Türkiye’de yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki artış ve pandeminin etkisiyle pek çok alanda fiyat artışları yaşanırken, gayrimenkul fiyatlarında da buna paralel olarak fiyatların en çok yükseldiği alanlardan biri oldu.
EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Selin Arı, dünya kentleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’nın yanı sıra Antalya, Adana, Mersin, Kayseri ve Konya’nın da yer almasının büyük inşaat firmalarının seçimleri arasında olan bu kentlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.
İnşaat firmalarının bu talebe yönelik çalışmalarının gün geçtikçe arttığını da belirten Arı, “Coğrafyası, iklimi ve iş imkânları birbirinden farklı olmasına rağmen Bursa, Adana ve Antalya konut sektörünün hızla ilerlediği iller arasında yerine alıyor.
Bu bölgelerdeki sanayi, tarım ve turizm sektöründe yaşanan gelişmeler yaşamak ve yatırımlık için bölgeyi cazip kılıyor. Ayrıca metropollere oranla bu şehirlerde yaşam standartlarının daha yüksek olması, yatırımların bu bölgelere kaymasını sağlıyor.
2020 senesinde 33.326 adet konut satılan Adana’nın 2021 senesinde 28.287 konut satışına geldiğini görüyoruz. İpotekli konut satışından da toplam satışın %23,3’ünü alarak Türkiye genellemesi olan %20’nin üstünde kaldı.
Yatırımcıların dikkatini çekiyor.
Türkiye’nin İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa’dan sonraki 5. büyük şehri olan Adana, ülkenin önde gelen ticaret ve kültür merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. 80’li yıllarda başlatılan ‘Yeni Adana’ projesiyle hızlı bir değişim ve yenilenme sürecine giren şehir, kentsel kimlik kazanmasıyla birlikte, yatırımcıların dikkatini üzerine çekmeye başladı.
Son yıllarda yaşanan bu hızlı bir değişim süreci kentte birçok yeni ve markalı konut projesinin hayata geçirilmesine sebep oldu. Markalı konutlara olan talebin artmasıyla Adana’da artık insanlar site hayatına yöneliyor ve 4+1, 5+1, dubleks dairelerin yer aldığı projelerin yanı sıra 1+1, 2+1 konut projelerine de yer veriliyor.
Göl manzarası tercih sebebi
Bölge genelde Kuzey’e doğru büyüdüğünden yeni konut projeleri de Kuzey Adana’da, TAG otoyolunun kenarında yoğunlaşıp, Kent Karaisalı yoluna doğru genişliyor. Adana’da özellikle göl manzaralı alanlar yatırım açısından tercih edilen bölgeler arasında yerini alıyor. Ancak göl manzaralı birçok alanın imarsız ve yaban hayatı koruma bölge alanı içerisinde olduğunu eklemek gerekiyor. Bu alanlarla ilgilenen yatırımcılar Meclis’teki olan yasanın olumlu sonuçlanmasını bekliyorlar.” dedi.
Verimli Toprakları İle Akdeniz’e Açılan Kapı Adana
Adana hakkında bilgiler de aktaran Arı; “Ülkemizin en büyük ve en kalabalık 6.şehri olan Adana resmi rakamlara göre 2.258.718 kişilik bir nüfusa sahip. Gerek ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgesinden gelen göç gerekse Suriye’deki savaştan kaçarak Adana’ya rağbet gösteren mülteci nüfus ile birlikte oluşan kayıt dışı kişi sayısı bu rakamı 3 milyonun üzerine çıkardığı tahmin edilmekte.
Bölgenin eğitim, sağlık ve turizm alanında gelişmesi ve çevre illere göre birçok alanda daha fazla imkân sunması ayrıca ülkemizin güneyine ve batısına açılan adeta bir kapı konumunda bulunması değişken nüfus artışlarının sebepleri arasında yer alıyor. Bu coğrafya sadece yaşayan ve var olan öğrenci nüfusu ile değil, verimli toprakları, elverişli tarım ve sulama imkanları sayesinde tarım işçisi nüfusunun varlığını sürdürdüğü bir bölge.
