Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dolar kurundaki yükselişi durdurmak için hayata geçirilen ve “bütçe üzerinde yaratacağı risk” nedeniyle eleştirilen “Kur Korumalı Mevduat” modelinin devam edeceğini söyleyerek, “Kur korumalı mevduatın geçtiğimiz cuma günü itibarıyla bütçeye toplam maliyeti 21.1 milyar TL. Biz eğer bu sistemi devreye sokmasaydık zararımız 411 milyar lira olacaktı” dedi.
AK Parti Kızılcahamam kampında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Nebati’nin, konut satışının yapıldığı internet sitelerinde sahte ilanlarla fiyatların “şişirildiğini” söyleyerek, “Şu ana kadar bu şekilde fırsatçılık yapan 65 bin kişi tespit edildi. Fırsatçılık yapanlardan bunun hesabını soracağız, onların canına okuyacağız” dediği de öğrenildi.
Hidroelektrik…
Bakan Nebati, AK Parti 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda “ekonomi” başlığıyla düzenlenen oturumda ekonomideki son gelişmeleri anlattı.
Dolar kurundaki yükselişi durdurmak için hayata geçirilen ve “bütçe üzerinde yaratacağı risk” nedeniyle eleştirilen “Kur Korumalı Mevduat” (KKM) modelinin devam edeceğini söyleyerek, “Kur korumalı mevduatın geçtiğimiz cuma günü itibarıyla bütçeye toplam maliyeti 21.1 milyar TL. Biz eğer bu sistemi devreye sokmasaydık zararımız 411 milyar lira olacaktı” dedi.
Nebati’nin sunumunda ihracat rakamlarında rekor kırılmasına karşın dış ticaret açığının fazla olması konusu da gündeme geldi. Dış ticaret açığının fazla olmasının en büyük nedenlerinden birinin enerji ithalatı olduğu, hidroelektrik santralleriyle bu açığın kapatılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Enflasyon ve faiz
En önemli hedeflerinden birinin enflasyon oranlarında kalıcı bir düşüşün sağlanması olduğunu ifade eden Nebati, 2022 yılı sonu için yüzde 48-49; 2023 yılı sonu için ise yüzde 19.9 enflasyon tahminini paylaştı. Nebati kısa vadede faiz artırımının da faiz indiriminin de düşünülmediğini belirtti.
İlandaki ev aslında yok
Edinilen bilgiye göre Nebati, konut satışı yapılan internet sitelerinde sahte ilanlarla fiyatların “şişirildiğini”; bu şekilde fırsatçılık yapanların konut piyasasında yeni fiyat oluşumlarını tetiklediğini söyledi.
Verdiği ilanlarla konut piyasasını manipüle eden 65 bin kişinin tespit edildiğini ifade eden Nebati, sahte ilanlar nedeniyle diğer ev sahiplerinin de fiyat artırdığına ve böylece ortaya “suni” fiyat sorununun çıktığına işaret etti.
Nebati’nin, “İlana koyuyor ama aslında öyle bir ev yok. Ama bu ilanları görenler de fiyatları artırıyor. Fırsatçılık yapanlara bunun hesabını soracağız, onların canlarına okuyacağız” dediği kaydedildi.
Petrol fiyatları…
Toplantıda, turizm gelirlerindeki muhtemel artış ve yağışların etkisiyle ekim-kasım aylarında tarımda yaşanacak verimliliğin piyasaları canlandırması beklentisi dillendirilirken, 2022 sonuna kadar enflasyonun baskılanması için bazı araçların devreye sokulabileceği ifade edildi.
Nebati, sunumunda petrol fiyatlarında yaşanabilecek muhtemel artışların yıl sonuna kadar pompa fiyatlarına yansıtılmaması ile ilgili bir irade olduğunu dile getirdi.
Vekillere çipli kartla “yoklama”
Kampta bu yıl milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuşmasını ve ardından bakanların sunumlarını yaptıkları salonlara giriş çıkış için “çipli kart”lar hazırlandığı öğrenildi. Bu yeni uygulamanın “yoklama” mahiyeti taşıdığı belirtildi.