde Alternatif Finansman Modelleri” “Ticari Gayrimenkulde Yabancı Yatırımcının Önemi”, “Değişen Müşteri ve Turizm Alışverişi”, “Dijitalleşme ve Enerji Tasarrufu”, “AVM’lerde Sürdürülebilirlik” gibi konular birbirinden değerli sektör profesyonelleri ve uzmanlar tarafından izleyicilere aktarıldı.
14. AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi’nin açılış konuşmasına Cumhuriyetin 100. yılını kutlayarak başlayan AYD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı, 50 milyar dolar yatırım hacmine sahip sektörün, 450’ye yakın alışveriş merkezine ulaştığını ve ekosisteminde 2,1 milyon kişiye istihdam sağladığını söylerken, içinde bulunduğumuz dönemin yaşanan belirsizliklere rağmen, ciddi fırsatlar da barındırdığını belirtti.
Şapkacı konuşmasına şöyle devam etti: “2023 yılı itibari ile alışveriş merkezlerimiz, pandemi döneminin sıkıntılarını atlatmayı başarmış, Kasım ayında yaşanan hafif düşüşe rağmen 2023 yılının ilk üç çeyreğinin sonunda, geçtiğimiz yıla kıyasla %103 oranında ciro artışı sağlamıştır. Ziyaretçi sayılarımız, geçtiğimiz yılın ilk üç çeyreğine kıyasla %12 oranında artarken, adet bazında satışlarda da önemli artışlar olmuştur. Yurt içinde büyümek isteyen markalarımız, ülkemize girmek isteyen yabancı markalar yüksek doluluk oranları nedeniyle AVM’lerde yer bulmakta zorlanmaktadır. Bunun yanı sıra, yakın zamanda borsaya açılmış ve açılacak perakende şirketlerimiz vardır.”
Ticari gayrimenkul sektöründe yeni yatırımlara ihtiyaç vardır
Bu başarılara sahip çıkılması gerektiğini belirten Şapkacı, bu verilerin aynı zamanda sektörde yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu da gösterdiğini söyledi. Şapkacı: “Yeni yatırımların hayata geçmesi ise uluslararası normların uygulanması ve özellikle de ticari gayrimenkul tanımının yapılarak konut kira rejiminden ayrılması ile mümkün olacaktır. Aynı şekilde, iki basiretli tüccar arasındaki sözleşme serbestisinin uygulanması konusunda azami ölçüde hassasiyet gösterilmesi, yatırımların önünü daha fazla açacaktır. Biz, ülkemizin ticari gayrimenkul yatırımları için büyük bir potansiyel barındırdığına, ilgili uluslararası normların uygulanması ve sözleşme serbestisi ile yatırımların artacağına inanıyoruz” dedi.
14. AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi’nde ayrıca Abdurrahim Tavlı/İsra Holding, Affan Yıldırım/AnchorGrup, Akan Abdula/FutureBright, Avi Alkaş/Alkaş&HAN Spaces, Dr. Avni Çelik/Sinpaş Holding, Bige Kotil/Emaar AVM, Cem Eriç/Esas Gayrimenkul, David Macadam/Orta Doğu Alışveriş Merkezleri & Perakende Kurulu, Dilek Çapanoğlu/AquaFlorya, Ece Sevin/EY Türkiye, Gülden Yılmaz/Koton, Harry Vroemen/Multi Corporation, Prof. Dr. Hüseyin Altaş/Altaş Yatırım-TAMPF, Joanna Fisher/Avrupa Alışveriş Merkezleri Konseyi & ECE Marketplaces, Mehmet T. Nane/Pegasus Hava Yolları, Müberra Eresin/TÜROB, Nevzat Yavan/Esas Gayrimenkul, Semet Yolaç Canlıel/ECE Türkiye, Süleyman Atlas/Apollo IoT, Süleyman Çetinsaya/Avrupakent GYO, Yasemin Sırali/Fiba Grubu, Yurdaer Kahraman/Fiba CP konuşmacı ve panelist olarak yer aldılar.