Koronavirüs pandemisi doğa içinde yaşama ve müstakil evlere olan ilgiyi artırdı. Geçmişte arsadan uzak duran beyaz yakalı çalışanlar ve gençlerin de pandemi sürecinde yatırımcılar arasına katılmasıyla satışlar ilk 6 ayda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre yüzde 32 arttı.
Şehrin kaosundan uzakta, yeşillikler içinde bir yaşam hayaliyle alınan arsaya müstakil ev inşaatına başlamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. 20 yılı aşkın deneyimiyle sektörde kurumsallaşmanın öncülüğünü yapan Yeşil Vadi Arsa Ofisi’nin Genel Müdürü Emin Ertuğrul, inşaata başlamadan önce bilinmesi gereken 15 kritik konuyla ilgili bilgi verdi.
1) İlk adım: Yapı ruhsatı
İnşaata başlamadan önce ilk yapılması gereken, yapı ruhsatı almak. Yapı ruhsatı, arazi mücavir alanlar içindeyse belediyelerden, mücavir alan sınırları dışındaysa valiliklere bağlı çevre ve şehircilik müdürlüklerinden alınır.
2) Yapı ruhsatı için başvuru nasıl yapılır?
Yapı ruhsatı almak için belediye veya valiliğe bir dilekçe ile başvuruda bulunulması lazım. Dilekçenin ekinde tapu senedinin noterden onaylı fotokopisinin yanı sıra (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge de olur), mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, peyzaj projesi, resim ve hesapları, röperli veya yoksa ve ebatlı kroki de bulunmalı.
Mimari proje, arsaya inşa edilecek binanın bölümlerini ve ölçülerini gösteren ve vaziyet planı, bodrum katı, normal katlar ve çatı katı ile bunlara ait en az iki kesit ve yeteri kadar görünüşten oluşan, mimar tarafından çizilmiş projedir.
Dikkat: Üzerine inşaat yapılacak arsa eğer hisseliyse, bütün hissedarların tapu senetleri veya mülkiyet durumunu gösteren tapu tescil belgesinin de, dilekçe ekinde sunulması gerekli.
3) Belediye yapı ruhsatını kaç günde verir?
Belediyeler veya valilikler dilekçeyi ve ekleri inceledikten sonra eğer eksik ve yanlış bulmuyorlarsa, başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı ruhsatını verirler.
4) Dilekçe ve projelerde eksik veya yanlışlık varsa ne olur?
Eksik veya yanlış olduğu takdirde; başvuru tarihinden itibaren on beş gün içinde arazi sahibine ilgili bütün eksik ve yanlışları yazı ile bildirilir. İnşaat sahibi eksik ve yanlışları giderdikten sonra tekrar başvurur. Belediye veya valilik, başvuru tarihinden itibaren en geç on beş gün içinde yapı ruhsatını verir.
5) Yapı ruhsatının süresi ne kadardır?
İnşaata başlama süresi, ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu süre zarfında yapıya başlanmadığı veya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun beş yıl içinde bitirilmediği durumda ruhsat hükümsüz sayılır. Böyle bir durum ortaya çıkarsa yeniden ruhsat alınması zorunludur.
6) Köylerdeki yapılar için de yapı ruhsatı gerekir mi?
İmar Kanunu’na göre, belediyeler ve mücavir alanlar dışında köy ve mezralarda yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası gibi yapılar için yapı ruhsatı aranmaz.
Ancak bu binaların etüt ve projelerinin, valilik onayı sonrasında muhtarlığa bildirimi gereklidir. Bu yapıların yöresel doku ve mimari özelliklere, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunludur. Etüt ve projelerin sorumluluğu mimar ve mühendislere aittir.
Bu yapılar ulusal adres bilgi sistemine ve kadastro planlarına işlenir.
7) İnşaat bittikten sonra ne yapılır?
İnşaat tamamlandığında binanın kullanılabilmesi için inşaat ruhsatını veren belediye veya valilikten izin alınması zorunludur. Binanın ruhsat ve eklerine uygun şekilde yapıldığı ve kullanılmasında sağlık açısından sakınca görülmediğinin belirlenmesi gerekir.
8) İnşaatı biten binanın denetimi kaç günde yapılır?
Belediyeler veya valilikler, bina sahiplerinin başvurularını en geç otuz gün içinde sonuçlandırmak zorundadır. Eğer bu sürede sonuçlandırılmazsa, yapının tamamının veya biten kısmının kullanımına izin verilmiş sayılır.
9) Kullanma izni verilmeyen binalar hangi hizmetleri alamaz?
Kullanma izni verilmeyen binalar izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılmaz.
10) Ruhsatsız inşaat yapılırsa veya bina ruhsata uygun değilse ne olur?
Ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsata aykırı inşa edildiği tespit edilirse belediye veya valiliklerce mühürlenerek inşaat durdurulur. Yapının imar mevzuatına aykırı olduğuna dair bilgi, tapu kayıtlarının beyanlar hanesine kaydedilmek üzere tapu dairesine bildirilir.
Mühürlenen binanın sahibi, en çok bir ay içinde yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya hiç ruhsat almadıysa ruhsat alarak, mührün kaldırılmasını isteme hakkına sahiptir. Aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.
Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır. Yıkım masrafı da yapı sahibinden tahsil edilir.
Genel Müdür Emin Ertuğrul, Yeşil Vadi Arsa Ofisi olarak talep etmeleri durumunda yatırımcılara inşaat aşamasında yardımcı oldukları bilgisini de verdi…