Prefabrik ev hem ucuz hem de pratik olmasından dolayı pek çok kişinin hayalidir. Yapımının hızlı ve kolay olması prefabrik evlere olan ilgiyi arttırmıştır. İstenildiği gibi dizayn edilebilen prefabrik evler arsa sahiplerinin hayalini kurduğu projelerden biridir. Fakat prefabrik ev yaptırmak için arsanızın uygun koşulları sağladığından emin olmalısınız.
Arsa alıp prefabrik ev yapmak isteyenlerin sayısında ciddi bir artış görülmektedir. Özellikle kırsal bölgelerde doğayla iç içe bir yaşam sürmek isteyenler prefabrik konutlarda yaşamayı tercih etmektedirler. Arsanız üzerine prefabrik ev yaptırabilmeniz için arsanın türü ve özelliklerinin gerekli koşulları sağlaması gerekiyor.
Her arsaya prefabrik ev yapılır mı sorusunun cevabı tarla ve imarsız arsa sahiplerinin konusu haline gelmiştir. Belediyeler arsalara prefabrik ev yaptırma konusunda bazı kısıtlamalar getirmektedirler. Dolayısıyla her arsaya prefabrik ev yaptırmak mümkün değildir. İmarlı arsalara prefabrik ev yapılabilmektedir.
Prefabrik ev yaptırmak amaçlı arsa satın alıyorsanız arsanın imar durumunu bilmeniz gerekiyor. İmarı olmayan arsalar üzerine prefabrik ev yapma şartlarını sağlayamazsanız hayalleriniz suya düşebilir. İmarlı arsaya prefabrik ev yapma şartları yerine getirilirse hayallerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Arsaya Prefabrik Ev Yapma Şartları
Her tip konut inşaatı için olduğu gibi prefabrik ev yapmak istediğiniz zaman da belediyeden izin almanız gerekmektedir. Arsaya prefabrik ev yapma şartları arasında alınması gereken izin ve onaylar standart konutlarınkine oldukça benzer.
İmarlı arsalar üzerine prefabrik ev yapmak isteyenler öncelikle prefabrik ev yapan firmaya giderek projenin seçimini yapmalıdır. Bu firmadan alınan taslak proje mimarlık ofisine götürülmeli ve arsanın konumu ofisle paylaşılmalıdır. Tüm bilgiler ışığında mimarlık ofisi tarafından proje dosyası hazırlanır.
Arsaya prefabrik ev yapmak isteyen kişiler hazırlanan proje dosyasını arsanın bulunduğu belediyenin Fen İşleri Müdürlüğü’ne vermeli ve onay almalılar. Belediye proje dosyasını onayladıktan sonra ev kurulum işlemi başlayabilir.
Arsanız köyde bulunuyorsa il özel idaresine başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Prefabrik evler için alınması gereken yapı ruhsatına sahip olmadan inşaata başlayamazsınız. Tıpkı konut başvurularında olduğu gibi öncelikle belediyeden imar durumu alınmalı ve ruhsat başvurusu yapılmalıdır. Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden alınacak aplikasyon belgesi ve mimarlık ofisinin hazırladığı proje ile gerekli belgeler başvuru dosyasına eklenmelidir.
Tarlaya Prefabrik Ev Yapılır mı?
Çevre dostu prefabrik evler pek çok kişi tarafından günümüzde tercih edilmektedir. Arsa sahipleri maliyeti uygun, kullanımı pratik olan bu evlerin yapımı için gerekli şartları yerine getirdikleri müddetçe projelerini gerçekleştirebiliyorlar.
Tarlaya prefabrik ev yapılır mı sorusunun cevabı tarla sahiplerinin merak konusu. Tarlaya prefabrik ev yapılabilmektedir. Ancak bunun için bazı koşulların sağlanması gerekir. Tarlanız koşullara uygunsa imarlı arsalarda olduğu gibi gerekli izinlerin başvurusunu yapabilirsiniz.
