Arsa sahipleri veya arsa satın almak isteyenler araştırmalarını yaparlarken bazı terimlerle karşılaşabilirler. Konularına tam anlamıyla hakim olabilmeleri için bu terimlerin ne anlama geldiklerini bilmeleri gerekir. Eğer bir arsa satın almak istiyorsanız arsanın konumunu araştırmanız gerekecek. Bu sırada ada, pafta, parsel gibi terimler karşınıza çıkacak.
Sahip olduğunuz veya satın almayı düşündüğünüz arsanın koordinatlarını Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün web sayfasından kolayca kontrol edebilirsiniz. Komşu arsalar ve kendi arsanızın koordinatlarını anlamak için geçen terimleri bilmeniz gerekir.
Ada pafta parsel nedir ve neleri ifade eder konusunda bilgi sahibi olmanız yaptığınız araştırma sırasında haritayı daha iyi anlamanıza yarayacak. İnternet üzerinden arsanızın harita üzerindeki görüntülerini görmek istediğiniz zaman bu terimler karşınıza çıkar.
Ada nedir parsel nedir: Ada, dört tarafı cadde, meydan, demiryolu, sokak, akarsu gibi yapay ve doğal engellerle çevrilmiş parseller topluluğuna verilen isimdir. Parsel ise sınırlanmış, ayrılmış arazi parçası demektir. Bir parselin bir veya birden çok sahibi olabilir.
Pafta nedir: Arazilerin teknik usullere göre ölçülmüş ve belli bir oranda küçültülmüş haritasıdır. Parsel arazi sınırlarını belirlerken pafta harita planını gösterir.
Pafta Ne İşe Yarar?
Pafta nedir ne işe yarar sorusunun cevabını arsa sahiplerinin veya arsa satın almayı düşünenlerin bilmesi gerekir. Belli bir ölçekteki büyük harita, plan ve modeli oluşturan ayrı parçalardan her birine pafta adı verilmektedir. Bu parçaların her biri büyük haritayı meydana getirir.
Arazilerin ve arsaların tek bir pafta içerisinde gösterilmesi mümkün değildir. Bu sebeple haritası düzenlenecek olan alan paftalara bölünür. Mimari pafta çeşitleri hazırlanırken alanın enlem ve boylam farkları dikkate alınır.
Pafta oluşturulurken araziler bazı usullere göre ölçülür. Daha sonra bu teknik usullere göre küçültülerek büyük harita ortaya çıkarılır. Tapuda pafta nedir ne işe yarar sorusu sıkça sorulmaktadır. Pafta bir bölgeyi ve konumu daha kolay tespit etmek için kullanılır.
Kadastro paftası nedir: Enlem ve boylam farkları göz önünde bulundurularak toprak parçalarının paftalara ayrılması sonucu bu toprakların kimlere ait oldukları çok daha kolay bir şekilde tespit edilir. Tapu Kadastro Müdürlüğü’nden arsa araştırması yaparken paftalar koordinatların daha iyi anlaşılmasını sağlar.
Parsel Sorgulaması Nedir? Nasıl Yapılır?
Pafta ada parsel nedir sorularını yanıtladık. Arsa araştırması esnasında parsel sorgulamasının ne işe yaradığına değinelim. Bir arsanın parsel sahibinin kim olduğunu öğrenmek için parsel sorgulaması yapılmaktadır. Sahip olduğunuz veya satın almayı düşündüğünüz arsanın parsel sahiplerine bu yolla ulaşabilirsiniz.
Eğer bir parselle ilgileniyorsanız bu toprağın ne zaman parsellendiğini yaptığınız sorgulama esnasında öğrenebilirsiniz. Parsel sahibinin kim olduğu ve toprağın parsellenmesine ilişkin her türlü detaya hakim olmak için sorgulama yapmanız gerekir.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü resmi web sayfası üzerinden parsel sorgulama işlemleri yapılabilir. Öncelikle sayfaya giriş yapmalı ve Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı başlığı altında Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü ekranına ulaşmalısınız.
