Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 21 faizsiz konut şirketinin tasfiyesine karar verdi. BDDK’nın konu ile ilgili kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Buna göre 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu (Kanun) hükümlerine intibak etmek üzere Kuruma başvuruda bulunan listedeki şirketler tarafından tevdi edilen bilgi ve belgeler, söz konusu şirketlere ilişkin Kurum denetim personeli tarafından yapılan incelemeler neticesinde düzenlenen raporlarda yer alan tespitler ile ilgili mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda intibak planı yeterli görülmeyen ekli listedeki şirketlerin Kanunun Geçici 7’nci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında tasfiyelerine, karar verildi.
MAĞDURİYET OLMAYACAKTIR
Prof. Dr. Sefer Şener – İstanbul Üniversitesi
Oldukça önemli bir karar. Daha doğrusu önceden alınmış bir karar. Mağduriyetleri engellemeye yönelik bir karar. 21 şirket BDDK ve TMSF tarafından oluşturulan tasfiye komisyonuna devredilmiş oluyor. Hiçbir şekilde mağdur edilmeyecek. Tasfiye komisyonu birebir tamamıyla ilgilenip, mağduriyet yaşanmasını engelleyecek. Amaç bu.
BDDK şunu söylüyor: Bu şirketler yasal çerçeveye uymadığı için, yani vatandaşı ev, konut sahibi yapabilmek için belli şartları sağlamanız gerekiyor. BDDK diyor ki, bu şirketler bu şartları sağlamalı. 1 lira mevduat topluyor, 100 liralık iş yapıyor. Mağduriyetlere yol açıyor. BDDK’nın aldığı önemli mağduriyet yaşanmasını engellemiş oluyor. Buralara para yatıranlar mağdur olmayacak. Devletin teminatına girmiş oluyorlar. Şirketlerin sahipleri mal varlıklarıyla yükümlülük sahibi olacak.
Herhangi bir sıkıntı yok, BDDK şunu amaçlıyor. 100 bin kişi olsun 1 kişi olsun. Yatırım yapanların mağdur olmamasını istiyor. Bundan sonraki süreçte 1 kişi dahi mağdur olmasına izin verilmemiş olacak. Teminat altına alınıyor.
BDDK’NIN AÇIKLAMASI ŞÖYLE:
Bilindiği üzere, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda (Kanun) 7292 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile tasarruf finansman şirketlerinin denetim ve gözetiminin Kurumumuz tarafından yapılacağı düzenlenmiştir.
Bu bağlamda Kurumumuzun,
-12.03.2021 tarihli Basın Açıklamasında, hâlihazırda tasarruf finansman faaliyeti yürüten şirketlerin 07.04.2021 tarihine kadar Kurumumuza başvuruda bulunmalarının zorunlu olduğu ifade edilerek, Kurumumuza başvuruda bulunmayanlar hakkında “İzinsiz faaliyette bulunmak” suçundan işlem tesis edileceği,
-08.04.2021 tarihli Basın Açıklamasında ise, Kanunun Geçici 7 nci maddesi ile belirlenen başvuru süresinin 07.04.2021 tarihinde sona erdiği ifade edilerek söz konusu sürenin dolmasından önce Kurumumuza intibak talebiyle başvuruda bulunan ve intibak talebi onaylanarak faaliyetlerine devamı uygun görülen şirketlerin sektörde faaliyetlerine devam edeceği, buna karşılık intibak talebi reddedilen şirketlerin ise ret kararından itibaren yeni bir yükümlülük altına giremeyeceği ve bu şirketlere yapılan ödemelerin kamusal bir güvence altında bulunmadığı hususları kamuoyuna duyurulmuştur.
Bu çerçevede, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (Kurul) tarafından yapılan değerlendirmede, ekli listede yer alan şirketlerin intibak şartlarını sağlayamamaları sebebiyle “intibak taleplerinin reddine ve tasfiyelerine” karar verilmiş olup, söz konusu 01.07.2021 tarihli 9647 sayılı Kurul Kararı ve 02.07.2021 tarihli ve 31529 Mükerrer sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.
Bu bağlamda, ekli listede yer alan şirketler Kanunun 50/A maddesi uyarınca Kurul tarafından atanan tasfiye komisyonu tarafından genel hükümlere göre tasfiye edilecek olup, bahsi geçen şirketlerin 01.07.2021 tarihi itibarıyla tasarruf finansman faaliyetinde bulunma yetkileri bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, süresi içerisinde intibak talebinde bulunan ve Kurumumuzun 08.04.2021 tarihli Basın Açıklaması ekindeki listede yer alan diğer şirketlerin intibak taleplerine ilişkin değerlendirme süreci devam etmektedir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Tasfiyesine karar verilen şirketler şunlar:
1-İktisatevim Gayrimenkul A.Ş.
2-Vizyon Evim Gayrimenkul Otomotiv İletişim Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş
3-Doğruevim Gayrimenkul Organizasyon A.Ş.
4-Finansevim Gayrimenkul Otomotiv İletişim Organizasyon Pazarlama Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
5-Birikimevim Gayrimenkul Organizasyon A.Ş.
6-Finalevim Gayrimenkul Otomotiv Organizasyon A.Ş.
7-Yaşamevim Gayrimenkul A.Ş.
8-Hh Aydın Yatırım Holding A.Ş.
9-İhtiyaçevim Gayrimenkul Otomotiv İletişim Organizasyon Pazarlama Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
10-Varlıkevim Gayrimenkul A.Ş.
11-İstek Evim Gayrimenkul Otomotiv Pazarlama Ve Ticaret A.Ş.
12-İkizlerevim Yatırım Gayrimenkul A.Ş.
13-Destekevim Gayrimenkul İnşaat Taahhüt Otomotiv Organizasyon Sanayi Ticaret A.Ş.
14-Gerçekevim Gayrimenkul Otomotiv İletişim Organizasyon Pazarlama Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
15-Değer Tasarruf Gayrimenkul A.Ş.
16-Önceevim Gayrimenkul Otomotiv Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş.
17-Morevim Tasarruf Gayrimenkul Otomotiv Enerji Organizasyon Ve Pazarlama Ticaret A.Ş.
18-Hedefevim Gayrimenkul Otomotiv Ve Ticaret A.Ş.
19-Gelecek Tasarruf Gayrimenkul Otomotiv Ve Organizasyon A.Ş.
20-Birlikbirikim Gayrimenkul Organizasyon İletişim Otomotiv Pazarlama Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
21-Tasarruf Organizasyon Ve Gayrimenkul Pazarlama A.Ş.
İNTİBAK EDEN ŞİRKETLER