Orman kadastrosu gerçek kişilere ait ya da tüzel kişilere ait olan, özel alan sayılan ormanlar ile orman dışarısında kalan bölgelerin genel ve net bir şekilde sınırlarını belirleyen, bunun yanında imar işlemleri için gerekli şartları da açıkça belirten bir kadastrodur.
Orman Kadastro Komisyonunun görevleri nelerdir?
Orman Kadastro Komisyonu, Genel Müdürlük tarafından atanacak başkan, ormancı üye, ziraatçı üye ile mahalli ziraat odalarınca bildirilecek temsilci üye ve belde/mahalle/köy temsilci üyesi olmak üzere beş kişiden meydana geliyor. Ayrıca Genel Müdürlükçe Komisyonların emrine yeteri kadar teknik eleman ve memur görevlendiriliyor
2B Orman Kadastrosu nedir?
Kamuoyunda 2B olarak bilinen kısaltma, 6831 sayılı kanunun 2. maddesinin birinci fıkrasının B bendidir. Kanuna göre orman vasfını kaybetmiş “tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık gibi tarım arazileri ya da otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında fayda olduğu belirlenen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının topluca bulunduğu yerleşim birimleri” orman sınırları dışına çıkartılır.
Orman kadastrosu ve 2/B uygulaması yapılması planlanan yerlerin listesi yerel kadastro müdürlükleri ile yapılacak çalışmalar sonucunda belirlenerek Genel Müdürlüğe bildirilir. İl ve ilçelerde çalışmalara başlanmadan en az 1 ay, mahalle ve köylerde en az 2 hafta öncesinde komisyon işlemleri halka ilan edilir.
İlan ile komisyonun çalışma yapacağı alanlarda bulunan gayrimenkul sahiplerinin ya da vekillerinin sınırlama esnasında hazır bulunmaları, aksi durumda uygulamalara yokluk hali gözetilerek devam edileceği açıklanır. Hazırda bulunan malikler, gayrimenkullerin sınırını gösteren belgeleri ibraz ederek gelen deftere kaydı yapılır.