Sonraki aşamada karşınıza çıkacak olan idari sorgu veya coğrafi sorgu seçenekleri arasından sorgulama yapmak istediğiniz bölümü seçebilirsiniz. Karşınıza çıkacak olan il, ilçe, köy ve mahalle, ada, parsel bilgilerini eksiksiz bir şekilde girmelisiniz. Tüm bilgileri doldurduktan sonra istediğiniz parseli görüntüleyebilirsiniz. İlgilendiğiniz parselle ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne şahsen gidebilirsiniz.
TAKBİS Üzerinden Parsel Sorgulama
TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) üzerinden tapu sorgulaması yapılabildiği gibi parselde sorgulayabilirsiniz. Bir parselin bilgilerine ulaşmak için kimlik bilgisi veya şifre istenmiyor. Uygulama sayfasına ulaşmak için kullanım koşullarını kabul etmek yeterli.
Taşınmaz sorgulamak isterseniz yine bu sayfa üzerinden araştırmanızı yapabilirsiniz. Doğru bilgiler girildiği takdirde taşınmaz ile ilgili detaylara ulaşılabilir. Uygulama üzerinde bazı harita sağlayıcılar yardımıyla ilgilendiğiniz arsanın veya taşınmazın çevresini inceleyebilirsiniz.
E-devlet üzerinden de parsel sorgulama yapılabilmekte. Bunun için TC kimlik ve şifre ile öncelikle sisteme giriş yapılmalı. Tapu bilgileri sorgulama ekranından parsel bilgilerine erişebilirsiniz. TC kimlik numaranız ile eşleşen parseller bulunuyorsa bunları ekranda görebilirsiniz. Ada ve pafta ile yer bulma işlemini arsa, arazi ve taşınmazlar için gerçekleştirebilirsiniz. Harita üzerinden uydu görüntüsüne erişebilir ve ilgilendiğiniz arsanın koordinatlarını inceleyebilirsiniz.
Her iki uygulamada hızlı ve güvenli bir şekilde bilgi almanız için uygun. E-devlet üzerinden yapılan sorgulamada parsel numarasını bilmeseniz bile üzerinize kayıtlı parsel numaralarına erişme imkanınız var. TAKBİS’te E-devletten farklı olarak istediğiniz herhangi bir parseli sorgulayabiliyorsunuz. Parselin ada ve pafta numaralarını, il, ilçe, mahalle gibi detayları girerek parselle ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.
Ada ve Pafta Sorgulama Nedir?
Parsel sorgulama işlemi için ada ve pafta numaraları gerekmektedir. Dolayısıyla gayrimenkulle ilgilenen kişiler için ada ve pafta sorgulama işlemi merak konusu olmuştur. Bir bölgede bulunan ada ve paftaların her birine numaralar verilmiştir. Bu numaralar bilinirse parseller rahatlıkla sorgulanabilir.
Pafta sorgulama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı portalları üzerinden yapılabilir. Bakanlığın resmi internet sayfası üzerinden pafta sorgulayabilirsiniz. Fakat bu sorgulamayı yapabilmeniz için ilgilendiğiniz arsanın ada ve parsel numaralarını bilmeniz gerekir. Gayrimenkulle ilgili her türlü detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden de destek alabilirsiniz.
Pafta numarası elde edildikten sonra ilgilendiğiniz arsa hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Tapu Kadastro Müdürlüğü’nün Pafta Kayıt İstatistik Coğrafi Bilgi Sistemleri sayfasından şehirlerin pafta detayları incelenebilir.
Ada ve pafta numarasından yer bulma işlemi internet üzerinden hızlıca gerçekleştirildiğinden Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne gitmenize gerek kalmaz. Pafta ile ilgi tüm soruların rakamsal yanıtlarını internet üzerinden parsel sorgulama ile elde edebilirsiniz.