Banka, iklim değişikliğinin Güney Asya, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika bölgelerinde göç üzerindeki etkilerini analiz ettiği ve ilk kez 2018’de yayımladığı “Dip Dalgası” (Groundswell) raporunu Kuzey Afrika, Doğu Asya ve Pasifik, Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgelerini de kapsayacak şekilde güncelledi. Rapora göre, iklim değişikliği söz konusu 6 bölgede giderek daha etkili bir göç sebebi olmaya başladı.
İklim değişikliğinin su kaynakları, tarımsal verimlilik, deniz seviyesindeki yükselişteki etkisi giderek artarken, bu durum bazı bölgelerin yaşanabilirliğini azaltıyor. İklim değişikliğinin yoksul ve savunmasız bölgeleri en sert şekilde vuracağına ve kalkınma kazanımlarını tehdit edeceğine işaret edilen rapora göre, iklim değişikliği 2050’ye kadar 6 bölgeden 216 milyondan fazla insanı iç göçe zorlayabilir.
İklim değişikliği gençleri korkutuyor
Üniversitelerin de dahil olduğu bir grubun 10 ülkede yaptığı araştırma, gençlerin iklim krizi nedeniyle çok endişeli olduğunu ortaya koydu. İngiltere’deki Bath Üniversitesi’nin Finlandiya, ABD ve İngiltere’deki üniversitelerle birlikte yaptığı çalışmaya 16-25 yaş arası 10 bin kişi katıldı. Araştırmanın yapıldığı ülkeler ise İngiltere, Finlandiya, Fransa, ABD, Avustralya, Portekiz, Brezilya, Hindistan, Filipinler ve Nijerya.
Ankete katılan gençlerin yüzde 60’ı kendilerini “çok endişeli” veya “aşırı endişeli” diye nitelendirdi. Katılımcıların yüzde 75’ine göre gelecek korkutucu. Yüzde 65’i hükümetlerinin iklim değişikliği ile mücade edemediğini düşünüyor. Yüzde 83’ü insanlığın Dünya’ya gereken özeni göstermediğini söylüyor, yüzde 55’i ebeveynlerinden daha az olanakları olacağını düşünüyor.