EVA Gayrimenkul Değerleme olarak bütün bu veriler ışığında Adana’nın cazibesini koruyacağını ve konuta olan ihtiyaca paralel alım-satım değerlerinin bir süre daha yükseliş eğiliminde olacağını öngörmekteyiz. Türkiye’nin her bölgesinde olduğu gibi burada da erişilebilir sosyal konutlara olan ihtiyaç fazlası ile hissedilmekte, bu dönemdeki eksik üretim ileride konut eksikliği olarak karşımıza çıkacak ve konut fiyatlarının daha da yükselmesine neden olacak.
En çok Seyhan, Çukurova ve Sarıçam tercih ediliyor
Mülkün yenilik ve fiziksel özellik durumuna göre bu rakamlar yukarı doğru çıkabilmektedir. Adana ilinin alım-satım ve kiralama için en fazla tercih edilen 3 büyük ilçesi ise Seyhan, Çukurova ve Adana’nın doğusuna yer alan Sarıçam ilçesidir.
Kısıtlı imar alanları sebebi ile değeri yükselen Seyhan
Seyhan ilçesi Adana ilinin en eski yerleşim yeri olup merkezi konumda ve en fazla göç alan ilçesi. Bölgenin merkezi konumda olması, kamu kurum ve kuruluşlarına yakın olması, ticari potansiyelinde yüksek olması sebebi ile ofis kullanımı da yaygın. İlçe merkezinde yeni yapılar genellikle parsel bazında kentsel dönüşüm ile yapılmakta.
Adana genelinde var olan imar probleminden dolayı geride bıraktığımız senelerde Seyhan İlçesinin kuzeybatısında bir imar revizyonu yapıldı ve ilçenin batısı emsal artışı ile inşaat sektörü için cazip bir noktaya çekildi. Bu nedenle bölgede yüksek katlı, modern tarzda inşa edilmiş, sosyal donatısı yüksek olan site tarzı yapılaşma yaygın olarak tercih ediliyor. Bu nedenle konut alım-satımı ve kiralama değerleri sürekli bir artış trendi eğiliminde.
Adana İlçeleri Arasında Değer Artışında Lider Çukurova
Çukurova ilçesi Adana ilinin kuzeyinde yer almakta olup yeni yerleşim yeri olarak da biliniyor. Bölge gelişimini büyük ölçüde tamamlamış durumda. Burada yaşayan nüfus gerek sosyo ekonomik gerek ise sosyokültürel olarak Adana ortalamasının üzerinde. Bölgede genellikle apartman ve site tarzı yapılaşmalar mevcut.
Gerek yerli halkı gerek ise dışardan gelen memur, öğrenci veya özel sektör çalışanları tarafından ev alım-satım ve kiralama için en çok tercih edilen ilçe. Ayrıca son dönemde pandeminin etkisi ile birlikte insanların müstakil ve izole bir yaşam tarzına yönelmesi ile bölgede bulunan villa tarzı yapılaşmalara rağbet arttı. Bu tarzda konut arayışı için en fazla seçeneği Çukurova ilçesi sunulmakta.
5 yılda gerçekleşen hızlı imar dönüşümü ve kentleşme ile dikkat çeken Sarıçam
Sarıçam ilçesi Adana ilinin doğusunda yer alıyor. İlçede beş yıl öncesine kadar inşaat sektörü olarak bir hareketlilik söz konusu değildi fakat il genelinde yeni imar alanlarının açılmaması mevcut imarların ise iptal edilmesi Adana da inşaat sektörünü çıkmaza sokmuştu. Bu sebeple Sarıçam ilçesinde yapılan emsal artışı ilçede inşaat anlamında bir hareketlilik oluşturdu.
Ayrıca bölgede bulunan Çukurova Üniversitesinin yanı sıra ikinci bir üniversitenin kurulmuş olması, Adana Şehir Hastanesinin hizmete açılmış olması ve Adana’nın tek büyük Organize sanayi bölgesi olan Hacı Sabancı OSB’nin bu ilçe sınırları içerisinde faaliyette olması, ilçenin hem cazibesini arttırdı hem de konut ihtiyacını ortaya çıkardı.
Yapılan inşaatlar sonucunda ilçe özellikle yatırım amaçlı düşünülen bölgelerden biri haline gelmiştir. Bölgede çok fazla yeni yapılan konut stoku mevcut olup henüz yeterli talebin olmadığı bu sebeple arz talep dengesinin sağlanmadığı görülmektedir.” şeklinde konuştu.