İmar Kanunu’nun 20. maddesine göre prefabrik evler imar planına ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılabilir. Bağ evlerinde olduğu gibi prefabrik evler için de bazı şartlar bulunmaktadır. Altyapı sorunu yaşamayacağınızdan da emin olmanız gerekir.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5’ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir. Birden fazla bina yapılmasına izin verilmemektedir. Sahip olduğunuz tarlaya prefabrik ev yapılır mı diye belediyeden bilgi almanızda fayda vardır.
İmarlı Arsaya Prefabrik Ev Nasıl Yapılır?
İmarlı arsaya prefabrik ev nasıl yapılır sorusu sıkça sorulmaktadır. Prefabrik evlerin özelliklerinden biri inşaat için temel kazılmasına gerek olmamasıdır. Tüm parçaları fabrikada üretilen evlerin kurulumu oldukça kolaydır. Projeyi dilediğiniz gibi tasarlayabilir ve ister tek ister iki katlı bir prefabrik ev yaptırabilirsiniz.
Arsa üzerine prefabrik ev yapma şartları sağlandığı takdirde seçtiğiniz projenin inşaatını başlatabilirsiniz. Öncelikle evin zemin betonu hazırlanır ve beton dökülmeden önce zemin sıkılaştırılır. Drenaj sistemi kurulduktan sonra beton dökme işlemi gerçekleştirilir.
Elektrik ve su tesisatı çekildikten sonra isteğe göre ısı ve ses yalıtımı yapılmaktadır. Ardından duvar panelleri kurulur. Pencere kasaları ve çatı kaplaması monte edildikten sonra evin iç dizaynı yapılmaya başlanır.
Arsaya prefabrik ev yaptırmak için mutlaka bu konuda uzman kişilerle çalışmanız gerekecek. Prefabrik ev kurulumu konusunda tecrübesi olan uzman firmalarla çalışmanız evinizde herhangi bir su, elektrik, ısı sorunu yaşamamanız için önemlidir. Prefabrik evler ofis, yazlık ev, hayvancılık gibi amaçlarla da yapılabilmektedir. Yaptıracağınız evin özellikleri kullanım amacına uygun olmalı.
Arsaya Prefabrik Ev Yapmak için Gereken Belgeler
Prefabrik evler kolay kurulumları ve düşük maliyetleri nedeniyle arsa sahiplerini cezbediyor. Arsaya prefabrik ev yapmak isteyen kişiler arsanın koşulları uygunsa arzu ettikleri eve 1 hafta gibi kısa bir süre içerisinde sahip olabiliyorlar.
Uzun inşaat süreçleri gerektirmeyen prefabrik evler kullanılan malzemenin kalitesine bağlı olarak 40 ila 60 yıl ömre sahip olabiliyor. Arsaya prefabrik ev yapmak için gerekenler yerine getirildikten sonra hayaller gerçeğe dönüşebiliyor.
Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması gerekiyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi belediyeden ruhsat izni alınması şarttır. Bu iznin alınması için belgelerin toplanması gerekiyor. Hisseli arsaya prefabrik ev yapılır mı sorusu hissedarların kafasını karıştırıyor. Eğer tüm hissedarlar onaylarlarsa hisseli arsa üzerine prefabrik ev yaptırabilirsiniz. Belediyeden alınacak ruhsat başvurusu için aşağıdaki belgeleri temin etmelisiniz;
- Tapu (Arsa hisseli ise hissedarlardan alınacak muvafakatname)
- Mimari proje
- Elektrik, su ve ısı projesi
- Statik proje
- Ebatlı kroki
Eğer arsanızın imarı yoksa yola cephesi bulunduğu takdirde başvurunuzu yapabilirsiniz. Ancak maksimum %5 imar izni alabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. İmarsız arsa üzerine 250m2 den daha büyük bir ev yaptıramazsınız.